נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע אמש (שעון ישראל) על החלטתו להטיל מכסים בשיעורים משתנים על מדינות שונות ברחבי העולם. כחלק ממהלך רחב שכולל מכסים גם על האיחוד האירופי (20%) וסין (34%), הוטלו מכסים בשיעור של 17% גם על סחורות ישראליות.
הצעד הזה מגיע למרות המאמצים הישראליים לרצות את וושינגטון, כאשר רק אתמול ביטלה ממשלת ישראל את כל המכסים על סחורות אמריקניות.
במסגרת מדיניות שכונתה בבית הלבן "תוכנית הוגנת והדדית", החליט הנשיא טראמפ להשית מכסים על מדינות שמטילות תעריפים על מוצרים אמריקניים. הצעד נועד לתקן מה שהממשל האמריקני תופס כחוסר שוויון ביחסי המסחר הבינלאומיים של ארה"ב.
באופן מפתיע, רוסיה לא נכללה ברשימת המדינות המושפעות, על רקע ניסיונות לשיפור היחסים בין וושינגטון ומוסקבה. לעומת זאת, אוקראינה נכללה ברשימה עם מכסים בשיעור של 10%.
גורמים בירושלים הביעו דאגה מהיקף המכסים שהוטלו על ידי הנשיא האמריקני. הדאגה נובעת בעיקר ממאזן הסחר הנוכחי בין המדינות, שבו ישראל מייצאת לארה"ב יותר ממה שהיא מייבאת – מצב שהממשל האמריקני רואה בעין ביקורתית.
המשמעות של הטלת המכסים צפויה להיות משמעותית עבור תעשיית הייצוא הישראלית, שהשוק האמריקני מהווה עבורה יעד מרכזי.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, הגיב להכרזה ואמר כי "התעשייה מביעה דאגה עמוקה בעקבות החלטתו של נשיא ארצות הברית להטיל מכסים חדשים על ישראל. אנחנו נלמד את המניע לזה אבל על פניו אמירה שישראל מטילה מכסים על סחורה אמריקאית בשיעור של 33% לא מובנת ומכאן שהצעד של מכסים בסך 17% איננו ברור".
עוד מסר כי "מדובר בצעד מדאיג עבור היצואנים הישראלים, אשר עלול לפגוע במקומות עבודה ולצמצם את הפעילות בשוק האמריקאי. החלטת הנשיא להחיל את מדיניות המכסים על ישראל עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של ישראל, להרתיע השקעות זרות במשק ולהחליש את כושר התחרות של החברות הישראליות בשוק האמריקאי".
לדבריו, "התאחדות התעשיינים רואה בהחלטה, היה ותישאר כך, כנסיגה ביחסי הסחר וההשקעות בין המדינות, במיוחד לאור העובדה שקיים קשר רב-שנים עם ידידות עמוקה ונאמנה בין שתי המדינות, ואנו מקווים ומאמינים שההחלטה תהיה קצרת מועד ונעבוד עם משרדי האוצר והכלכלה והתעשייה כדי לבטלה.
בעקבות הטלת המכסים, התאחדות התעשיינים תפעל לגיבוש אסטרטגיות חלופיות להתמודדות עם המצב החדש, חיפוש שווקים חדשים ליצוא הישראלי, וחיזוק הדיאלוג עם מקבלי ההחלטות האמריקאים במטרה לרכך את ההשפעות השליליות. במקביל, נסייע לעסקים ישראליים להתאים את פעילותם לנוכח המכסים החדשים ולפתח כלים להתמודדות עם האתגרים הכלכליים הצפויים. אנו נמשיך לעקוב בדאגה רבה אחר ההתפתחויות במלחמות הסחר העולמיות, ונפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להגן על תעשיית הייצוא הישראלית ולסייע לה לשמור על יציבותה בתנאי תחרות מורכבים אלה.
התאחדות התעשיינים קוראת להמשך המגעים האינטנסיביים בין ישראל לארה"ב במטרה להביא לשינוי ההחלטה או לכל הפחות לצמצום היקפה. אנו מדגישים את החשיבות הקריטית של שיתופי הפעולה הכלכליים בין עסקים משתי המדינות, במיוחד בתחום התעשיות הביטחוניות, ואת הצורך הדחוף בהסרת חסמי הסחר, לרבות המכסות על יבוא שבבים מתקדמים מארה"ב, אשר מהווים מרכיב מרכזי בשיתוף הפעולה הטכנולוגי והביטחוני בין המדינות".