בנק ישראל החליט היום (שני) להותיר את הריבית ללא שינוי ברמתה הנוכחית, 4.5%, זו הפעם ה-12 ברציפות. ההחלטה התקבלה על ידי הוועדה המוניטרית, על אף שקצב האינפלציה השנתי עומד על 3.1% נתון קרוב מאוד לגבול העליון של יעד הבנק העומד על 3%.
ההחלטה, שהתקבלה בתום דיוני הוועדה המוניטרית שנערכו אתמול והיום, התמקדה במצב המשק הישראלי, ניתוח תהליכים כלכליים הן בזירה המקומית והן הגלובלית, ובחינת השפעות חוסר הוודאות הגיאופוליטית.
על אף ההקפאה הנוכחית בריבית, בבנק ישראל מעריכים כי במהלך המחצית הראשונה של שנת 2026 צפויה הריבית לרדת לרמה של 4%. הערכה זו מצביעה על ציפייה לשתי הורדות ריבית עד אז.
בהודעה שפרסם בנק ישראל נכתב כי השבועות האחרונים התאפיינו ברמת אי-ודאות גבוהה, בעיקר על רקע "מבצע עם כלביא" והשלכותיו הנרחבות על אזרחי המדינה ועל התפקוד הכלכלי. עלותו התקציבית המיידית של המבצע מוערכת בכאחוז מהתוצר. יחד עם זאת, המשק הישראלי ממשיך להפגין חוסן ניכר בתקופה מורכבת זו. היסודות האיתנים של הכלכלה הישראלית סייעו למזער את הפגיעה ולשמור על יציבות, גם לנוכח השפעתה של מלחמת "חרבות ברזל" והעלויות הנגזרות ממבצע "עם כלביא".
עוד הובהר, כי במהלך חודש יוני ניהלה מדינת ישראל, בשיתוף פעולה עם ארצות הברית, מערכה שמטרתה הסרת האיום הגרעיני האיראני. בבנק מדגישים כי צמצום איומים אסטרטגיים בחזיתות השונות חיוני לביטחון המדינה, וכי הוא תומך באופן ישיר בשגשוגה ובפיתוחה הכלכלי של ישראל.
במדינה נורמלית כמו בהונגריה ארה”ב צרפת,
היו מעיפים על טיל את נגיד בנק של אותה מדינה,
רק במדינה היועצים הדיקטטורים אי אפשר לעשות כלום,
היועשית בעלת הבית והבגץ מגבה אותה
והפרקליטות מעלילה על מי שמנסה לשנות את השיטה,
סך הכל דמוקרטיה.