תפנית דרמטית במדיניות החוץ האמריקנית נחשפה היום (חמישי) בדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס. על פי שני מקורות שצוטטו בדיווח, הבית הלבן איננו דורש עוד מממלכת סעודיה לכונן נורמליזציה עם ישראל כתנאי מקדים לאישור פיתוח הגרעין האזרחי בסעודיה.
מדובר בשינוי משמעותי ביחס לקו המדיני שהוביל הממשל האמריקני בשנים האחרונות. מאז כניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד, וגם בחודשים הראשונים לכהונתו הנוכחית של הנשיא טראמפ, עמדה ארצות הברית על כך שנורמליזציה בין סעודיה לישראל תהווה מרכיב הכרחי במסגרת הסכם רחב-היקף. הסכם זה היה אמור לכלול, בין השאר, מתן אור ירוק לריאד לפתח יכולות גרעיניות למטרות שלום.
המהלך האמריקני עשוי להיתקל בקשיים גם מצד סעודיה, אשר ממשיכה להדגיש בעקביות את עמדתה בסוגיית היחסים עם ישראל. ההנהגה הסעודית הבהירה לא פעם כי לא תסכים לנירמול היחסים עם ירושלים ללא התקדמות ממשית בנושא הפלסטיני, ובפרט הכרה במדינה פלסטינית עצמאית והקמתה בפועל.
כאשר נשאל על הדיווח, בחר נציג המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן להתבטא באופן מעורפל: "כאשר יהיה מה להכריז בנושא זה – הציבור ישמע זאת מהנשיא". מצד הממלכה הסעודית לא התקבלה עד כה כל התייחסות רשמית לפרסום.
בקונגרס האמריקני כבר החלו להישמע קולות ביקורת על המהלך המסתמן. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, בן בריתו של טראמפ, הגיב בחריפות לדיווח והבהיר כי הוא "לא יתמוך לעולם" בהסכם הגנה עם סעודיה – ללא נרמול היחסים עם ישראל. בהמשך דבריו הדגיש גרהאם כי לתפיסתו "נורמליזציה בין סעודיה לישראל היא מרכיב חיוני" בכל הסכם עתידי.
פרשנים בוושינגטון מעריכים כי הוויתור האמריקני על דרישת הנורמליזציה עשוי לסמן שינוי אסטרטגי ביחסי ארה"ב-סעודיה, אך התנגדות בקונגרס עלולה להקשות על מימוש מהלך זה. המתיחות המתמשכת במזרח התיכון והאינטרסים המורכבים של כל הצדדים המעורבים מוסיפים שכבת מורכבות נוספת לסוגיה רגישה זו.
הבן אדם מטורלל לגמרי היום כך מחר הפוך אין לנו על מי להישען רק על אבינו שבשמים אלוהי מערכות ישראל
אחד מהשניים או שטראמפ חכם מאד , או שהוא נמר מנייר , כך או כך , לב מחכים ושרים ביד ה' ..