מתיחות גוברת בין וושינגטון לטהראן: הממשל האמריקאי מפעיל לחץ חסר תקדים על המשטר האיראני בניסיון לאלץ אותו לחתום על הסכם חדש בנושא הגרעין. במהלך ריאיון שהעניק לרשת NBC, לא השאיר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מקום לספק באשר לכוונותיו. "אם לא יהיה הסכם, יהיו הפצצות שלא נראו מעולם בעבר", התריע הנשיא, בהוסיפו איום במכסים כבדים על טהראן אם זו לא תתחייב להימנע מפיתוח נשק גרעיני.
על פי דיווחים ממנהל המרכז הערבי למחקרים איראניים, מוחמד סאלח סדקייאן, טראמפ שיגר לאיראן מכתב אזהרה חריף בו כתב: "אני מזהיר אתכם שאם תסרבו ליד המושטת הזאת, ואם המשטר האיראני יבחר בנתיב ההסלמה וימשיך לתמוך בארגוני טרור ובהרפתקאות צבאיות, אז התגובה תהיה מכרעת ומהירה. לא נשב בחיבוק ידיים אל מול האיומים של המשטר שלכם לעם שלנו ולבעלי הברית שלנו".
תגובת טהראן לא איחרה לבוא. במכתב תשובה, הביעה המנהיגות האיראנית עמדה ברורה: מצד אחד, התנגדות מוחלטת לדיון בתוכנית הטילים הבליסטיים וביכולות ההגנתיות שלה; מצד שני, נכונות לשוב ולדון בסוגיית הגרעין – אך זאת רק במסגרת הסכם JCPOA משנת 2015 ועל בסיס של "כבוד הדדי".
בנוסף, הביעו האיראנים התנגדות חריפה למה שהם מכנים "דרישות לא הגיוניות לביטול של תוכנית הגרעין לחלוטין". בהודעתם הדגישו כי "תוכנית הגרעין היא אינה למטרות פיתוח נשק, וזאת על בסיס אמונה איראנית" – התייחסות לפסיקה דתית (פתווה) של המנהיג העליון עלי חמינאי האוסרת על פיתוח נשק גרעיני.
המסר האיראני הדגיש כי כל משא ומתן ישיר בין טהראן לוושינגטון חייב להתנהל על בסיס של כבוד הדדי, ללא מה שהם מגדירים כ"איומים והפעלת לחץ מירבי" – רמז ברור למדיניות הסנקציות הנוקשה שמפעילה ארה"ב נגד הכלכלה האיראנית בשנים האחרונות.
לא רק איראן נמצאת בכוונת האיומים של טראמפ. באותו ריאיון לרשת NBC, הפנה הנשיא האמריקאי חיצי ביקורת גם כלפי מוסקבה. טראמפ הביע כעס על הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בשל מה שהוא תופס כעיכובים מכוונים בהשגת הסדר לסיום המלחמה באוקראינה. כתגובה, איים להטיל מכסים משניים כבדים על הנפט הרוסי בשיעור של 25% עד 50% – צעד שעלול לפגוע קשות בכלכלה הרוסית המתבססת במידה רבה על יצוא אנרגיה.
התבטאויות אלו של טראמפ, הן כלפי איראן והן כלפי רוסיה, משקפות את הקו האסרטיבי והישיר שמוביל הנשיא בזירה הבינלאומית מאז חזרתו לתפקיד בינואר האחרון. גישה זו, המשלבת איומים צבאיים וכלכליים ישירים, מסמנת שינוי ברור ממדיניות החוץ המסורתית של ארה"ב, ומעוררת דאגה בקרב מומחים ליחסים בינלאומיים באשר להשלכותיה על היציבות העולמית.