מליאת הכנסת החליטה לדחות את הצעת ח"כ בצלאל סמוטריץ להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי עניינים של שופטים. 43 הצביעו בעד לעומת 54 שהתנגדו. חברי הכנסת של כחול לבן, העבודה, דרך ארץ, מרצ, ישראל ביתנו והרשימה המשותפת הצביעו נגד. חברי כנסת של הליכוד, ימינה ויהדות התורה הצביעו בעד. ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ נעדרו מההצבעה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלטענת כחול לבן פעל מאחורי הקלעים כדי לקדם את ההצבעה, לא נכח בה. בנוסף אליו בלטו בהיעדרם בכירים בגוש הימין: יולי אדלשטיין, אמיר אוחנה, ניר ברקת, ישראל כץ, חיים כץ, אורלי לוי-אבקסיס, מירי רגב, יפעת שאשא-ביטון, יובל שטייניץ, אבי דיכטר ועוזי דיין.
2 ח"כים מש"ס נעדרו כנראה בסיכום מוקדם
בסיעת ימינה הגיבו לתרגיל של הליכוד וש"ס להפיל את החוק "למה מצביעים ימין ומקבלים שמאל? חסרו 11 קולות כדי להקים ועדת חקירה על השופטים. 13 ח״כים מהליכוד ומש״ס נעדרו בהוראת נתניהו ודרעי. אל תספרו לנו יותר שאתם באמת בעד שינוי במערכת המשפט", לשון תגובת ימינה.
מוקדם יותר טרם ההצבעה בעוד ח"כ זוהר הודיע על תמיכת הליכוד במהלך, שר המשפטים אבי ניסנקורן ניסה להבטיח רוב נגד ההצעה של סמוטריץ'. בש"ס הודיעו כי יתמכו בהצבעה, בעוד ביהדות התורה הוחלט להעניק חופש הצבעה לח"כים בסוגייה. חברי הכנסת של ישראל ביתנו הצביעו נגד.
זמן קצר לפני החלטת הליכוד לתמוך במהלך, ראש הממשלה נתניהו כינס בלשכתו בכנסת את יו"ר הכנסת יריב לוין, יו"ר הקואליציה זוהר ויו"ר דגל התורה משה גפני. בפגישה, כך לפי גורם פוליטי, הנוכחים עברו על ההסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן, וכ"שראו שאין בו כל סעיף שאוסר הקמת ועדת חקירה על שופטים", החליטו לאפשר את התמיכה בכך במליאה.
ניסנקורן פנה לח"כים בסיעות האופוזיציה וביקש מהם להתנגד בהצבעה. תמיכת הליכוד עשויה לסלול את הדרך להקמת הוועדה בהמשך. "אני היום מתבייש בהצעה של ח"כ סמוטריץ'", אמר ניסנקורן בנאומו בכנסת. "מתבייש בימינה שתומכת בהצעה הזו, אני מתבייש בליכוד שנכנעים לימינה, מתבייש בליכוד, שיש שם אנשים הוגנים שיילכו לפי צו מצפונם. יש לנו מבחן לדמוקרטיה הישראלית ולשלטון החוק. מה שעושה הליכוד זו הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני, הפרה בוטה של מערך יחסי העבודה של הממשלה".
"ממתי כנסת ישראל היא הגורם שיאיים על השופטים? יש לנו סיטואציה שהיא בהחלט משבר בקואליציה", הוסיף ניסנקורן בכנסת. "מה שקורה פה, לא יעלה על הדעת. אני קורא לכל חברי כנסת – אתם בעד דמוקרטיה, בעד זכויות אזרח או בעד דיקטטורה". עוד אמר שר המשפטים בנאומו, כי "מה שמעניין את הליכוד זה רק מלחמה בשופטים, זו בושה". הוא הסביר כי "אנחנו נכנסנו לקואליציה הזו, שילמנו מחירים על כך ולצערי מה שאנחנו רואים מתוך הקואליציה זה שמה שמעניין אותם זה איך פוגעים בשופטים ובמערכת המשפט".
ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ פרסם הודעה בה הביע התנגדות ליוזמה. "במקום לטפל במובטלים ובעצמאים – הליכוד מבקש לחקור את השופטים", כתב. "מי שמעדיף לחבל בדמוקרטיה במקום לעסוק בהצלת חיי אדם פוגע באזרחי ישראל. אני לא אאפשר זאת".
בכחול לבן אמרו כי "הצבעה בעד הקמת ועדת חקירה לשופטים היא הכרזת מלחמה נגד הדמוקרטיה הישראלית". זאת, לאחר שגנץ אמר אתמול במפגש סגור כי "הדבר היחיד שיפיל את הממשלה זה פגיעה בשלטון החוק". גורמים במפלגה הוסיפו היום כי אם הליכוד אכן יצביע בעד ההצעה – "המשמעות היא שהם החליטו ללכת לבחירות".
בתגובה לכחול לבן, אמר ח"כ זוהר כי "ההחלטה להצביע בעד ועדת החקירה לבדיקת ניגודי העניינים של השופטים נובעת אך ורק מהרצון שלנו לעמוד בציפיות של הבוחרים שלנו. הוא ציין כי "אין לנו רצון ללכת לבחירות. אני מקווה שתימצא הדרך ליישר את ההדורים עם כחול לבן. זהו צו השעה".
יו"ר הכנסת יריב לוין העניק גיבוי להצהרתו של ח"כ זוהר. "תמו הימים בהם הכנסת חששה לבקר את מערכת המשפט", אמר. "עצם הדיון שיתקיים היום במליאת הכנסת בהצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא ניגוד העניינים בבית המשפט העליון והתמיכה הבלתי מבוטלת שההצעה זוכה לה, הם שבירה של מחסום נוסף בדרך לביקורת פרלמנטרית אפקטיבית על הדברים הטעונים תיקון ברשות השופטת".
שר הביטחון גבי אשכנזי תקף בציוץ בחשבון הטוויטר שלו את יוזמתו של ח"כ סמוטריץ'. "החלטת הליכוד להצביע בעד ועדת חקירה לשופטים בישראל היא יריקה בפניה של הדמוקרטיה הישראלית ומערכת אכיפת החוק", כתב. "עבורנו זהו "דגל שחור" ולא נסכים למהלך כזה! אם רוצים כעת ועדות חקירה במקום להתמודד עם הקורונה ולעבוד עבור הציבור- ישנם רעיונות נוספים".
גם שר המשפטים ניסנקורן תקף בבחריפות אץ עצם היוזמה. "יש בישראל מיליון מובטלים ובכל יום מאובחנים יותר מאלף חולים חדשים בקורונה, ויש מי שהכי דחוף לו עכשיו זה לחרב את שלטון החוק", אמר. מי שמצביע בעד ועדת חקירה לשופטים מצביע בעד חיסול הדמוקרטיה הישראלית. לא אאפשר זאת". לדברים הצטרף גם שר הרווחה איציק שמולי: "ועדת החקירה היחידה שצריכה לקום כאן היא על איך בעיצומו של המשבר הבריאותי, הכלכלי והחברתי הכי חמור שהיה כאן פוליטקאים עוסקים ברדיפת שופטים ושבויים באובססיה של הרס שלטון החוק".
בסיעת "דרך ארץ" (חברי הכנסת צבי האוזר ויועז הנדל) הסכימו עם הרעיון של סמוטריץ', אך התנגדו לעיתוי. "האופוזיציה מנסה להטריל את הקואליציה ולקחת את ישראל לבחירות בזמן משבר. לא ניתן לזה יד", הודיעו. "יש לנו כרגע רק מטרה אחת: לעצור את שרשרת ההדבקה ולהציל את המשק הישראלי מקריסה. הבקשה לבדוק ניגודי עניינים מוצדקת, אך זה לא הזמן ולא הדרך".
"לא נאפשר זאת", השר ניסנקורן ויו"ר הכנסת לוין (צילום: דוברות הכנסת)
בבקשה של סמוטריץ נכתב כי "בשבועות האחרונים התפרסמו רצף תחקירים עיתונאיים המגלים מציאות שאינה מתקבלת על הדעת של ניגודי עניינים קשים אצל שופטי בית המשפט העליון, היושבים בדין בתיקים של בעלי דין או עורכי דין שיש להם זיקה אליהם". עוד נכתב כי "מה שמטריד עוד יותר מהתחקירים עצמם הן תשובות השופטים המקוממות, המלמדות על חוסר הבנה, שלא לומר התכחשות, לבעייתיות הרבה הכרוכה בכך, ועל חוסר נכונות לתקן את המעוות".
בדרישתו להקמת הוועדה אמר סמוטריץ' כי "עולה מהתחקירים היחס המזלזל של השופטים לרשימת המניעויות שלהם, החוסר בכללי מניעויות למניעת ניגודי עניינים, העדר פיקוח ובקרה, הוספה ומחיקה של בעלי ניגודי עניינים מרשימת המניעויות לפי העת והשעה, תוך התעלמות מוחלטת מחשש הטיית הדין והפגיעה הקשה באמון הציבור במערכת המשפט. משכך הם פני הדברים, ומתוקף תפקידה של הכנסת לבקר את פעולות הרשות המבצעת והרשות השופטת, נדרשת הקמתה של ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא".
הוועדה תידרש לבחון לעומק את ניגודי העניינים האמורים, האם ניגודי העניינים קיימים בבית המשפט העליון לבדו, או שמא פשה הנגע בערכאות הנמוכות יותר, האם קיימים ניגודי עניינים נוספים במערכת המשפטית שטרם נחשפו לציבור ועלולים להגדיל את הפגיעה באמון הציבור במערכת המשפטית, ולבסוף לגבש את התיקונים המערכתיים הנדרשים בעניין ואת אמות המידה למניעת ניגודי עניינים במערכת המשפט, לרבות באמצעות חקיקה".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' בתגובה להפלת ההצעה על ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא ניגוד העניינים של שופטי בית המשפט העליון:
נפל דבר בישראל, קואליציית ליברמן-טיבי-יזבאק-לפיד ובורחי הליכוד חברו יחד לבצר את כוחו של בג"ץ על חשבון אור השמש וניקיון הכפיים של השופטים. אור השמש מחטא, הם בחרו להשאיר את מדינת ישראל בחושך. לא רמיסת הזהות היהודית, לא המסתננים, לא הפגיעה בביטחון ישראל מעניין אותם. רק ביצור מעמדו של בג"ץ והרצון שלהם, כל אחד מסיבותיו, להיות יקירי מערכת המשפט ולא להרגיז אותה חלילה. יום עצוב למדינת ישראל. ידע הציבור ויבוא חשבון.
סמוטריץ עשה סיבוב. הבטיח שליברמן יצביע בעד מה שלא קרה.
סמוטריץ לא הביא את ליברמן
כניראה שידע מראש שליברמן יתנגד
והעדיף לשקר על כולנו
חבל מאוד
אולי עכשיו יהיה להם זמן לטפל בדברים הבוערים באמת.
כמו משבר הקורונה והאבטלה הגואה…..
סתם , נראה לכם?
עכשיו יהיה להם זמן לדון איך לפטור את נתניהו ממיסים.
או איך בונים מעון לראש הממשלה החליפי….
חבל באמת שלא היה רוב ביגלל הליכוד
גם אם הליכוד היה מצביע לא היה רוב
כי יש 62 חברי כנסת לאנטי ביבי
אין
כל עוד ביבי ראש ממשלה נשמע כל היום תלונות נגד מערכת המשפט והמשטרה – אבל רק תולנות .
מעשים – אין סיכוי.
לא סתם הוא מוגדר מר דבריהו ולא מר מעשיהו אולי בגלל שהוא מקשר מעשים לכלא מעשיהו. אבל עכשיו ברצינות הדבר המעשי שנתניהו עשה בתור שר אוצר זה לקצץ את קצבאות הילדים מתוך מטרה להציל את הכלכלה לא טומי לפיד ואף לא בנו היהיר פגעו בציבור החרדי כמו נתניהו אני בכלל לא מבין מדוע הציבור החרדי כ'כ מתייחס אליו בהערצה כביכול הוא לצידינו לא ליברמן ולא לפיד הזיקו לציבור מעשית כמו נתניהו זה שכל שני וחמישי מגיעים לבתי כנסת לבקש עזרה לחתן את הילדים זה תוצאה ישירה מאותו מהלך מעשי אולם חוץ מאותו מהלך תעברו על כל ההבטחות שהוא הבטיח לתושבי… להמשך קריאה »
כל כך נכון ובדויק
ועוד אנחנו מאמינים שביבי לטובתנו….
מה הסיפור של השמאלנים המשוגעים האלו ..מה הבעיה לפתוח ועדת חקירה נגד שופטים…ואם הם חטאו..זה דין צדק.
שמאלנים??
לימין יש רוב במשך 15 שנה כמעט רצוף ולא פתחו וועדה אחת!
אל תפיל את האשמה על מי שלא אשם
לא היה אפילו חצי שנה שהיה פה ממשלת ימין
חבל שאתה לא יודע את המציאות
ביבי הקים קוהליציה פעם עם ברק פעם עם לפיד פעם עם כחלון ועכשיו עם גנץ
אבל רוב לטובת מערכת המשפט תמיד לא היה
מה לעשות .
כחלון הוא היה ימני!