0%
"הסבל ניכר"

דו"ח מבקר המדינה: הממשלה כשלה במתן מענה לתושבי הצפון

ברקע עבודת מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לעריכת ביקורת מקיפה בנוגע לטבח השבעה באוקטובר בהיבט הביטחוני והמדיני, המבקר מפרסם הצהריים לקט דוחות שלישי העוסק בהיבטים אזרחיים • בדבריו מציין המבקר כי הממשלה כשלה במתן מענה לתושבי הצפון: "תוצאה קשה זו מונחת בראש ובראשונה לפתח משרד רה"מ והעומד בראשו"

דוד חדד
אין תגובות
דו"ח מבקר המדינה: הממשלה כשלה במתן מענה לתושבי הצפון
השיגורים והנזק במטולה | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מפרסם הצהריים (שלישי) דוח נרחב העוסק בהיבטים אזרחיים הנוגעים לטבח השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל: טיפול הממשלה ביישובי הצפון והסיוע לעסקים הקטנים. מדובר בלקט דוחות שלישי במספר העוסק בהיבטים אזרחיים מתפרסם ברקע המשך מלאכת המבקר לעריכת ביקורת מקיפה בהיבטים הביטחוניים והמדיניים.

בדוח שעוסק בסוגיית תושבי הצפון, כותב המבקר אנגלמן כי העיכוב המתמשך בגיבוש מדיניות ממשלתית לטיפול ביישובי קו העימות ובתושביהם במשך חודשים שבהם התנהלה מלחמה בצפון, הוא ליקוי יסודי בטיפול הממשלה בתושבים, אשר רבים מהם חוו סבל ניכר בשעה שהיו מנועים מלשהות בבתיהם או שהיו נתונים תחת אש, ובהבטחת המענה הנדרש לקראת חזרת תושבים ליישוביהם.

המבקר אנגלמן מדגיש כי "תוצאה קשה זו מונחת בראש ובראשונה לפתחו של משרד ראש הממשלה והעומד בראשו, ראש הממשלה ח"כ בנימין נתניהו, ומנכ"ל המשרד לשעבר יוסי שלי, אשר לא ביצעו את המשימות המרכזיות שהוטלו על המשרד בשתי החלטות הממשלה – ביצוע מלא של מתווה הסיוע המיידי ליישובי קו העימות בצפון, וגיבוש מתווה ארוך טווח לשיקום יישובים בצפון, לרבות היערכות לקראת חזרת התושבים המפונים לבתיהם". המבקר מציין כי ראש מטה היישום אליעזר (צ'ייני) מרום, אשר כיהן בתפקיד זה במשך חמישה חודשים, לא הצליח להשלים משימות אלה.

כמו כן, מבקר המדינה מעיר למשרד האוצר על שלא גיבש הצעת החלטה בדבר הקצאת תקציב למימון מתווה ארוך טווח לשיקום הצפון בתוך 90 יום, כנדרש על פי החלטת הממשלה ממאי 2024, וכן על שלא פעל בשיתוף מטה היישום להשלים גיבוש תוכנית רב-שנתית לשיקום ולפיתוח הצפון אשר תכלול שימושים, יעדים ומדדים ולוחות זמנים לביצוע בתוך 60 יום, בהתאם להחלטת הממשלה מאוקטובר 2024 – לשם הצגתה בממשלה. זאת ועוד, גם במועד סיום הביקורת התוכנית בכללותה לא גובשה ולא הוגשה לאישור, הגם שהתקציב לנושא שוריין במסגרת תקציב 2025 ובנומרטור לשנים הבאות. היה מצופה כי הממשלה תקבל עדכון על הדחיפות המתבקשת, מיד לאחר שהתברר לאגף התקציבים כי חל עיכוב בביצוע הפעולות הנדרשות לצורך השלמת תוכנית רב-שנתית.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן קבע כי על ראש הממשלה ח"כ בנימין נתניהו להבטיח פעולה רצופה וסדירה של ועדת השרים שבראשותו לעניין שיקום ופיתוח הצפון, לצורך קידום מדיניות כלל-ממשלתית ומערכתית בנושא פיתוח הצפון וכן לצורך הסרת חסמים ויישוב מחלוקות בין-משרדיות במסגרת ביצוע החלטת הממשלה.

המבקר ממליץ לשר במשרד האוצר, ח"כ זאב אלקין, המופקד בין השאר על שיקום יישובי הצפון במאמץ משולב עם כלל  משרדי הממשלה, לפעול בנחישות כדי להבטיח ביצוע מהיר ואפקטיבי של החלקים שנותרו לביצוע בהחלטת הממשלה ממאי 2024 – והשלמת מתווה רב-שנתי מפורט לשיקום ולפיתוח של הצפון על פי החלטת הממשלה מאוקטובר 2024. זאת, תוך פירוט התקציב לביצוע התוכנית ומקורותיו, ובהתחשב במרחק היישובים מהגבול ובצורכיהם הייחודיים של יישובי קו העימות. כמו כן, מומלץ כי השר יפעל לקיים מנגנון למעקב אחר יישום החלטות הממשלה האמורות וידווח על היישום לממשלה או לוועדת שרים.

מבקר המדינה ציין כי "ההשלכות של החזית הצפונית במלחמת חרבות ברזל על מאות אלפי תושבי הצפון הן חסרות תקדים בהיקפן, עוצמתן ומשכן. במבחן התוצאה ולאורך תקופה ארוכה מאז פרוץ המלחמה הממשלה כשלה במתן המענה הדרוש. תושבי מדינת ישראל, משעה שנקלעו למשבר חמור ומתמשך במערך חייהם, ראויים היו למענה ממשלתי איכותי ויעיל יותר מזה שלו זכו".

הכתבה עניינה אותך?

0%
0%

תוכן שאסור לפספס

הוסף תגובה לכתבה

הנצפים ביותר

אולי יעניין אותך גם

דיווח על כתבה

מצאתם טעות, אי דיוק או בעיה בכתבה? ספרו לנו ונבדוק.

Hide picture