כ-85% מהאוכלוסיה בגילאי 12-24 סובלים מאקנה, פצעי בגרות. למעשה, ניתן לומר שאקנה הינה מחלת העור הנפוצה ביותר. היא מופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות, אולם עשויה להופיע גם בתינוקות, ילדים, וכן גיל המעבר, ובכלל נפוצה מאוד בנשים מסיבות הורמונליות.
מעבר להשפעה על העור, לפצעי בגרות עלולות להיות השלכות פסיכולוגיות שליליות רבות. אין זה נדיר שילדים ובני נוער מתביישים בפנים שלהם וחוששים להיפגש עם חברים או אפילו לצאת מהבית בגלל אקנה, במיוחד במקרים קשים של פצעים חמורים. בדיוק מסיבות אלו, קיימת חשיבות גדולה למחקרים שמוצאים טיפולים חדשים בנוסף לאלו הקיימים כיום.
בתאריך 12.12.24 נערך כנס Dermatology & Beauty Updates 2024"" – "כנס עדכונים בתחום רפואת עור ואסתטיקה" ביוזמת יו"ר איגוד רופאי העור, ד"ר ברוך קפלן, שבו יו"ר הועדה המדעית היה פרופ' אבנר שמר. בכנס נכחו כ-200 רופאים מכל הארץ, מתוכם כשלושים מרצים. במהלך הכנס העביר ד"ר רון יניב, מנהל היחידה לרפואת עור בבית החולים מעיני הישועה, הרצאה בנושא חידושים בתחום הטיפולים באקנה.
בישראל קיימות מגוון דרכים לטיפול באקנה, החל בקרמים וסבונים דרמו-קוסמטיים, דרך תרופות מרשם אנטיביוטיות, וכלה בגלולות הורמונים לנשים וטיפול ברואקוטן. בהרצאתו חשף ד"ר יניב כי מעבר לטיפולים המוכרים הזמינים יום, ישנה תקווה בעתיד הקרוב לתרופות וטיפולים חדשים מקומיים (כמו משחות) וסיסטמיים (כדורים) – שחלקים כבר קיימים בחו"ל ומתוכנן לייבא אותם לארץ.
ד"ר יניב מפרט כי קיימים ארבעה גורמים עיקריים לפצעי בגרות:
1. פעילות יתר של בלוטות החלב, אשר מפרישות את שומן העור המכונה חֶלֶב.
2. חיידקים, ובעיקר חיידק בשם C acnes.
3. שגשוג של תאים הסותמים את בלוטות החלב וזקיקי השיער.
4. דלקת.
בשנים האחרונות מתבהר תפקיד המיקרוביום, הרכב החיידקים בגוף ועל פני העור. מסתבר שלהרכב החיידקים עשויה להיות השפעה על מצב האקנה.
כמו כן לתזונה יש השפעה מסויימת על פצעי-הבגרות – כאשר אוכל עתיר שומן או פחמימות עלול להחמיר את המחלה.
בהרצאתו הסביר ד"ר יניב על קיומם של קרמים חדשים הפועלים באופן ספציפי על כל אחד מהגורמים הללו. "בישראל ישנה אנטיביוטיקה המוכרת בשם 'מינוצין', וכרגע היא ניטלת בארץ רק בצורת כדורים. עם זאת, בחו"ל היא קיימת גם בצורת ג'ל וגם בצורת קצף, מה שמאפשר לה לחדור בצורה ממוקדת ויעילה יותר לתוך העור. בהיות התכשיר חיצוני, שניתן בצורה מקומית ואינו מצריך בליעת כדורים, פירושו גם פחות תופעות לוואי, על כן מדובר בחידוש גדול שאותו רוצים להביא לארץ."
בהמשך פירט ד"ר יניב על טיפולים חדשים נוספים אותם מתוכנן להביא לארץ. "כולם מכירים את הרטינול, סוג של תרופה ממשפחת הרטינואידים שמשמשת לעיתים קרובות לטיפול באקנה וגם נשים רבות משתמשות בו למניעת כתמים והצערת עור-הפנים. לאחרונה פותח רטינואיד חדש וספציפי יותר בשם Trifarotene – 'טרי פרוטן', או בשמו המסחרי Aklief – 'אקליף'. הוא הומצא לאחר 20 שנה בהם לא היה רטינואיד חדש לאקנה, והוא בטיחותי, יעיל יותר ועושה פחות גירויים מהרטינואידים הקיימים."
טיפול נוסף שעשוי להגיע לארץ בקרוב הוא קרם ראשון מסוגו הפועל לעיכוב פעילות הרצפטור האנדרוגני, הורמון גברי התורם לפצעי בגרות, בבלוטות החלב. טיפולים חדשים נוספים הקיימים כיום בעולם הינם למעשה שילובים של תרופות, ביניהם קרם המשלב את הרטינואיד עם חומר אנטיביוטי בשם 'בנזואיל- פראוקסיד', וכן קרם בשם – CAB gel Cabtreo, שהוא הראשון והיחיד לשלב שלושה תכשירים שונים: קרם רטינואידי, אנטיביוטיקה clindamycin וגם בנזואיל- פראוקסיד.
בנוסף פותחה אנטיביוטיקה חדשה לבליעה הקרויה Sarecycline – סרציקלין, הנמכרת כבר בארה"ב בשם Seysara, שהשפעתה על החיידקים בגוף נמוכה יותר בהשוואה לאנטיביוטיקה הישנה, ועל כן היא יותר ספציפית לחיידק של האקנה.
בנוסף לכל אלו, קיימות בח"ול גרסאות חדשות ויעילות יותר לתרופות שכבר ניתן למצוא בישראל. "האנטיביוטיקה 'מינוציקלין', שכבר זמינה ומוכרת בארץ, קיימת בחו"ל גם כתרופה הקרויה 'מינולירה' בתוך מיקרו-ספרות – כדוריות קטנטנות זעירות," מסביר ד"ר יניב. "בצורה הזו, השחרור של האנטיביוטיקה הינו אחיד יותר לאורך זמן, ולא משתחרר בבת אחת.
"כמו כן, ממש בימים אלו נמצאות בשלבי מחקר שיטות חדשות להחדרת תרופות לטיפול באקנה, כגון מדבקות או חלקיקים מיקרוסקופיים, שמטרתם לשפר את החדירות לתוך העור, וכך להגביר את יעילות התרופה ולהפחית את תופעות הלוואי."
במהלך ההרצאה ביקש ד"ר יניב להדגיש את חשיבות הטיפול באקנה כמה שיותר מוקדם. "מטופלים רבים שמגיעים לטפל באקנה אומרים דברים כמו, 'יש לי חתונה בעוד שבועיים, אני צריך טיפול עכשיו'. תרופה לאקנה היא דבר שצריך להתחיל לקחת חצי-שנה או אף שנה מראש, לא ברגע האחרון. חשוב לפתח מודעות ולבוא לטפל באקנה בזמן, מוקדם ככל האפשר, במיוחד כדי למנוע הישארות של צלקות וסימנים. הפצעים חולפים אך לעיתים הסימנים נותרים."
בסיום ההרצאה סיכם ד"ר יניב ואמר, "קיימים טיפולים חדשים שכבר קיימים בחו"ל ובקרוב יגיעו לארץ. בנוסף, ישנן תרופות חדשות שנמצאות בשלבי מחקר אחרונים. אנחנו נמצאים כל הזמן במעקב על מנת להביא לכם את החידושים האחרונים ביותר בתחום, מתוך מטרה שהיחידה לרפואת עור במרכז הרפואי מעיני הישועה תשמש כמרכז מצוינות לטיפול בפצעי בגרות."