החורף כבר כאן, ואיתו גם המראות המוכרים: שיעולים, צינון וקוצר נשימה. עבור רובנו, מדובר במטרד עונתי חולף. אולם עבור אוכלוסיות בסיכון, או כאשר התסמינים מסרבים לחלוף, החורף עלול להביא עמו סכנה בריאותית אמיתית הדורשת בירור מעמיק.
במרכז הרפואי 'מעיני הישועה' פועל מכון ריאות מתקדם בניהולו של ד"ר טיבריו שולימזון, מבכירי מומחי הריאות בישראל, שמבקש לעורר מודעות דווקא עכשיו: לא כל שיעול הוא "רק וירוס".
כשהדלקת חוזרת שוב ושוב
דלקת ריאות היא אחת ממחלות החורף השכיחות, הנגרמת לרוב כסיבוך של שפעת. "ברוב המקרים המחלה חולפת תוך שבועיים", מסביר ד"ר שולימזון, "אך כאשר אנו רואים אדם שחולה בדלקת ריאות מספר פעמים בשנה, או שהסימפטומים נמשכים חודשים ארוכים אחרי המחלה זו נורת אזהרה".
ד"ר שולימזון מתאר מקרים בהם דלקות חוזרות העידו על מערכת חיסון חלשה, מחלת ריאות כרונית לא מאובחנת, ואפילו מקרים מפתיעים של גוף זר שנשאף לריאות (כמו חלקי מזון) ולא זוהה בצילום רגיל. "במכון הריאות אנו בודקים לעומק כדי לזהות את הגורם ולמנוע את ההישנות", הוא מדגיש.
לא למעשנים בלבד: המגיפה השקטה
רבים נוטים לחשוב שמחלות ריאה כרוניות (כגון COPD – נפחת הריאות) שייכות רק למעשנים כבדים. אמנם עישון הוא הגורם המרכזי, אך ד"ר שולימזון מפתיע: "ישנם חולים שמעולם לא נגעו בסיגריה". גורמים כמו עישון פסיבי, זיהום אוויר, חשיפה תעסוקתית ואפילו גנטיקה משחקים תפקיד.
בחורף, הסובלים ממחלות אלו, וכן חולי אסתמה, רגישים במיוחד. זיהוי מוקדם באמצעות בדיקת תפקודי ריאות יכול להאט את התקדמות המחלה ולמנוע הידרדרות למצב של תלות בחמצן.
מהפכה טיפולית: לא רק "פלסטר"
הבשורה הגדולה שמביא עמו מכון הריאות ב'מעיני הישועה' היא המעבר מטיפול בתסמינים לטיפול בשורש הבעיה. "בעשר השנים האחרונות התחוללה מהפכה", אומר ד"ר שולימזון בהתרגשות. "היום ישנן תרופות ביולוגיות חדשניות הניתנות בזריקה, שמונעות התקפים, מורידות את התלות במשאפים ומשפרות דרמטית את איכות החיים". טיפולים אלו זמינים וכבר נכנסו לסל הבריאות.
זמינות גבוהה
אחת הבעיות הקשות בתחום רפואת הריאות בישראל היא זמני ההמתנה הארוכים. מכון הריאות במעיני הישועה שם לו למטרה לשנות את המשוואה. "לשמחתי, אנחנו יכולים לתת שירות בזמינות טובה לחברי כל קופות החולים", מציין ד"ר שולימזון. המכון מצויד במיכשור מתקדם, מבצע בדיקות תפקודי ריאות במקום, ומסייע בהתאמת מכשירי הנשמה לא פולשניים.
"מחלות ריאה הן גורם התחלואה והתמותה השלישי בשכיחותו", מסכם ד"ר שולימזון, "כאשר פנו אלי להקים את המכון ראיתי בכך שליחות. אל תזניחו אבחון מוקדם מציל חיים".
מתי לפנות לרופא ? ד"ר שולימזון ממליץ לפנות לבדיקה במכון הריאות כאשר:
- שיעול או קוצר נשימה נמשכים מספר חודשים לאחר מחלה חריפה.
- ישנה הישנות של דלקות ריאה (יותר מפעם-פעמיים בעונה).
- מופיע קוצר נשימה במאמץ שאינו מוסבר.
- קיימות נחירות כבדות ועייפות (חשד לדום נשימה בשינה).
- אתם משתייכים לקבוצת סיכון: מעשנים, בעלי עודף משקל, או גיל מבוגר.