בהודעה רשמית שפורסמה היום (שלישי) חשפו שירותי המודיעין של הממלכה ההאשמית הירדנית פרטים אודות מבצע מורכב שהוביל לפירוק תשתית חשאית על אדמת הממלכה. מהפרסום עולה כי מדובר בפעילות מודיעינית ממושכת שהחלה לפני כשלוש שנים, בשנת 2021, וכעת הבשילה לכדי מעצרים משמעותיים.
הגורמים הרשמיים בירדן הצהירו כי במסגרת המבצע נעצרו שישה-עשר חשודים שהיו חלק ממערך שפעל למטרות עוינות כלפי הממלכה. ההודעה הרשמית מגדירה את מטרות התשתית במילים חריפות, כניסיון "לערער את הביטחון הלאומי, לזרוע כאוס ולחבל ברכוש פיזי בתוך שטחי הממלכה".
על פי המידע שנחשף, הפעילות החשאית כללה מספר תחומים מדאיגים. החשודים עסקו בפיתוח והרכבה של אמצעי לחימה מתוחכמים תוך שימוש בחומרים שנרכשו בירדן, לצד רכיבים שיובאו במיוחד מחוץ לגבולות המדינה. במוקד הפעילות עמד ייצור טילים באמצעים מקומיים, כמו גם פרויקט לפיתוח כלי טיס בלתי מאוישים (כטב״מים).
בנוסף לפעילות הטכנולוגית, החשודים עסקו בגיוס והכשרה של פעילים נוספים בתוך ירדן עצמה, ואף שלחו מתגייסים לעבור אימונים והכשרות מחוץ לגבולות הממלכה. במהלך המעצרים נתפסו חומרי נפץ וכלי נשק, ואף התגלה טיל מוכן לשימוש שהוסתר על ידי הקבוצה.
על פי מידע רשמי שנמסר מדובר מממשלת ירדן, עולה כי העצורים החזיקו ברשותם טילים מבצעיים שהיו מוכנים לשימוש, בעלי טווח פגיעה של 3-5 קילומטרים. לפי הדיווח, תשתית הטרור פעלה במבנה מבוזר של ארבע חוליות נפרדות, כאשר כל חוליה הייתה אחראית על תחום פעולה ייחודי.
אחת מהחוליות התמקדה בפיתוח וייצור של כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים), ואף יצרה קשר עם גורמים מחוץ לגבולות הממלכה בבקשה לסיוע טכני בתחום זה. על פי המידע, התשתית החלה את פעילותה בשנת 2021. המבצע לפירוק הרשת החל כאשר החוליה הראשונה נלכדה בשנת 2023, וממצאי החקירה אפשרו לגורמי המודיעין הירדניים להתחקות בהדרגה אחר כל שאר מרכיבי התשתית. בין הגילויים המשמעותיים נחשף כי אחת החוליות הקימה מתקני אחסון מבוצרים – בונקרים מבוטנים שנועדו להסתרה ואחסון של אמצעי לחימה
בהודעתם ציינו הגורמים הירדניים הרשמיים כי כל העצורים הועברו להליכים משפטיים במסגרת "בית המשפט לביטחון המדינה", מוסד שיפוטי המתמחה בעבירות הקשורות לביטחון לאומי. בעוד הרשויות בירדן לא פירטו בהודעתן מיהם העצורים, עם אילו גורמים הם מזוהים או מי עמד מאחורי הפעלתם, מקורות חיצוניים הציעו כיוונים אפשריים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה, מפי גורם ביטחוני, כי קיים חשד שהמעורבים שייכים באופן כלשהו לארגון החמאס.
במקביל, חשוב לציין כי גורמי ביטחון בישראל מזהירים כבר תקופה ארוכה מפני ניסיונות שיטתיים מצד איראן להקים תשתיות טרור בשטח ירדן, במטרה לנצל את קרבתה הגיאוגרפית לישראל ולבצע פעולות עוינות משטחה. למרות ההתפתחויות המשמעותיות והמעצרים הנרחבים, בחרו הגורמים הרשמיים בירדן להימנע מהאשמה ישירה של גורם ספציפי באחריות להפעלת התשתית החשאית. העדר ההתייחסות המפורשת לזהות המפעילים מאחורי הקלעים משאיר מקום לפרשנויות שונות בזירה האזורית.