תחת הכותרת "בריאות בחזית הצפונית – לקחים ותובנות ממלחמת חרבות ברזל”, נערך היום במרכז הרפואי זיו שבצפת, בשותפות עם המרכז הרפואי לגליל, כנס שעסק באתגרים שעמדו בפני מערכת הבריאות הצפונית במלחמת חרבות ברזל, וכן בתובנות ובלקחים החשובים. הכנס התקיים במעמד שר הבריאות, אוריאל בוסו, ובשיתוף פיקוד העורף, פיקוד צפון, חיל הרפואה, מד”א, קופות החולים ומשרד הבריאות. בכנס נטלו חלק בכירי מערכת הבריאות, ראשי רשויות מהצפון, נציגי צה”ל, כוחות החירום וההצלה, וצוותים רפואיים.
במהלך היום נדונו האתגרים שעמדו בפני מערכת הבריאות בחזית הצפונית, תוך מתן דגש על המענה שניתן במרכז הרפואי לגליל בנהריה ובמרכז הרפואי זיו בצפת, שהם המרכזים הרפואיים של החזית הצפונית. בנוסף נדונו נושאים כמתן מענה לפצועים תחת אש והמשך הטיפול בחולים (ולא רק בפצועי מלחמה) – במסגרת הרצאות מקצועיות, פאנלים של בכירים מהשטח ושיתוף חוויות אישיות מהקו הקדמי – כל אלו הדגישו את הצורך הדחוף בחיזוק תשתיות הבריאות בצפון.
פרופ’ סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו, אמר: “עובדי ביה"ח זיו והמרכז הרפואי לגליל עבדו תחת אש כדי להציל חיים. בזכותם, יכולנו להמשיך ולתת מענה רפואי גם בימי לחימה". פרופ’ זרקא הדגיש את חשיבות חיזוק המרכזים הרפואיים בצפון, ואמר: “המלחמות הבאות יהיו ארוכות יותר. עלינו להיערך אליהן מראש: להביא עוד שירותים ואמצעים, ולמגן את בתי החולים שבחזית".
בהתייחסו לצורך שבשמירה על רצף טיפולי גם בעתות חירום, הוסיף: “גם בזמן מלחמה, חובה עלינו להמשיך ולטפל ביולדות, בחולי הסרטן – ובכל תושבי הצפון. החיים בצפון שווים לחיים במרכז, והגיעה העת לשדרג את הצפון ולהנגיש את שירותי הבריאות בהתאם".
פרופ' מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל, התייחס אף הוא ללקחים החשובים מהמלחמה: "17 שנה חלפו בין מלחמת לבנון השנייה ופרוץ המלחמה הנוכחית. הלוואי שאתבדה, אך איני מאמין שיש לנו 17 שנה להתכונן למלחמה הבאה, כי היא תפרוץ הרבה לפני כן. הבעיה המרכזית שלנו היא הזיכרון הקצר שמאפיין אותנו, הישראלים. חשוב לזכור: מה שלא היה לנו בזמן שגרה, ב-6 באוקטובר 2023, כבר לא היה לנו במלחמה עצמה. ולכן אני אומר, במבט לעתיד: מה שלא יהיה לנו לפני המלחמה הבאה, כבר לא יהיה במלחמה. חובה עלינו – כבר כעת – לעשות, לבנות, לתעדף ולהעצים, כי חוזקנו בשגרה הוא שיקבע את חוזקנו במלחמה".
שר הבריאות, אוריאל בוסו, שיבח את שני המרכזים הרפואיים על תפקודם במלחמה, ואמר: "המאמץ האדיר שהשקיעו הצוותים הרפואיים בתקופת הלחימה, מגלם את רוח ההתגייסות והאנושיות שמאפיינת את מערכת הבריאות שלנו. ראינו, למדנו והבנו שאין זמן להשתהות – שבגבול הצפון חייב להיות מענה רפואי מתקדם, מיידי ומציל חיים. נמשיך להשקיע, למגן, להקים תשתיות, להכשיר כוח אדם ולחזק את החוסן הלאומי של הצפון".