היחסים המתוחים בין ונצואלה לארצות הברית עלו שלב, כשנשיא ונצואלה, ניקולאס מדורו, האשים את נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, בניסיון הפיכה. מדורו טוען כי ארצו ניצבת בפני האיום "החמור ביותר שידעה יבשת אמריקה במאה השנים האחרונות", בשל מה שהוא מכנה "איום צבאי" אמריקאי.
"מעולם לא ראינו איום דומה על יבשתנו. אנחנו עם של שלום, אבל לא ניכנע", אמר מדורו, והכריז כי במקרה של מתקפה אמריקאית, הוא יכריז על מצב "רפובליקה חמושה", שמשמעותו בפועל היא הטלת משטר צבאי.
דבריו של מדורו מגיעים על רקע דיווחים שפורסמו בסוכנות הידיעות רויטרס, לפיהם ארה"ב פרסה כוח צבאי ימי חריג בים הקריבי, בסמוך לחופי ונצואלה. הכוח כולל שבע ספינות מלחמה, ביניהן צוללת גרעינית, וכן שלוש נחתות אמפיביות הנושאות יותר מ-4,000 חיילים ונחתים.
בעוד שארה"ב טוענת כי הפריסה נועדה למאבק בקרטלי הסמים בדרום אמריקה, בוונצואלה מאשימים כי מדובר בכסות למבצע צבאי שמטרתו להחליף את השלטון. בתגובה לפריסה האמריקנית, ונצואלה הכריזה על כוננות מרבית. צבא ונצואלה החל לפרוס כוחות באזורי החוף ובגבול עם קולומביה, ובמקביל, הרשויות קראו לאזרחים להתגייס למיליציה האזרחית.