בג"ץ דחה היום בהחלטה פה אחד את העתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם בדרישה לחייב את מדינת ישראל לספק סיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה. העתירה, שביקשה להסתמך על הוראות המשפט הבינלאומי, נדחתה לאחר שהשופטים קיבלו את עמדת המדינה לפיה דיני התפיסה הלוחמנית אינם חלים על ישראל בכל הנוגע לרצועת עזה.
בפסק הדין הבהיר נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, כי מדינת ישראל אינה מספקת בעצמה טובין הומניטריים לרצועת עזה, אלא איפשרה את הכנסתם לרצועה בתקופת הזמן הרלוונטית בהתאם להנחיית הדרג המדיני. השופט עמית הדגיש את הבעייתיות בהעברת הסיוע וציין כי "ארגוני הטרור פועלים להיטמע בקרב האוכלוסייה האזרחית ולהשתלט על הסיוע ההומניטרי".
עו"ד יהודה פואה, יו"ר ארגון בצלמו, אשר ייצג בהליך את משפחות החטופים ומשפחות שכולות, הגיב להחלטה ואמר: "מדובר בהחלטה מבורכת". עם זאת, הוסיף פואה ביקורת על עצם קיום הדיון: "יחד עם זה עצם הדבר שבג"ץ בכלל דן בעתירות בעד האויב הינה חמורה ביותר".
פואה התייחס גם להיבט הכלכלי של העתירות ולדעתו יש לנקוט בצעדים שירתיעו מהגשת עתירות דומות בעתיד: "בנוסף עצם זה שבג"ץ לא פוסק הוצאות משפט גבוהות או אפילו הוצאות משפט כלשהם הינה הזמנה ברורה לעתירה הבאה". הוא הדגיש את עמדתו שעל בית המשפט להתמקד בנושאים אחרים: "הגיע הזמן שבג"ץ ימשוך את ידו מכל התעסקות בעזרה לאויב ויתמקד בדבר אחד דאגה לאזרחי ישראל החטופים ודאגה לחיילי צה"ל כוחות הביטחון".
ארגוני זכויות האדם שהגישו את העתירה טענו כי הוראות הדין הבינלאומי והישראלי מחייבות את מדינת ישראל להבטיח אספקת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה שאינה מעורבת בלחימה. עמדתם הייתה שישראל מחויבת להגן על אזרחים שאינם חלק מפעולות האיבה, ולספק להם את הצרכים הבסיסיים גם בעת לחימה.
מנגד, עמדת המדינה כפי שהוצגה בפני בית המשפט הייתה כי הלחימה ברצועת עזה מכוונת כלפי ארגוני הטרור ולא נגד תושבי הרצועה, וכי המאמץ ההומניטרי של מדינת ישראל הוא חלק בלתי-נפרד מהלחימה. הרשויות הדגישו את המאמצים המתבצעים לאפשר כניסת סיוע דרך מעברים והסדרים בינלאומיים, אך טענו כי אין חובה משפטית לספק סיוע ישיר.
החלטת בית המשפט מהווה תקדים משפטי חשוב בשאלת מחויבותה של ישראל כלפי האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה במסגרת הלחימה הנוכחית. יש לציין כי הדיון התמקד בשאלה המשפטית של אופן אספקת הסיוע ולא בשאלה אם יש לאפשר את העברתו באמצעות צדדים שלישיים, דבר שמתקיים בפועל דרך מעברים והסדרים בינלאומיים.
קביעת בית המשפט שדיני התפיסה הלוחמנית אינם חלים על ישראל ביחס לעזה היא בעלת משמעות רחבה יותר מעבר לשאלת הסיוע ההומניטרי, ויכולה להשפיע על פסיקות עתידיות בנושאים הקשורים למעמדה המשפטי של ישראל ביחס לרצועת עזה והחובות החלות עליה במסגרת המשפט הבינלאומי.
מצוין
הזוי. למה הם לא מגינים על המחבלים המסכנים?.