רחוב פושקינה הראשי והרחובות הסמוכים שוקקים חיים. המוני יהודים צועדים בדרכם לתפילות, אחרים חוזרים מהציון או רוכשים מצרכים ומתכוננים לחג. התחושה היא של אחדות נדירה והתרגשות עצומה, אווירה של קדושה לקראת היום הגדול והנורא, ראש השנה. בכל פינה נשמעים ניגוני הכנה, שירה וריקודים סוחפים; משפיעים וגדולי רבני חסידות ברסלב מעבירים שיעורים, שיחות חיזוק ודרשות; והשמחה לצד ההתרגשות ניכרת בכל סמטה ופינה.
בעודנו מסתובבים ברחוב, קשה שלא להבחין באוהלי הענק של הכנסת אורחים שיינר. האוהלים, המכילים עשרות אלפי איש בו בזמן, ערוכים בשורות של שולחנות וספסלים ועם מעגל מסודר של חלוקה והגשה. זהו מפעל חסד בקנה מידה עצום: עשרות אלפי מנות חמות מוגשות כאן מדי יום, בחינם, לכל המתפללים והעולים לציון. הכול מתנהל בתורים מסודרים, בעמדות קבלת מזון ובאמצעות מתנדבים המנהלים כל תחנה בקפדנות.
אנו נכנסים אל מאחורי הקלעים, והעין מתקשה לעכל. שטחים גדולים של סחורה ומחסנים מסודרים, עמדות בשר, מטבחים מתואמים, ומאות עובדים ומתנדבים שפועלים ללא הפסקה. שוחחנו עם הרב משה עובדיה, אחד ממנהלי המפעל האדיר הזה, שסיפר לנו על ההכנות והלוגיסטיקה:
"מיד אחרי פסח אנחנו מתחילים. בשרים מגיעים מאמריקה, מארגנטינה, מישראל. יש לנו שש מדינות שמספקות את המוצרים. אחר כך יש לנו דבש, טונות של דבש, כמויות. היום האכלנו 38,000 איש. ככה כל יום אנחנו מתכוננים ומקבלים כוחות מיוחדים במקום הקדוש הזה. אנחנו מתרגשים מאוד. אנחנו שמחים להביא לכל אחד שמגיע מהדרך, אחרי 20 שעות נסיעה. בא לפה אנחנו פשוט רואים את הרעב ואת העייפות, ונהנים שאנחנו מצליחים להקל עליו עם מנת אוכל".
כשאנו יוצאים מהכנסת האורחים שיינר, נפעמים מהיקף החסד העצום, אנו חוזרים לרחוב פושקינה. שם, בתוך כלל ישראל, תפסנו לשיחה קצרה את יעקב, בחור ישיבה צעיר: "ברוך השם זוכים להגיע לציון הקדוש של רבי נחמן מברסלב. זוכים פה לתיקונים גדולים, באים להגיד תהילים, להתפלל ולבכות. אני מגיע לפה כל שנה מגיל חמש, חוץ משנת הקורונה".
דוד, אברך מירושלים, משקף את תחושת האחדות והעוצמה הרוחנית: "זו חוויה שמאחדת את כל חלקי עם ישראל. באים לפה לקבל חוויה רוחנית ושמחה גדולה מאוד לכל השנה כולה".
משם אנו ממשיכים אל הבניין החדש של פרויקט 'אזמרה', בניין מפואר ומרשים עם שני מנחתי מסוקים על גגו ותצפית על כל העיר אומן. שם אנו פוגשים את ר' נפתלי רבינוביץ', אשר פותח לנו במיוחד את הגג ומאפשר לנו תיעוד בלעדי ומיוחד.
לקראת סוף הרחוב מקדם את פנינו בניין מרשים שבחזיתו חונים כמה אמבולנסים מאובזרים: בית המתנדב וחפ"ק איחוד הצלה אומן. ציוד רפואי מתקדם, ציוד קשר משוכלל, חפ"ק פעיל ומרווח, מוכן לכל תרחיש. סמנכ"ל איחוד הצלה, לייזר היימן, ומפקד מבצע ראש השנה באומן, אהרון בן הרוש, הקדישו לנו כמה דקות יקרות, בהן קיבלנו הצצה לאופן שבו מתנהל מבצע אדיר שכזה:
הרב לייזר היימן: "כמו שאתה רואה, כאן אנחנו עומדים בכניסה לבית איחוד הצלה ברחוב פושקינה מספר 14. מדהים לראות את כל הגוונים שנמצאים פה, כולם באווירה של אחדות. קח בחשבון, אנשים שנסעו שעות, מינימום 11 שעות, ויש אנשים שנסעו 24 שעות בהמתנה בגבולות, והגיעו לפה ממש במסירות נפש.
"יש לנו פה אמבולנסים, ציוד רפואי מרכזי, מכשירי קשר ומערכות, ממש כמו בארץ. גם פה פרסנו צוותים מיוחדים. יש לנו כ-280 מתנדבים שמגיעים לפה, מעל 200 מהארץ ועוד עשרות מארצות הברית. פרסנו את המתנדבים לפי צוותים ולפי אזורים. תראה את החפ"ק, מצלמות שמכוונות לכל המקומות האסטרטגיים. כל המתנדבים על אותו גל קשר, האמבולנסים מאוישים בצוותים. בנוסף, יש את מרפאת אומן, מרפאה שקיימת שנים רבות, בכניסה ל'קלויז'. רופאים מיומנים מגיעים במיוחד מהארץ ומספקים מענה מקצועי, בתקווה שלא נצטרך, אבל אם צריך יש מענה מושלם".
אהרון בן הרוש מוסיף: "יש לנו כאן במשך כל השנה כ-30 מתנדבים המתגוררים באומן עם משפחותיהם. בנוסף, במהלך השנה אנחנו מבצעים ארגונים והכנות לקראת המבצע השנתי. אנחנו מוכנים לזה כבר כמה חודשים.
"במהלך ההכנות קיימנו מספר פגישות עם הממשלה המקומית, משרד הבריאות, כוחות הביטחון וכוחות החירום. נערכנו לכל תרחיש אפשרי. הקריאות מטופלות במהירות; כבר טיפלנו במאות קריאות ופינויים לבית החולים.
"בעניין לוגיסטיקה וציוד, אנחנו מביאים משלחת מהארץ של כ-40 מתנדבים מקצועיים, וביניהם רופאים ופרמדיקים, שמנהלים את המבצע עצמו. התקשורת עוברת דרך מוקד בארץ בשפות יידיש, אנגלית ורוסית, ומספקת הדרכה מדויקת 24/7. כל נקודת ציון מסומנת מראש לפי לקחי עבר. הצוותים ערוכים עם קשרי רדיו מקומיים, אינטרנט מקומי, טלפון לוויני ומכשירי קשר לוויניים נוספים. יש קשר ישיר עם גופי ממשל וחירום בישראל.
"לגבי ההיערכות לתיקון הכללי, המעמד הזה הוא רגע מרגש אבל גם מאתגר. אנו פרוסים בכל נקודה בתוך הציון ובחוץ בכל האזור. המטרה שלנו היא להבטיח מענה מהיר ומקצועי. באתר יש קצין מיוחד ליד החזן, שיהיה מוכן להפסיק את האירוע למקרה חירום. כל ההכנות נעשות בקפדנות כדי שהאירוע יתנהל בצורה בטוחה וחלקה".
היום, ערב ראש השנה, בעיר אומן, בשעה שתיים עשרה, יעמדו עשרות אלפי החסידים סביב הציון, והמעמד ישודר לעולם כולו. ההכנות וההיערכות בשיאן לקראת המעמד האדיר של האחדות, שבו עם ישראל מתאחד בתפילה.
עם כל השמחה וההתרגשות, האווירה אינה נטולת דאגה: לצד הכיסופים והשמחה, קשה להתעלם מהצל הכבד של רדיפת בחורי הישיבות על ידי השלטונות, עיכובי יציאה, ומעצרים של בחורי חמד שכל חטאם הוא לימוד התורה. למעלה ממאה בחורי ישיבות נעצרו בדרכם לאומן, ורבים מביעים בשטח אכזבה מהיעדר פעולה מספקת מצד הנציגים שאמורים לפעול בעניין. בתפילה שתכלה שנה וקללותיה, ותחל שנה וברכותיה.
























