מקורות מדיניים חושפים כי המשטר הסורי ואנקרה מצויים בשלבים מתקדמים של משא ומתן להענקת שליטה טורקית באזור אסטרטגי במזרח סוריה. בתמורה, דמשק צפויה לקבל חבילת סיוע נרחבת שתכלול משאבים כלכליים, ציוד צבאי ותמיכה דיפלומטית. הערכות מערכת הביטחון מצביעות על פוטנציאל לשינוי מאזן הכוחות האזורי, עם אפשרות להתקרבות כוחות טורקיים לגבול הישראלי בעתיד. ראש הממשלה יקיים בשעות הקרובות דיון ביטחוני דחוף בנושא, על רקע ההתפתחויות המדאיגות.
על פי הדיווח בוואלה דווח ממשלת סוריה בראשות בשאר אל-אסד נמצאת בעיצומו של תהליך משא ומתן משמעותי עם ממשל ארדואן. במוקד השיחות עומדת העברת אזור אסטרטגי בקרבת העיר העתיקה תדמור (פלמירה) לשליטה טורקית ישירה. המהלך המדיני המתגבש מעמיד את סוריה בעמדה לקבל תמיכה משמעותית מטורקיה במישורים שונים. חבילת הסיוע המתוכננת כוללת תמיכה פיננסית לכלכלה הסורית המתמוטטת, אספקת ציוד צבאי מתקדם, וכן תמיכה מדינית שתסייע לשיקום מעמדה הבינלאומי של סוריה לאחר שנות מלחמת האזרחים.
בירושלים, התפתחות זו מדליקה נורות אזהרה אסטרטגיות. גורמי ביטחון בכירים רואים בדאגה רבה את האפשרות להתבססות טורקית ממזרח לעיר חומס, מהלך שעלול לאפשר בטווח הארוך התפשטות והתקרבות לדרום סוריה, ומשם לאזורים הקרובים לגבול ישראל ברמת הגולן. באחד מדיוני הערכת המצב שהתקיימו בשבוע שעבר, התבטא גורם ביטחוני בכיר באומרו כי "המפגש בין טורקיה לישראל במרחב הסורי הוא בלתי נמנע". הערכה זו משקפת את התפיסה כי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן פועל באופן שיטתי לצמצום מרחב התמרון המבצעי של ישראל בסוריה, מרחב שנועד להרחיק איומים פוטנציאליים מגבולותיה.
המומחים מעריכים כי יחד עם נוכחות צבאית טורקית ישירה במזרח סוריה, תתחזק גם היכולת של אנקרה להשפיע על התהליכים המדיניים באזור ולהגביל את יכולתה של ישראל לפעול נגד איומים הנשקפים מהשטח הסורי, כפי שעשתה בשנים האחרונות. על רקע המידע המדאיג שהגיע לידי ישראל, דווח בערוץ החדשות 12 כי ראש הממשלה צפוי לכנס דיון ביטחוני דחוף בשעות הקרובות. הדיון יתמקד בהשלכות האפשריות של ההתקרבות בין דמשק לאנקרה ובגיבוש מדיניות ישראלית מול האפשרות של השתלטות טורקית על אזורים נרחבים בסוריה.
גורמים המקורבים לנושא מציינים כי ישראל עוקבת בדריכות אחר ההתפתחויות וכי כל שינוי משמעותי במאזן הכוחות בסוריה נחשב לבעל פוטנציאל השפעה ישיר על הביטחון הלאומי הישראלי. הערכת גורמי המודיעין היא שהמגעים בין סוריה לטורקיה הגיעו לשלב מתקדם למדי, מה שמסביר את הדחיפות בהתכנסות הפורום הביטחוני הבכיר.
מומחים לענייני המזרח התיכון מעריכים כי ההתקרבות בין אסד לארדואן מהווה שינוי מגמה משמעותי ביחסים בין המדינות, שהיו עוינים מאוד בשנות מלחמת האזרחים הסורית. התפנית באסטרטגיה הסורית משקפת את הצורך הדחוף של דמשק בתמיכה כלכלית וצבאית לצורך שיקום המדינה, גם במחיר ויתורים טריטוריאליים משמעותיים.