גורמים בכירים בצה"ל ובשב"כ, ממשיכים לחתור נגד עמדת הדרג המדיני וקוראים להכרעה מדינית.
הגורמים שפעם אחר פעם מסרבים לממש את עמדות הממשלה, כך לדוגמא בנושא הסיוע ההומניטרי, מצביעים על הסכנה שבהיעדר תכנון מדיני. בדברים, שצוטטו בווינט, אומרים הבכירים כי המשך שליטת חמאס ברצועה, המתאפיינת באלימות ואכזריות כלפי האוכלוסייה המקומית, עלול להוביל להתחדשות יכולותיו הצבאיות והשלטוניות של הארגון.
החלופה הראשונה שנדונה היא העברת השליטה ברצועה לרשות הפלסטינית, בתמיכת ארצות הברית ומדינות המפרץ. מהלך זה עשוי לקדם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, אך צפוי להיתקל בהתנגדות פוליטית מצד שרים בממשלה.
האפשרות השנייה היא הקמת ממשל צבאי ישראלי ברצועה, שבמסגרתו תנהל ישראל את מערכות הבריאות והרווחה עבור תושבי עזה. אולם, העלות הכלכלית הגבוהה והשימוש בתקציבים שיועדו לאזרחי ישראל עלולים לעורר התנגדות ציבורית נרחבת.
החלופה השלישית, המעוררת דאגה במערכת הביטחון, היא המשך המצב הקיים – פעילות צבאית מתמשכת ללא הכרעה לגבי עתיד השלטון ברצועה.
מקורות במערכת הביטחון מדגישים כי בהיעדר תכנית שלטונית ברורה לעזה, גם ההישגים המבצעיים המשמעותיים של צה"ל עלולים להתפוגג. הם מזהירים כי דפוס השליטה האלים של חמאס, הכולל ענישה קשה של מתנגדי משטר, יאפשר לארגון להשתקם במהירות אם לא תיושם תכנית מדינית חלופית.
גורם מדיני תוקף בחריפות את דברי הגורם הצבאי ואומר: "נושא 'היום שאחרי' בעזה נידון באופן מתמשך ומקודם בפורומים מתאימים, ולא בתדרוכים מגמתיים מצד אלה שכשלו לחלוטין בהערכותיהם. ראש הממשלה לא מוכן לקבל מציאות שבה לחמאס יש נוכחות כלשהי בעזה. ולכן, על מנת להתעסק ב'יום שאחרי' חמאס, צריך קודם כל לדאוג שאין חמאס וכמובן להחזיר את חטופינו, ובכך ישראל מתמקדת".