רגע לפני כניסת השבת, השלימה ישראל חשבון עם אחת הדמויות המרכזיות שעמדה מאחורי הפיגועים האכזריים של 7 באוקטובר. מוחמד חסן מוחמד עווד, שהוביל את הפשיטה על קיבוץ ניר עוז, חוסל בפעילות מדויקת של כוחות הביטחון הישראליים לאחר חודשים של מעקב ואיסוף מודיעין
עווד לא היה דמות שולית בארגון "כתאא'ב אל-מוג'אהדין", אלא מפקד בכיר שנשא באחריות ישירה לחטיפתם של משפחת ביבס – שירי, כפיר ואריאל ז"ל. על פי ההערכות המודיעיניות, הוא לא רק תכנן את החטיפה אלא גם נטל חלק פעיל ברציחתם והיה מעורב גם בחטיפה ורצח של אזרחים תאילנדים שעבדו באזור.
פעילותו של עווד לא הסתכמה באירועי 7 באוקטובר בלבד. במהלך המלחמה המתמשכת, המשיך לקחת חלק פעיל בהוצאה לפועל של פיגועים נגד אזרחים ישראלים וכוחות צה"ל הפועלים ברצועת עזה. מעבר לכך, הוא שימש כגורם מגייס ומפעיל של פעילי טרור בשטחי יהודה ושומרון ובתוך ישראל, תוך שהוא מנצל את קשריו להוצאת פיגועים בשטח ישראל.
"כתאא'ב אל-מוג'אהדין", הארגון שבו פעל עווד, אינו מהארגונים הגדולים והמוכרים ברצועת עזה, אך השפעתו אינה מבוטלת. מדובר בהתארגנות מצומצמת המשתייכת לשתי חמולות, הפועלת בעיקר באזור רפיח ובמה שהיה בעבר יישוב מורג בדרום גוש קטיף. הארגון מזוהה עם האידיאולוגיה הסאלפית, ונחשב לאלים במיוחד גם בקרב ארגוני הטרור הפועלים ברצועה.
עד לאירועי 7 באוקטובר, התמקדה פעילות הארגון בעיקר בתחום הפלילי, כולל הברחות סחורות ואמצעי לחימה דרך מנהרות, וכן גביית דמי חסות מעסקים ופרטים באזור דרום הרצועה, בפרט במרחב רפיח. אולם המעורבות העמוקה של הארגון באירועי הטבח של 7 באוקטובר שינתה את היחס אליו והפכה אותו ליעד מועדף של מערכת הביטחון הישראלית.
לאחר אירועי 7 באוקטובר, הוקם בשב"כ צוות ייעודי בשם ניל"י (ראשי תיבות של "נצח ישראל לא ישקר"), שמטרתו לאתר את כלל המחבלים שהיו מעורבים בטבח ביישובי עוטף עזה. מוחמד עווד ושאר חברי "כתאא'ב אל-מוג'אהדין" היו מוכרים היטב לצוות זה, אך בשב"כ התקבלה החלטה מורכבת שלא לחסל אותו ואת חבריו באופן מיידי.
במעריב דווח כי ההחלטה לדחות את החיסול נבעה משיקול מבצעי ומודיעיני חשוב: חלק מהחטופים הישראלים נרצחו בידי שוביהם ונקברו במקומות מסתור ששוערו כידועים רק לרוצחים עצמם ולעוזריהם הקרובים. בנוסף, לא היה ברור מה עלה בגורל חטופים נוספים, ולכן היה חשש שחיסול מוקדם של עווד וחבריו יקשה על איתור החטופים, בין אם חיים ובין אם לאחר מותם.
חיסולו של עווד ביום שישי מהווה נדבך נוסף במאמץ המתמשך של מערכת הביטחון הישראלית לסגור חשבון עם האחראים לטבח של 7 באוקטובר, ומסמן את המחויבות הישראלית להבאתם לדין של כל המעורבים באירועים אלה, יהיה אשר יהיה תפקידם או השתייכותם הארגונית.
אז השיקול של לנסות לגלות מקום קבורת החטופים, או מקום של חטופים חיים (מה יעשו עם זה ?) גבר על השיקול שאותו מחבל המשיך לבצע פיגועים ולרצוח ר"ל עוד יהודים …