האופטימיות הייתה מוקדמת? בישראל מבהירים, כי בניגוד לציפיות ועל אף ההתקדמות הממשית במגעים לעסקת שחרור החטופים המוחזקים בשבי חמאס בעזה, הדרך להסכם עדיין רחוקה. במקביל, מקור פלסטיני המעורב במשא ומתן שצוטט בכאן חדשות, כי "הדיווחים הדרמטיים שפורסמו בשעות אחר הצהריים על כך שהסכם נמצא בהישג יד הם מוגזמים וטבולים באופטימיות-יתר".
המקור הוסיף כי ישנם פערים בין חמאס לבין ישראל שטרם הצליחו לגשר עליהם. לדבריו, "ישנה עוד דרך ארוכה שצריך לעבור עד להכרזה על הגעה להסכם, והמגעים בין הצדדים נמשכים באינטנסיביות".
בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה היום מפי גורמים יודעי דבר כי הסכם להפסקת אש ברצועת עזה צפוי להיחתם בימים הקרובים. במקביל, גם העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", שבבעלות קטרית, דיווח כי משלחות חמאס וישראל צפויות להגיע לקהיר ביומיים הקרובים. לפי העיתון, השיחות בקטר, שבהן משתתף צוות טכני ישראלי, הצליחו לחצות דרך ארוכה בנוגע לנקודות המחלוקת במתווה המוצע, ומה שסייע בכך היה "ההשתתפות החיובית" של חמאס, שהובילה לשלב שלפי העיתון "שום סבב קודם לא הגיע אליו".
הערב דווח בחדשות 13 כי בכיר ישראלי מעריך ש-"אם המגעים יימשכו בקצב הזה ניתן יהיה להגיע לעסקה בתוך כשבועיים". על פי הדיווח, בישראל יסכימו גם לקבלת גופות בשלב הראשון של העסקה, בניגוד לעסקה הקודמת. גם בערוץ א-שרק הסעודי דווח הערב (שלישי), כי השיחות בנוגע להסכם הפסקת אש ועסקת חטופים הגיעו לשלב מתקדם ו”כמעט סופי”, במיוחד בשיחות המתקיימות בקטאר.
על פי הדיווח, שני הצדדים הסכימו לבצע את ההסכם בשלושה שלבים: השלב הראשון, שכונה “הומניטרי”, יכלול הכנסת סיוע לרצועת עזה ושחרור של כל החטופות הישראליות, לרבות חיילות ואזרחים, כמו גם גופות ישראלים, זאת בתמורה לשחרור מאות מחבלים פלסטינים מבתי הכלא הישראלים. הכנסת הסיוע לרצועה תחל באופן מיידי, והשלב ילווה בנסיגה ישראלית מציר פילדלפי ונסיגה חלקית מציר נצרים.
בשלב שני של ההסכם, יתבצע שחרור של כל החטופים הצבאיים הישראלים הנותרים, בין אם חיים ובין אם מתים, לרבות קצינים בכירים, בתמורה לשחרור למעלה ממאה אסירים פלסטינים שנשפטו לתקופות מאסר ארוכות. עם זאת, הרשימה אינה כוללת אסירים בכירים כגון מרואן ברגותי ואחמד סעדאת.
בשלב השלישי, ישראל תכריז על סיום המלחמה ברצועת עזה, ותתחיל בהליכים לסיום המצור, פתיחת המעברים והתחלת תהליך שיקום ובנייה מחדש של הרצועה, כולל הסדרת תרומות מהקהילה הבינלאומית.
ראוי לציין כי למרות הדיווחים על התקדמות במתווה הסכם הכניעה המדובר, בישראל אומרים כי לא יסכימו לתנאים מסויימים, בהם פינוי פילדלפי. עם זאת, בוועדת חו"ב, אמר השבוע שר הביטחון ישראל כ"ץ, כי פילדלפי ונצרים לא יהיו מכשול לעסקה.