ד"ר יחיאל לייטר, שנכנס השבוע לתפקידו כשגריר ישראל בארצות הברית, מצייר תמונת עתיד אופטימית ליחסי ישראל-סעודיה. בראיון לעיתון הג'רוזלם פוסט, מתאר השגריר החדש את המציאות האזורית המשתנה ואת ההזדמנויות הדיפלומטיות שנפתחות בפני ישראל. כהיסטוריון ואיש אקדמיה שהפך לדיפלומט בכיר, לייטר מביא עמו ניסיון עשיר בזירה הפוליטית והמדינית. מינויו ההיסטורי – כשגריר הראשון המתגורר ביהודה ושומרון – מסמן תקופה חדשה ביחסי ישראל-ארה"ב.
במשרדו החדש בבירה האמריקנית, מתאר ד"ר לייטר את חזונו הדיפלומטי. "ישראל קרובה מתמיד לנורמליזציה עם סעודיה. הפיתוח יהיה גיים צ'יינג'ר לאזור ומחוצה לו", הוא מסביר. לדבריו, ההתפתחויות האחרונות באזור, ובפרט החלשת הכוחות הקיצוניים, יצרו הזדמנות היסטורית. השגריר, יליד סקרנטון שבפנסילבניה, עלה לישראל בגיל 18 והתגבש כדמות מפתח בזירה הציבורית הישראלית. כבעל תואר דוקטור בפילוסופיה פוליטית וניסיון עשיר בתפקידי מפתח לצד מנהיגים ישראלים בכירים, הוא מביא פרספקטיבה ייחודית לתפקיד.
"לפני 30 שנה, אפילו דיון בהסכם כזה לא היה מתקבל על הדעת. כעת, הודות להסכמי אברהם והדינמיקה המשתנה, אנו נמצאים על סף פריצת דרך גדולה", מדגיש לייטר. כניסתו לתפקיד לוותה בסמליות מיוחדת, כאשר ביקר במוזיאון השואה בוושינגטון יחד עם צוות השגרירות. "זה היה סמלי, אבל גם מקורקע", הוא משתף, ומוסיף כי האירוע שימש תזכורת לאחריות הכבדה המוטלת על כתפי דיפלומטים ישראלים.
לייטר, שאיבד את בנו במלחמת חרבות הברזל, רואה בתפקידו שליחות לאומית. "צריך לקבל החלטה כמעט מדי יום כדי לקום ולהתקדם", הוא מסביר. "כניסה לתפקיד כזה לא מותירה מקום להיסוס. זו התחייבות 24/7". בהתייחסו לסוגיית ההתיישבות, מציין לייטר את השינוי התודעתי שחל בארה"ב. "יש שינוי דרמטי בהבנה מול מה ישראל מתמודדת ומה ישראל מייצגת אחרי ה-7 באוקטובר. אני מרגיש שגם בשיחות עם הדמוקרטים, יש הערכה עצומה לדאגות הביטחוניות של ישראל ולמציאות בשטח".
בנוגע למדיניות האמריקנית באזור, לייטר מביע תמיכה בגישת הממשל. "זו לא עמימות יצירתית, זה פרקטיות יצירתית", הוא מסביר, ומדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה האזורי בפתרון אתגרי האזור. "מצרים וירדן תלויות בכסף האמריקאי ובכוח האמריקני להישרדותן", מציין לייטר, ומוסיף כי שיתוף פעולה אזורי הוא מפתח ליציבות. לדבריו, "זה פתרון זמני. האזור דורש שיתוף פעולה, ולארצות הברית יש את המנוף לגרום לזה לקרות".