גורמים מדיניים חושפים: ישראל פועלת מאחורי הקלעים לשכנע את וושינגטון לתמוך בהמשך הנוכחות הרוסית בסוריה, כמשקל נגד להשפעה הטורקית ההולכת ומתרחבת.
על פי הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, בעקבות עליית השלטון האיסלאמיסטים בדמשק, מתגבשת אסטרטגיה ישראלית חדשה המבקשת לשמר את פיצולה של סוריה ולמנוע איום נוסף בגבולה הצפוני של ישראל.
לפי ארבעה מקורות המעורים בפרטים, ירושלים מקדמת מאמץ דיפלומטי נרחב מול ממשל טראמפ במטרה לעודד מדיניות אמריקאית שתשמר את סוריה במצבה המפוצל והמוחלש. במסגרת זו, ומפתיע ככל שהדבר נשמע, ישראל אף תומכת בהמשך נוכחותם של בסיסי צבא רוסיים בשטח סוריה.
היוזמה הישראלית מגיעה על רקע היחסים המעורערים עם טורקיה, שהחמירו מאוד מאז פרוץ העימות בעזה. נציגים ישראליים רשמיים הביעו דאגה עמוקה מול וושינגטון כי המשטר האיסלאמיסטי שהחליף את אסד, והזוכה לתמיכה טורקית משמעותית, עלול לאיים על ביטחון גבולותיה של ישראל.
מקורות המכירים את הנושא מקרוב מדגישים כי העברת המסרים הישראליים התרחשה במהלך מפגשים בוושינגטון בחודש פברואר ובשיחות עם חברי קונגרס אמריקאים שביקרו בישראל. עמדת ישראל הועברה גם במסמך מדיניות רשמי שהופץ בין פקידי ממשל בכירים בארה"ב.
"החשש הגדול של ישראל הוא שטורקיה תיכנס ותגן על הסדר האיסלאמיסטי הסורי החדש הזה, שבסופו של דבר הוא בסיס לחמאס ולחמושים אחרים", הסביר ארון לונד, חוקר במכון האמריקאי Century International.
בימים האחרונים העצים ראש הממשלה נתניהו את הרטוריקה כלפי סוריה כשהכריז בפומבי כי ישראל לא תקבל את נוכחות ארגון חייאת תחריר א-שאם (HTS), שהוביל את הפלת משטר אסד, בדרום סוריה. במקביל, חיל האוויר הישראלי הגביר את תקיפותיו באתרים צבאיים סוריים ויחידות צה"ל נכנסו לאזור החיץ בפיקוח האו"ם.
מול החששות הישראליים, מנהיג סוריה החדש אחמד א-שרעא ניסה להרגיע את המערב באומרו לעיתונאים זרים בדצמבר כי דמשק אינה מעוניינת בעימות עם ישראל. טורקיה מצידה טוענת כי פעולות ישראל בדרום סוריה מעידות על מדיניות התפשטות והיעדר רצון לשלום אזורי.
לפי המקורות, ישראל מעודדת את ארה"ב לאפשר לרוסיה להמשיך להחזיק בבסיס הימי בטרטוס ובבסיס האווירי בלטקיה כאמצעי לריסון ההשפעה הטורקית. הצעה זו הפתיעה חלק מהגורמים האמריקאים, שסברו כי דווקא טורקיה – חברה בנאט"ו – תהיה ערובה טובה יותר לביטחון ישראל.