רשויות אכיפת החוק באירופה פשטו בחודש יולי האחרון על פעילים לבנונים בספרד ובגרמניה, וחשפו מערך אספקה נרחב שהקים ארגון חיזבאללה לצורך רכישת רכיבים לייצור כלי טיס בלתי מאוישים.
החקירה חשפה כי היחידה המובילה של חיזבאללה בתחום זה, יחידה 127, הפעילה תשתית מסועפת ברחבי אירופה שכללה חברות קש, וככל הנראה השתמשה ברכיבים שנרכשו לבניית מל"טים ששוגרו לעבר מטרות בישראל.
בהתאם לפרסום בעיתון הצרפתי "לה פיגארו" מיום שני, פעולת אכיפה משמעותית שהתרחשה בברצלונה במהלך יולי 2024 הובילה לגילוי תשתית לוגיסטית מורכבת שהקים ארגון חיזבאללה על אדמת אירופה. תשתית זו שימשה לרכש והברחה של רכיבים חיוניים לייצור מערכות אוויריות ללא טייס. לפי הדיווחים, הגוף האחראי מטעם חיזבאללה על פעילות זו הוא יחידה 127.
אתר המודיעין "אינטלי טיימס" פרסם מידע מפורט אודות שני אזרחים לבנונים מרכזיים ברשת – ביניהם פיראס חוסייני, בן 38, המתואר כדמות מפתח במערך הברחת הרכיבים עבור יחידה 127. על פי הפרסום, חוסייני יסד חברה פיקטיבית בברצלונה הנושאת את השם G.L, בשיתוף עם אזרח לבנוני נוסף, פאדל זהרי. האתר אף חשף כי השניים נצפו במשחקי הכדורגל של ברצלונה ותיעדו את ביקוריהם במדיה החברתית.
התאגיד שהקימו השניים דיווח על פעילות כלכלית משמעותית עם מחזור שנתי המוערך בשלושה מיליון אירו. על פי הערכות המופיעות בבלוג, כספים אלה שימשו למימון רכישת רכיבי מל"טים וציוד נלווה. דווח גם כי השניים השתתפו בתערוכת תעשייה וסחר מוכרת שהתקיימה בברלין, ככל הנראה כחלק מפעילותם במסגרת רשת ההברחות של חיזבאללה.
תחקיר "אינטלי טיימס" חושף כי פעילות הרשת לא הוגבלה לברצלונה בלבד, אלא התפרשה על פני מדינות נוספות באירופה, בהן גרמניה, הולנד, צרפת ובריטניה. חברי הרשת קיימו קשרים עם גורמים ידועים בלבנון, כולל אישים המעורבים ברכש וענייני ביטחון עבור ארגון חיזבאללה.
ממצאי החקירה של גופי הביטחון באירופה מעלים כי הרשת פעלה באופן שיטתי לרכישת מרכיבים חיוניים לבניית כלי טיס בלתי מאוישים בעלי יכולות התקפיות. ישנן אינדיקציות לכך שחלק מהמל"טים שיוצרו באמצעות הרכיבים המוברחים כבר הופעלו בפועל נגד מטרות בשטח ישראל.
גל המעצרים החל באמצע יולי 2024, כאשר רשויות החוק בקטלוניה זיהו עסקאות חשודות לרכישת מערכות הנחיה, מנועים, מדחפים ורכיבים נוספים המשמשים לייצור אלפי מל"טים. הרכישות בוצעו על ידי גורמי קשר ממוצא לבנוני, שפעלו באמצעות ישויות עסקיות בספרד והעבירו את הסחורה ללבנון.
ב-14 ביולי נעצרו ארבעה חשודים במבצע מתואם – שלושה מהם בספרד (שניים בברצלונה ואחד בבדאלונה), ונוסף בגרמניה. צו שהוצא על ידי שופט ספרדי מציין כי אחד העצורים חשוד בשיתוף פעולה עם חיזבאללה והעברת "חומרים הניתנים להמרה לרכיבי מלחמה נגד מטרות אזרחיות וצבאיות בישראל ובאירופה".
על פי "לה פיגארו", רשויות הביטחון באירופה ובישראל עוקבות בדריכות אחר ההשלכות הביטחוניות של החשיפה. המידע המודיעיני שנאסף מצביע על כך שמל"טים שהורכבו מהרכיבים שהוברחו שימשו, בין היתר, לביצוע תקיפות נגד מטרות ישראליות בזירות שונות.