במלאת שמונים שנה לתבוסת גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, התקיימה היום שיחת טלפון בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לבין נשיא הפדרציה הרוסית ולדימיר פוטין. השיחה, הראשונה בין שני המנהיגים מאז חודש דצמבר 2023, עמדה בסימן ציון אירועי הניצחון על הנאצים, אך כללה גם דיון בסוגיות אקטואליות.
בהודעה רשמית שפרסמה לשכת ראש הממשלה נמסר: "שני המנהיגים החליפו ברכות חמות לרגל יום השנה ה-80 לניצחון על גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, ראש הממשלה הדגיש את תרומתו המכרעת של הצבא האדום לניצחון על הנאצים, והדגיש את משקלם של המפקדים והלוחמים היהודים הרבים במלחמה. בנוסף, ראש הממשלה ונשיא רוסיה דנו על ההתפתחויות באזור".
נושא נוסף שעלה בשיחה היה סוגיית החטופים הישראלים. על פי הדיווח, ניצל נתניהו את ההזדמנות להודות לנשיא הרוסי על מעורבותו בשחרורו של סשה טרופנוב, ושיתף את פוטין במאמצים המתמשכים של ישראל להשיב את כל החטופים הנותרים. פרט זה מדגיש את המעורבות הרוסית בזירת המזרח התיכון ואת ערוצי התקשורת המתקיימים בין מוסקבה לשחקנים שונים באזור.
גם מטעם הקרמלין פורסמה הודעה רשמית בנוגע לשיחה, שהדגישה את החשיבות שמייחסים שני הצדדים לשמירת האמת ההיסטורית בנוגע לאירועי מלחמת העולם השנייה. על פי ההודעה, ביקש פוטין להעביר ברכות לווטרנים החיים בישראל, לרגל חגיגות 80 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית.
בהודעה הרוסית צוין כי נשיא רוסיה "הביע את משאלתו לשלומו של העם הישראלי", וכי השיחה עסקה ב"היבטים שונים של המצב במזרח התיכון וסוגיות אקטואליות ביחסי ישראל-רוסיה". פרטים נוספים לגבי תוכן הדיון בנושאים האזוריים לא נמסרו.
בהקשר הרחב יותר של הדיפלומטיה הרוסית, ציינה הודעת הקרמלין כי מוקדם יותר באותו יום קיים פוטין שיחה גם עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן. עובדה זו מעידה על המאמצים הרוסיים לשמר ערוצי תקשורת עם כל הצדדים המעורבים במתחים האזוריים, תוך ניהול מערכת יחסים עדינה ומורכבת הן עם ישראל והן עם איראן.
הם מנסים להחזיר את האחיזה שלהם במזרח התיכון