באירוע חסר תקדים בעולם הטכנולוגיה, אוסטרליה אישרה חוק חדש האוסר על ילדים מתחת לגיל 16 לפתוח חשבונות ברשתות חברתיות. החוק, שנועד להגן על בני נוער מפני הסכנות הטמונות במדיה החברתית, מעורר דיון סוער וצפוי להשפיע על מדינות נוספות בעולם.
החוק החדש מטיל את האחריות על חברות הטכנולוגיה הגדולות, כגון מטא (בעלת פייסבוק ואינסטגרם) וטיקטוק, למנוע גישה של קטינים לפלטפורמות שלהן. חברות שלא יעמדו בדרישות החוק צפויות לקנסות כבדים, שיכולים להגיע עד 49.5 מיליון דולר אוסטרלי.
הרקע לחקיקה:
החלטת הממשלה האוסטרלית מגיעה על רקע דאגה גוברת לגבי ההשפעות השליליות של מדיה חברתית על בריאותם הנפשית וההתפתחותית של בני נוער. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין שימוש מוגבר במדיה החברתית לבין עלייה בשיעורי דיכאון, חרדה והתנהגויות מסוכנות בקרב בני נוער.
השלכות החוק:
- הגנה על קטינים: החוק נועד להגן על בני נוער מפני חשיפה לתכנים בלתי הולמים, הטרדות ברשת, השפעות שליליות על דימוי עצמי והתמכרות למדיה החברתית.
- אתגר לחברות הטכנולוגיה: חברות הטכנולוגיה יצטרכו להשקיע משאבים רבים בפיתוח מערכות אימות גיל יעילות, ולהתמודד עם אתגרים טכניים משמעותיים.
- שינוי התנהגות צרכנים: החוק צפוי לשנות את הרגלי הצריכה של בני נוער, ולהוביל לירידה בשימוש במדיה החברתית בקרב קטינים.
- דיון גלובלי: החלטת אוסטרליה צפויה לעורר דיון נרחב ברחבי העולם, ולעודד מדינות נוספות לשקול חקיקה דומה.
ביקורת והתנגדויות:
החוק החדש זכה לתמיכה מצד ארגוני הורים ומורים, אך גם עורר ביקורת מצד מומחים לטכנולוגיה וחברות הטכנולוגיה עצמן. המבקרים טוענים כי החוק פוגע בחופש הביטוי, מקשה על תקשורת בין בני נוער, ואינו יעיל בהגנה על קטינים מפני הסכנות ברשת.