בצל המרדף של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אחרי פרס נובל לשלום, הלילה התברר כי בינתיים הוא יכול להסתפק לכל הפחות בפרס ישראל, שעל הזכייה בו הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך הפגישה בין השניים.
בהצהרות המשותפות שנשאו השניים, במהלכם טראמפ חזר שוב על המחוייבות לעמוד לימין ישראל, סיכם הנשיא טראמפ את המפגש ואמר: "קיימנו פגישה גדולה עם הרבה אנשים, מישראל ומארצות הברית. אני חושב שהגענו להרבה מסקנות. יש מעט מאוד הבדלים בין מה שאנחנו בוחנים, לאן אנחנו רוצים להגיע ומה היעדים שלנו. אני רק רוצה להודות לך על הזמן שהקדשת, אני יודע שתשהה כאן עוד כמה ימים. עשינו עבודה טובה מאוד יחד, וזה יימשך".
טראמפ הוסיף בנימה אישית וחזר בתמציתיות על דבריו במהלך ההצהרה המשותפת בפתח הפגישה בין השניים: "כפי שאמרתי בחוץ, הוא היה ראש ממשלה בזמן מלחמה, ואני מניח שאני יכול לומר שהייתי נשיא בזמן מלחמה ביותר ממקום אחד, לא רק בישראל, אבל ישראל הייתה פקטור מרכזי. אנחנו איתכם ונמשיך להיות איתכם. הרבה דברים טובים קורים במזרח התיכון. יש שלום במזרח התיכון ואנחנו ננסה לשמור עליו כך, ונצליח בכך מאוד. היית חבר נהדר, ואני הייתי חבר נהדר לך ולישראל – זה היה לי לכבוד. הפרס שקיבלתי היה באמת מפתיע ומוערך מאוד".
ראש הממשלה נתניהו השיב ואמר: "אני חייב לומר שמעבר למה שאמרתי – שמעולם לא היה לנו ידיד שמתקרב אפילו לנשיא טראמפ בבית הלבן – אני חושב שהוא היה יוצא דופן בידידותו ובתמיכתו בישראל. בעמדותיו העקרוניות, בנכונותו לחתור ולהגיע למהות הדברים. אני רוצה להוסיף דבר נוסף: אני חושב שיש לנו שותפות שאין שנייה לה. היא אפשרה לנו לעשות דברים אדירים", אמר נתניהו והוסיף: "הנשיא טראמפ שבר כל כך הרבה מוסכמות – להפתעת רבים – ואז הם הבינו שהוא צדק אחרי הכול.
החלטנו גם אנחנו לשבור מוסכמה, ולהעניק לו את פרס ישראל. בכמעט 80 שנות קיומנו מעולם לא הענקנו אותו ללא-ישראלי, ואנחנו הולכים להעניק אותו השנה לנשיא טראמפ. הדבר הוכרז רשמית במהלך ארוחת הצהריים על ידי שר החינוך, שאחראי על הפרס. זהו צעד הולם כל כך, ויהיה לנו לכבוד אם תוכל לבקר בישראל ביום העצמאות שלנו. הדבר משקף את התחושה הרחבה של הציבור הישראלי על פני כל הקשת. הם מעריכים את מה שעשית כדי לסייע לישראל ולמאבק המשותף שלנו נגד טרוריסטים ונגד מי שמבקשים להשמיד את הציוויליזציה שלנו. זהו ביטוי של תודה והוקרה".
ועדת פרס ישראל החליטה להעניק את הפרס לשנת תשפ״ו לנשיא דונלד ג’ון טראמפ בקטגוריה של “תרומה ייחודית לעם היהודי”, תוך ציון פועלו במאבק באנטישמיות, תרומתו להשבת החטופים, ההכרה בירושלים והעברת השגרירות, ותמיכתו בזכותה של ישראל להגן על עצמה מול איום הגרעין האיראני.
שר החינוך, יואב קיש, שבישר על הזכייה באמצעות שיחה טרנס-אטלנטית, בירך על המהלך המרגש: “כשר חינוך וכאזרח מדינת ישראל, אני גאה להעניק בשם מדינת ישראל והעם היהודי את פרס ישראל לנשיא דונלד ג’ון טראמפ. הפרס מוענק על מעשים שהייתה להם משמעות היסטורית ממשית: על עמידה ברורה לצד העם היהודי, על חיזוק ביטחונה ומעמדה של מדינת ישראל, ועל החלטות אמיצות שעיצבו מציאות ולא הסתפקו בהצהרות. הפרס מוכיח את הקשר העמוק, הנצחי והבלתי ניתן לניתוק בין העם הישראלי לעם האמריקאי, קשר של ערכים משותפים ועמידה משותפת ברגעי מבחן”.