צה"ל הציג השבוע למשפחות השכולות, משפחות החטופים והניצולים ממסיבת הנובה את ממצאי התחקיר המבצעי המקיף שבוצע בנושא אירועי ה-7 באוקטובר במרחב חניון רעים. התחקיר, שסוכם על ידי הרמטכ"ל היוצא רב-אלוף הרצי הלוי והוצג לרמטכ"ל הנכנס רב-אלוף אייל זמיר ולשר הביטחון ישראל כ"ץ, בחן את התנהלות כוחות צה"ל בהכנות למסיבה ובמהלך הפשיטה הרצחנית על המרחב.
במתקפת הטרור האכזרית נרצחו במתחם המסיבה, ברחבי העוטף ובצירים הסמוכים 378 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון, ו-44 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון בעלי זיקה למסיבה נחטפו. נכון למועד התחקיר, 17 מהחטופים עדיין מוחזקים בשבי חמאס, ו-27 שבו לישראל. במהלך הלחימה ההירואית נפלו 34 אנשי כוחות הביטחון, בהם 16 שוטרים, 16 חיילי צה"ל ושני אנשי שב"כ, ורבים נוספים נפצעו.
התחקיר קובע באופן חד משמעי כי צה"ל נכשל במשימתו להגן על משתתפי המסיבה. עם זאת, הוא מציין לשבח את תפקודם ואת גבורתם של כוחות הביטחון השונים – שוטרים, כוחות האבטחה, חיילי צה"ל ולוחמי שב"ס – שלחמו באירוע תוך סיכון חייהם. במיוחד מציין התחקיר את החלטתו של מפקד תחנת אופקים, שהיה מפקד כוח המשטרה במקום, לפזר את המסיבה ולהורות על פינוי הקהל מיד עם תחילת ירי הרקטות מעזה, החלטה שהצילה את חייהם של רבים.
בנוסף, התחקיר משבח את פעולתם של כוחות צה"ל, צוותי זק"א ואיחוד הצלה ומתנדבים נוספים שהעניקו טיפול רפואי, איתרו ופינו את הגופות. התחקיר מדגיש את גבורתם של אזרחים רבים שגילו תעצומות נפש ונלחמו או סייעו בחילוץ ופינוי תחת אש.
צוות התחקיר, בראשות תא"ל (במיל') עידו מזרחי, בחן אלפי פריטי מידע, חומרים ויזואליים והקלטות, וקיים ראיונות ותשאולים רבים עם מפקדים, לוחמים, מארגני המסיבה וניצולים במשך כעשרה חודשים. למרות שמדובר בתחקיר צבאי, הוא בוצע בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל ויחידת להב 433. התחקיר התמקד באירועים במרחב מסיבת הנובה ובאירועים משמעותיים שהשפיעו עליו.
ממצאי התחקיר מצביעים על מספר כשלים ותקלות מרכזיים:
- תהליך אישור המסיבה ונוהל הקרב: למרות שהמסיבה אושרה על ידי כל הגורמים המוסמכים, נמצאו פערים בהבנת הסמכות והאחריות בהליך האישור הצבאי, וכן פערים חמורים בתיאום הבין ארגוני בין צה"ל למשטרה. לא בוצעה הערכת מצב ממוקדת למסיבה בחטיבה הצפונית, לא הוצב נציג צבאי קבוע בחפ"ק המשטרה ולא בוצע קפ"ק משותף. מרבית הכוחות בשטח לא הכירו את דבר קיום המסיבה.
- פינוי המשתתפים ממתחם הנובה: על אף ההחלטה המהירה של מפקד המשטרה על פיזור המסיבה, בשל ריבוי אירועי ירי בעוטף, מספר שוטרים עזבו את המרחב לטובת מוקדים אחרים. תמונת המצב שהצטיירה בחמ"ל החטיבה הצפונית הייתה שגויה והעידה כי 90% מהמשתתפים התפנו ללא פגע.
- הקרב על כביש 232 והטבח במתחם הנובה: התחקיר מתאר את השתלטות המחבלים על ציר 232 ואת הטבח האכזרי שבוצע במתחם המסיבה לאחר שהמחבלים הגיעו למקום באיחור יחסי לאחר שטעות בניווט הובילה אותם לשם. בשל היעדר כוח צבאי משמעותי במקום, המחבלים פעלו ללא הפרעה במשך שעות. רק בשעה מאוחרת יחסית הגיע כוח צבאי ראשון למקום.
- גיבוש תמונת המצב: השתלשלות האירועים וממדי האסון לא הגיעו לידיעת אוגדת עזה, החטיבה הצפונית ופיקוד הדרום בזמן אמת בשל הלחימה הענפה בגזרות רבות במקביל, חוסר תיאום בין גופי הביטחון והקושי בגיבוש תמונת מצב, וכן בשל תמונת המצב השגויה שהתקבלה בחמ"ל החטיבה הצפונית.