עונת החורף מתקרבת בחצי הכדור הצפוני כשהמשמעות היא שיבתם של מחלות החורף ובראשם השפעת. מבחינה זו עולה החשש כי במקביל להמשך התפרצות נגיף הקורונה תתפרץ מגיפת שפעת עונתית שתסמיניה, לפחות בחלקם, דומים לאלו של הקורונה.
במציאות כזו יהיה קשה מאד לעצור את מאמץ קטיעת שרשרות ההדבקה של נגיף הקורונה ובתי החולים בישראל עלולים לקרוס תחת אלפי חולים בשפעת ובקורונה במקביל. חשש זה, המשותף למדינות רבות, עומדת במרכז דו"ח חדש של מרכז המידע והידע הלאומי העוסק במאבק בנגיף הקורונה.
במסמך חדש שפרסם המרכז כיום מצוין כי למרות החשש מהתפרצות כפולה של שפעת וקורונה, במדינות שהיתה בהן הקפדה משמעותית על ריחוק חברתי, היגיינה ולבישת מסיכות, נרשמה בחורף האחרון התפרצות חלשה יחסית של מחלת השפעת דבר שהקל על מערכות הבריאות המקומיות שהיו צריכות להתמודד עם נגיף הקורונה ועם מניעת התפשטותו.
יתר על כן, מדינות חצי הכדור הדרומי עודדו את הציבור להתחסן נגד שפעת ובחלקן (למשל באוסטרליה ובניו-זילנד) אחוז המתחסנים עלה לעומת השנה שעברה. הנקודה המרכזית שסייעה להקטנת השפעת בחצי הכדור הדרומי היתה העובדה שסגרי הקורונה הוכרזו עם תחילת החורף בחלק זה של העולם וממילא היתה חשיפה קטנה יותר של הציבור למפגשים גדולים וכך נבלמה גם מגיפת הקורונה ועל הדרך גם מגיפת השפעת.
למעשה סקירה של הדיווחים מאוסטרליה, צ'ילה, ארגנטינה, דרום אפריקה וניו זילנד, מלמדת כי הריחוק החברתי והפעולות השונות שננקטו גרמו לירידה דרמטית של המדווחים על מגיפת השפעת ואף על ירידה בהתפרצות נגיף ה-RSV המסוכן לנשים בהיריון. כמו כן במדינות הטרופיות, בהן קיימת תחלואת שפעת במשך כל השנה, נצפתה גם ירידה חריגה בנתוני התחלואה בשפעת כבר בתחילת 2020 .גם מדינות אלה
(כגון סינגפור או פרו) היו באותה עת תחת הגבלות חמורות מאוד של ריחוק חברתי ושמירה על היגיינה.עם זאת החשש הגדול בישראל ובמדינות חצי הכדור הצפוני כי בעקבות הורדת הסגרים יהיה קשה יותר להתמודד עם החורף כעת ויהיה קושי גדול יותר למנוע הדבקה נרחבת של נגיף השפעת במקביל לנגיף הקורונה.
כדי למנוע התפרצות כפולה, עקב הורדת הסגרים החברתיים, ממליצים מומחי המרכז על "הקפדה על חיסון הציבור לשפעת תוך הגדלת מספר החיסונים והגדרת יעדים לחיסון האוכלוסייה בדגש על קבוצות בסיכון וקבוצות עם פוטנציאל הדבקה גבוה.
במידת הצורך, מומלץ על הקמת מתחמי "התחסן וסע'", הרחבת מערך בדיקות הקורונה והיערכות לעומס מוגבר על מערכי החקירות האפידמיולוגיות ועל המאמץ לקטיעת שרשרת ההדבקה", הסברה נרחבת באוכלוסייה ותרגול רחב של מערכת הבריאות לתרחישי קצה.
בסיכום המסמך נכתב כי "לפי שעה, לא ניתן להסתמך על ירידת תחלואת השפעת בחצי הכדור הדרומי (במרץ-יולי), ככזו שתנבא את התחלואה בישראל בחורף הקרוב. בשלב זה, צעדי הריחוק החברתי בישראל מתוכננים להיות מחמירים פחות – לדוגמה: פעילות מערכת החינוך, הקלות בהגבלת התקהלויות. יתר על כן, לא ניתן לחזות מה תהיה מידת ההקפדה הציבורית על עטיית מסיכות ועל כללי ההיגיינה.