ברוך דיין האמת. העיתונות החרדית והישראלית איבדה השבוע דמות בולטת ומשפיעה. ישראל קצובר, שהיה מוכר לרבים מקוראי עיתון 'המודיע' בשם הספרותי א. פאר, השיב את נשמתו לבורא בהיותו בן 79.
במרכז הקריירה העשירה של קצובר עומדת פרשה מכוננת שהשפיעה על מהלך ההיסטוריה הפוליטית בישראל. בתשל"ז (1976), במסגרת עבודתו העיתונאית, פרסם קצובר ידיעה דרמטית לפיה מטוסי קרב מסוג F-15, הראשונים מסוגם שנועדו להצטרף לחיל האוויר הישראלי, צפויים להגיע לארץ בטקס חגיגי שתוכנן להתקיים בעיצומו של יום השבת.
הפרסום, שהופיע בעיתון 'שערים', עורר סערה פוליטית. בתגובה, סיעות אגודת ישראל ופא"י, שהיו מאוחדות אז ברשימת 'החזית הדתית התורתית', הגישו הצעת אי-אמון בממשלה. המשבר הפוליטי שנוצר הוביל את ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, להחלטה דרמטית על פיזור הכנסת וקיום בחירות מוקדמות. תוצאת אותן בחירות הייתה מה שנודע בהיסטוריה הישראלית כ"מהפך", כאשר מנחם בגין עלה לשלטון. בגין, מתוך הכרת תודה על הכתבה שתרמה לעלייתו לשלטון, העניק לקצובר את הראיון הראשון שלו כראש ממשלה.
סיפור חייו של קצובר משקף פרק בתולדות העם היהודי. הוא ראה אור במחנה-עקורים באוסטריה, להורים ששרדו את אימי השואה. בטרגדיה המשפחתית, אחיו הבכור שלמה ברוך נעלם בשואה. בהיותו בן שנה בלבד, הגיעה משפחתו לישראל והשתקעה בה.
כבר בגיל צעיר מאוד, 16 בלבד, החל קצובר את דרכו העיתונאית כשהשתלב במערכת "ידיעות ירושלים", שם התמקד בכתיבה על ענייני דת. כישרונו ומחויבותו לעולם התקשורת הובילו אותו לקריירה מגוונת. בשנות השבעים מילא תפקיד משמעותי בשידורי הרדיו הישראלי, כשהיה מהדמויות המובילות במדור להווי ומסורת יהודית ב"קול ישראל". במסגרת זו, עסק בעריכת תוכניות בנושאי דת ומסורת, ביניהן התוכנית הפופולרית "קבלת שבת" ששודרה מדי ערב שישי, וכן "מצעד הזמירות החסידי" שזכתה לאהדה רבה בקרב המאזינים.
במקביל לעבודתו ברדיו, פיתח קצובר קריירה בעיתונות הכתובה. הוא שימש כעיתונאי בעיתון "שערים", ביטאונה של תנועת פא"י, שם החל להתמחות בתחום הסיקור הצבאי – תחום שהפך לסימן ההיכר המקצועי שלו. מאוחר יותר הצטרף ל"המודיע", שם המשיך לפתח את מומחיותו בנושאים צבאיים וביטחוניים תחת שם העט א. פאר.
לצד פעילותו התקשורתית הענפה, תרם קצובר רבות לעיצוב פניה של ירושלים. במשך 17 שנים כיהן כחבר בוועדה לבחירת השמות של בירת ישראל, ואף כיהן בוועדה האחראית לבחירת יקירי העיר. נוסף על כך, שימש כיועץ מקצועי לראש העיר ירושלים לשעבר, אורי לפוליאנסקי. תרומתו המשמעותית לעיר זכתה להכרה רשמית כאשר בשנת תשע"ט הוענק לו אות יקיר ירושלים על ידי ראש העיר הנוכחי, משה ליאון.
דמותו הייחודית וקשריו הענפים בעולם הפוליטי באים לידי ביטוי בדברי ההספד שנשא לזכרו יו"ר ש"ס, חבר הכנסת אריה דרעי, שתיאר אותו כ"יהודי ירא שמים, שיראתו קדמה לחכמתו" ו"איש אמת שעמד על עקרונותיו בענווה ובצניעות".
וכך אמר דרעי בהספדו המלא: "קיבלתי בצער רב את הבשורה על פטירתו הפתאומית של ידידי, העיתונאי הרב ישראל קצובר ז"ל, סופר עיתון 'המודיע'. דרכינו נפגשו כבר בראשית הקמתה של תנועת ש"ס, כשהוא סייע לי בבחירות הראשונות יחד עם ידידנו הרב יצחק נחשוני ז"ל, ומאז עמדנו בקשר רציף לאורך השנים. הייתי מקוראיו הקבועים ונהניתי תמיד מניתוחיו ופרשנותו הבטחונית, שהיו מלווים בידענות ובבהירות רבה. היה יהודי ירא שמים, שיראתו קדמה לחכמתו, איש אמת שעמד על עקרונותיו בענווה ובצניעות. חבל על דאבדין. יהי זכרו ברוך".
עם לכתו של ישראל קצובר, מאבדת התקשורת הישראלית דמות ייחודית שידעה לגשר בין עולמות ולהשפיע על מהלכים היסטוריים באמצעות עבודה עיתונאית מקצועית ומסורה. יהי זכרו ברוך.