בישראל נערכים לפרסום החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג על פתיחת חקירה על פשעי מלחמה בשטחים – בתוך ימים. כך פרסם לפני זמן קצר העיתונאי ירון אברהם, על פי אינדיקציות שהגיעו לגורמים בישראל, שופטי בית הדין אמורים למסור בקרוב החלטה האם יש להם סמכות לדון בנושא.
גורמים מדיניים מסרו בתגובה לדיווח ב-n12 כי "ישראל הוזמנה להגיב, אבל מתוך עמדה עקרונית שאין לבית הדין סמכות, לא השתתפה בהליך". עוד הוסיפו: "להזכיר שעמדת המדינה פורסמה בדצמבר 2019 במסמך היועץ המשפטי לממשלה".
בחודש דצמבר האחרון, התובעת הראשית בהאג, פאטו בנסודה, קבעה כי בתום בדיקה מקדמית לאפשרות של חקירת פשעי מלחמה בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה, היא סבורה שיש עילה לטענות לפשעים כאלו. בהודעתה נכתב: "תיפתח חקירה על פשעי המלחמה לכאורה המתבצעים בשטחים הפלסטיניים. הפשעים התקיימו או מתקיימים בגדה המערבית, מזרח ירושלים ועזה".
זמן קצר לפני קביעתה של בנסודה בחודש דצמבר, הצהיר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג אין סמכות בעניין ישראל.
לפני ארבעה חודשים, הודיעה גרמניה על התייצבותה לצד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג, וטענה כי אין לו סמכות לדון בנעשה בשטחים. גרמניה, הנחשבת לחברה מרכזית בבית הדין, ביקשה להצטרף להליכים בנושא הסמכות השיפוטית על תקן "ידידת בית המשפט". להודעה יש משמעות דרמטית, שכן היא עשויה להטות את הכף ולמנוע את החקירה נגד ישראל.
"סמכותו של בית הדין אינה חלה על השטחים הפלסטיניים", נכתב בהודעה של גרמניה. עוד נכתב כי גרמניה תומכת בפתרון שתי המדינות באופן עיקש, וכן שהיא מאמינה שרק משא ומתן בין ישראל לפלסטינים יכול להסדיר את גבולותיה של מדינה פלסטינית ריבונית. "בית הדין הוא לא הגוף המתאים לקביעה בסוגיות הללו". גרמניה אף הדגישה כי היא תומכת בסמכותו ובפעולותיו של בית הדין בהאג.