אחרי עשרה ימים שבהם לא אובחנו חולי קורונה בבתי האבות, הבוקר (רביעי) התבשרו שלושה עובדים במרכז הגריאטרי "הרצוג" בירושלים, בהם מנהל המוסד, מנהל האחזקה והמזכירה, על כך שנדבקו בנגיף. הקשישים שהיו עימם במגע הוכנסו לבידוד, והכניסה למבקרים נאסרה. כך עלה בדיון סגור של "מטה אבות ואימהות" במשרד הבריאות, שמרכז את הטיפול במוסדות הייעודיים.
מחאה נגד נוהל הביקורים בבתי אבות: "מזיק לא פחות מקורונה"
בתוך כך, פעילים ממאבק משפחות הדיירים מתחו ביקורת על כך שלמרות השיפור במצב התחלואה בבתי האבות, נוהל הביקורים לא השתנה – והדבר מזיק לקשישים לא פחות מהקורונה, לדבריהם. אנשי המטה פנו לשר הבריאות יולי אדלשטיין בקריאה לשינוי הנוהל – ואיימו ביציאה למחאה "חסרת תקדים" נגד המשרד. הם הודיעו כי החלו בהליך להגשת עתירה לבג"ץ.
"לאחר כמעט שלושה חודשי נתק, חלה הידרדרות חדה במצבם של הקשישים, בעיקר הסיעודיים", כתבו הפעילים לשר וטענו כי "מבחינה משפטית, הסגר שהוטל על יקירנו נעשה ללא סמכות חוקית ונוגד חוקי יסוד ואת חוק האפוטרופסות וחוק זכויות החולה".
נכון להיום, כ-40% מהנפטרים מקורונה בישראל התגוררו ב-23 בתי האבות ובמקבצי דיור מוגן. כאשר במרבית המקרים מקור ההדבקה היה אצל אנשי הצוות. 109 אנשי צוות הדביקו 274 דיירים, שמתוכם נפטרו 93 דיירים. 14 דיירים נדבקו בבתי החולים ו-9 דיירים שנדבקו בבתי החולים חזרו למוסד חולים והדביקו 61 אחרים.
לפי קרובי המשפחה, באף אחד מהמקרים מקור ההדבקה לא היה מבן משפחה או מאדם קרוב שהגיע לביקור. "ימי הסגר נגמרו, גם אם יהיה גל שני לא נסכים להסגר", אמר ד"ר אוריין יצחק, שסבתו מתגוררת בבית אבות בפתח תקווה. "בבתי אבות עם התפרצות, צריך להמשיך עם הסגר, הדגיש.