שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, התייחס היום (רביעי) במליאת הכנסת למשבר סביב הסדרת מעמד בני הישיבות, בהקשר של הצעת חוק להנצחת מורשתו של הנשיא לשעבר יצחק נבון.
"היום אנחנו מדברים על יצחק נבון, על הצעת חוק להנצחת מורשתו. דמות מרשימה, נשיא אהוד, סופר, מחנך, ועוד. אבל אני רוצה להזכיר עוד תפקיד אחד שהיה לו – עדות. עדות לאירוע שלא הרבה היו שותפים לו: הפגישה ההיסטורית בין ראש הממשלה דוד בן־גוריון לבין מרן החזון איש זצ”ל. נבון היה היחיד שנכח שם".
"יצחק נבון, שבשמו דנו כאן היום, היה האדם היחיד שנכח בפגישה המכוננת בין ראש הממשלה דוד בן־גוריון לבין מרן החזון איש זצ”ל. פגישה שחרצה את דמותה של המדינה לעשרות שנים קדימה. בפגישה הזו לא נחתם הסכם כתוב, אבל נרקם הסדר חיים. דיברו שם על הצביון היהודי – אבל גולת הכותרת הייתה שאלת מעמד בני הישיבות. וההבנה, שהייתה אז, הייתה פשוטה: מי שלומד תורה – תורתו אומנותו. דובר גם נגד הניסיון להטיל חובה של שירות לאומי לכל בת".
"נבון היה עד. עד למה? לכך שגם כאשר יש חילוקי דעות עמוקים, אפשר לכונן הבנות. אפשר להגיע להסכמה. אפשר לחיות יחד".
"אבל אם נלך עוד קצת אחורה – לפני קום המדינה – גם שם יש נקודה שצריך להזכיר. כשהאומות המאוחדות דנו בשאלת הקמת מדינה בארץ ישראל, הן רצו לשמוע את כל הקולות של הציבור הגר בארץ ישראל. והציבור החרדי, באמצעות המייצג הפוליטי אז, אגודת ישראל, השמיע את דעתו. לא היה אז קונצנזוס. היו חילוקי דעות. לא האמנו אז, וגם לא היום, שזו גאולה או פתרון לכל הבעיות. אבל גדולי ישראל הכריעו לומר דבר אחד ברור: לא נתנגד להקמת מדינה – כל עוד יובטח שנוכל לשמור על אורח חיינו, על התורה, על החינוך, על הזהות. הסטטוס קוו".
"אמרנו את זה לא מתוך תמימות, אבל ידענו שגם אם הממשלה לא תמיד תהיה לצידנו – עדיין יש לנו כנסת, יש בחירות, יש אופוזיציה, יש ציבור שיכול להשמיע קול. מערכת עם איזונים ובלמים".
"אבל מה קורה היום? מי שואל אותנו היום? מי שואל את ביבי, הוא ראש הממשלה, מי שואל אותו? האם יש עדיין בלמים? איזונים? האם מדינת ישראל נשלטת על ידי ממשלה נבחרת – או על ידי אדם אחד? היועצת המשפטית לממשלה?".
"אם היו אומרים לנו אז שזה ייראה כמו שזה נראה היום, שלא נוכל ללמוד תורה בארץ ישראל ויעצרו בחורי ישיבות שלומדים תורה כי ככה רוצה היועצת המשפטית לממשלה, לדעתי, את דעתי אני אומר, אגודת ישראל הייתה אומרת שהיא לא רוצה מדינה יהודית".
"אני רוצה לומר לכם, כאן, באולם הזה – ואל תגידו שלא שמעתם – אם מישהו חושב שהוא יכול להפעיל על הציבור החרדי כוח, לסובב לו את היד מאחורי הגב, ולהגיד לו: תתייצב, תתגייס, תשנה את דרכך – הוא טועה. טעות חמורה".
"היועצת המשפטית לממשלה תיזכר לדראון עולם כמי שכפתה על הצבא לחצות את הקו האדום ולעשות צעדים שיגרמו לקרע בל ימחה עם הציבור החרדי, ולהביא למשבר שאי אפשר לדעת עתה כיצד הוא יסתיים ולאן הוא יוביל, חס ושלום".
"את המשבר הזה לא יפתרו דרך צווים ולא דרך פסיקות. זה משבר שדורש את אותה רוח של יצחק נבון: הקשבה, הבנה, רגישות, וזהירות". "ועם כל הכבוד למרכז מורשת, אם נבון היה כאן היום – אני בטוח שהיה אומר: תנו לחיות פה יחד. תנו לתורה להמשיך. שיוכלו ללמוד תורה. תכבדו את ההסכמות של פעם. אל תדרדרו את המדינה למשבר שאיש לא יידע איך ייגמר", דברי השר פרוש.
אם הייתם מעיפים אותה לכל הרוחות אז כל זה לא היה קורה. על טעויות משלמים.
היא לא [הטיפשה] הראשונה,
היו יוונים, היו רומאים, היו ספרדים, היו פורטוגלים, היו אנגלים, היו פולנים, היו גרמנים היו. . .
היו הרבה שרצו לעצור את קול התורה בעם ישראל ולא עלה בידם
להפך הם נחלו מפלה ולא הצליחו במזימותיהם.
עם ישראל ותורתו יחיו לעד ולנצח נצחים והשאר. . .
מעניין אותה ממש!
במקום לשחק כל הזמן משחק הכיסאות ולדאוג לכם ולמקורבים לג'ובים תעשו משהוא בנידון.
הוא חייב לדבר כבעל הבית, ולא כעבד.
ארץ ישראל של עם ישראל על פי התורה הק', וכל עוד שמתנגדי מצוות התורה מנהלים את חיי הצבא, אין להם לבא בטענות, וכל עוד הם לא שואלים צדיקי הדור איזה מבצעים לעשות ואיך לעשותם אין להם לבא בטרוניא לתת להם חיילים לגרש יהודים מבתיהם על העוול של כיבוש.