הליכוד מאבד מכוחו – כך עולה מסקר שפורסם לקראת סוף השבוע בחדשות כאן 11 (חברת קנטר בראשות דודו חסיד).
אותי הנתון הזה לא הפתיע, והוא נובע ממדיניות מכוונת של יו"ר הליכוד בנימין נתניהו להעדיף כרגע את חיזוק הקואליציה על פני חיזוק הליכוד בדעת הקהל. כדי לחזק את הקואליציה נתניהו פיטר את ראש השב"כ, שהיה מתפטר תוך שבועות בודדים בלאו הכי, הממשלה החליטה על פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, למרות שברור שבג"ץ יפסול את הפיטורים והקואליציה העבירה את החוק לשינוי הרכב הועדה למיוני שופטים, שתכלס לא היתה שום סיבה עניינית להביאו עכשיו לאור העובדה שהוא יכנס לתוקף רק בכנסת הבאה.
כל ההחלטות האלה ובנוסף העברת תקציב שנוי במחלוקת הביאו לכך שהקואליציה התחזקה והגיעה מספר שיא של 68 חברי כנסת התומכים בה. האם נתניהו ידע שיש מצב שהצעדים, שבחלקם, אינם פופולריים בתומכי ליכוד שאינם מחסידי נתניהו, יביאו להיחלשות הליכוד? להערכתי כן, הוא לקח זאת בחשבון. אבל בעת הזאת היה לראש הממשלה חשוב יותר להדק את הקואליציה.
החרדים מרוצים, לפי שעה ובאופן זמני בלבד, מכך שהממשלה הצביעה על פיטורי היועצת המשפטית לממשלה כצעד לקראת חוק גיוס נוח להם, בן גביר מרוצה גם מחידוש המלחמה וגם מפיטורי ראש השב"כ והיועמ"שית, סמוטריץ' מרוצה מחידוש הלחימה בעזה ומהעברת התקציב וכולם מרוצים מהכספים הקואליציוניים הכלולים בו.
כלומר, עד למועד התקציב הבא בשנת 2026 אין צפי להפלת הממשלה. באשר לנשירת המנדטים מהליכוד, המגיעה לרמה של אובדן כשליש מכוחו, אומר נתניהו לעצמו – די לצרה בשעה. או במילים אחרות – כשנגיע לבחירות אדע להתמודד ולהחזיר הביתה מצביעי ליכוד שנטשו את המפלגה. ימים יגידו.
בינתיים המועמד הלוהט הוא נפתלי בנט שצובר קולות הן מגוש המרכז שמאל, אבל לא רק – הוא מקבל גם מספר מנדטים ממצביעי ליכוד רך, ימניים בהשקפתם, שאינם תומכים בנתניהו. נכון לעכשיו בנט אינו מתראיין בישראל ולכן גם אינו ניצב בפני שאלות קשות בדבר שינוי עמדותיו בסוגיות שונות והבעת דעות שלא בהכרח ימצאו חן בעיני כל תומכיו שכרגע הם ברובם, כאמור, מהמרכז, אבל גם מהימין הרך. קשה לרצות את כל הקהלים יחד.
בעיקרון, כדי לנצח בחירות בישראל אתה צריך להיות ממוצב מעט ימינה מהמרכז. להערכתי לשם מכוון בנט ובצדק, כי חלק הארי של הישראלים ממוקמים בדיוק בנקודה הזאת. העבר לימד שבנט היה חזק בסקרים אבל חלש יותר בקלפי. מעניין מה יהיה הפעם.
ומילה על פרשת קאטר-גייט. החשד המרכזי שנבדק הוא שעוזרי ראש הממשלה – אוריך ופלדשטיין – נשכרו לבצע עבודת יחסי ציבור למען תדמיתה של קטאר במהלך המלחמה בעת ששימשו בלשכת נתניהו.
איני יודע האם מדובר כאן בעבירה פלילית, אבל, אם ראש הממשלה לא ידע שעוזריו נשכרו על ידי קטאר במקביל לתפקידם בלשכתו, ואני מעריך שלא ידע, מדובר בצעד מקומם של יועציו. אגב, לא רק בגלל מעמדה השנוי במחלוקת של קטאר, אלא בגלל שאתה לא יכול לעבוד עבור ראש הממשלה ובמקביל עבור מדינה אחרת כלשהי. זו בעיני הסוגיה המטרידה, גם אם יסתבר בעוד זמן שהמעשים לא היו פליליים.
הדעות של האסטרטג ידועות מראש כך שאין חידוש בפרשנות שלו
רק לראות את הפרצוף של הנוכל בנט ובא לי להקיא את כל האוכל,
האדם השקרן ביותר שהכרתי שחוץ ממנו יש רק שקרנים בפרקליטות ובשב”כ