בית הדין הבינלאומי בהאג, מחק את האישומים נגד הארכי מחבל מוחמד דף שחוסל לפני כמחצית השנה בידי ישראל. ההחלטה התקבלה לאחר שבית המשפט הבינלאומי קיבל ראיות משמעותיות המאמתות את חיסולו של מוחמד דף, ביניהן תעודת פטירה רשמית שהונפקה על-ידי חמאס. החלטה זו הובילה לביטול מיידי של צו ההסגרה הבינלאומי שהוצא כנגדו.
כתוצאה מההתפתחות המשפטית, התביעות בבית הדין הפלילי הבינלאומי מתמקדות כעת בהנהגה הישראלית, כך שראש הממשלה בנימין נתניהו והשר לשעבר יואב גלנט, נותרו הנאשמים היחידים בתיק, עם צווי מעצר שנמצאים בהליך ערעור.
בהכרזה רשמית שפורסמה אתמול (רביעי), הודיע בית הדין בהאג על החלטתו להפסיק את כל ההליכים המשפטיים כנגד מוחמד דף, מי שכיהן בעבר כמפקד הזרוע הצבאית של חמאס. בית המשפט ציין כי החלטה זו התקבלה לאחר שמשרד התביעה העביר לעיונם מסמכים חדשים ב-14 בפברואר, המספקים הוכחות מוצקות למותו של דף. בין המסמכים שהוצגו נכללה תעודת מוות שהונפקה על-ידי ארגון חמאס.
בהחלטתם, ציינו שופטי ההרכב תנאי מפורש: "ההרכב גם קבע כי אם יתברר שדף בחיים – ההליכים נגדו יוחזרו מיד". עם זאת, ביטול צו המעצר וסגירת התיק נגד דף משנים את מאזן ההליכים המשפטיים בבית הדין, כאשר כעת נותרו פעילים רק התיקים נגד בכירים ישראלים.
מערכת המשפט הבינלאומית ממשיכה לקדם את ההליכים נגד ראש ממשלת ישראל נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט, כאשר שני צווי המעצר הבינלאומיים שהוצאו נגדם מצויים כעת בשלב ערעור. המשמעות המעשית היא שכעת מוקד הפעילות המשפטית של בית הדין בסכסוך הישראלי-פלסטיני מתמקד אך ורק בצד הישראלי.
עם זאת יש לציין כי בחודש ספטמבר, הגישה המדינה מסמך התנגדות פורמלית לתחום השיפוט של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, תוך הטלת ספק בחוקיות בקשת התובע להנפקת צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט. העמדה הישראלית מבוססת על הטענה העקבית כי לערכאה הבינלאומית אין כל סמכות לדון בתיק הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
הטיעון המשפטי הישראלי נשען על שני נדבכים מרכזיים: ראשית, העובדה שישראל מעולם לא הצטרפה כמדינה חברה בבית הדין, ושנית, הטענה כי הרשות הפלסטינית אינה ישות מדינית מוכרת. בנוסף, מזכירה ישראל כי במסגרת הסכמי אוסלו נקבע באופן מפורש כי הרשות הפלסטינית משוללת סמכות לשפוט אזרחים ישראלים בגין עבירות שלכאורה בוצעו בשטחה.