דו"ח המתאר את הזוועות בשבי החמאס, לצד מצבם הנפשי והפיזי של השבים לישראל לאחר שנחטפו על ידי ארגון הטרור, יוגש השבוע לדווחית האו"ם לענייני עינויים, ד"ר אליס אדוארדס שפנתה להתייחסות רשמית ממדינת ישראל בנוגע לדו"ח שבוחן את העינוייים ולזוועות שחוו החטופים והחטופות מאז השבעה באוקטובר.
הדוח שהוכן על ידי משרד הבריאות ומוגש כעת לאו"ם כולל שני חלקים. החלק הראשון מתאר היבטים של הזנחה, התעללות, עינויים והשפלה שבוצעו בבני הערובה ששבו או שחולצו מהשבי בעזה ואת ההשלכות שלהם על המצב הבריאותי הגופני והנפשי שלהם. חלק זה מתבסס על שיחות עם צוותי הרפואה שטיפלו בבני ובבנות הערובה בבתי החולים עם שובם לישראל.
החלק השני של הדוח מתאר מודלים של שיקום שנמצאו מתאים לבני ובנות ערובה ששבו והוא מתבסס על מידע שנאסף מאחיות קופות החולים המלוות את השבים, רופאות ורופאים וכן אנשי בריאות הנפש המעניקים להם טיפול מתמשך, לרבות במסגרת מרפאות השבים.
שר הבריאות אוריאל בוסו אמר: "הדו"ח שאנו מגישים לאו"ם הוא עדות מצמררת לחוויות הקשות שחוו החטופים בשבי חמאס – אלימות אכזרית, התעללות נפשית, התעמרות פיזית ומעשים שהדעת לא מסוגלת לעכל. אלו מעשים בלתי נסבלים שמחייבים את העולם להתעורר ולפעול. הדו"ח מתאר את הזוועות שעברו החטופים וחושף בפני העולם את האכזריות של האויבים מולם מדינת ישראל מתמודדת.
העדויות שמובאות בו הן קריאת השכמה לכולם להפעיל יותר לחץ על חמאס ותומכיו לשחרר את כולם עכשיו. אני קורא לקהילה הבינלאומית להשתמש בכל האמצעים כדי לשים סוף לאכזריות הזו ולהחזיר את החטופים הביתה עכשיו. זו חובה מוסרית ואנושית והזמן למימושה הולך ואוזל."
ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות: "מאז תחילת המלחמה פועלים הצוותים הרפואיים לילות כימים על מנת לטפל ולהציל את הפצועים הרבים שנפצעו בגוף ובנפש. עם תחילת המלחמה הוטל על מערכת הבריאות לטפל במי שנחטפו באכזריות על ידי החמאס. נחשפנו לזוועות ולתנאים הקשים שהיו מנת חלקם של מי ששבו וכן לסבל הגדול של אלו שנרצחו בשבי.
אין יום שעובר שאני לא חושבת על הקושי הרב של אלו שחזרו מהשבי ועל אלו שנמצאים שם עדיין. מצבם הקשה, הפיזי והנפשי של השבים מספק לעולם הצצה לזוועות הרבות שנעשו על ידי חמאס. מהעדויות אני יודעת לומר שמצבם הפיזי והנפשי של כל החטופים שנמצאים בעזה קשה ועל כן יש לעשות את המירב על מנת לפעול ולהביאם. ללא חזרה של החטופים המשפחות והקהילות לא יוכלו להחלים ולשוב לשגרה".
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון בתגובה: "האו״ם והקהילה הבינלאומית מנסים להמשיך בסדר היום שלהם, לשכוח את העינויים ואת הזוועות של השבעה באוקטובר. אנחנו לעולם לא נשכח את הזוועות ולא נעצור עד שנשיב את כל החטופים והחטופות הביתה."