התוצר הלאומי הגולמי (תמ"ג) צנח בקצב שנתי של 28.7% ברבעון השני של שנת 2020 – כך מדווחת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).
מדובר בירידה התלולה ביותר של התוצר הישראלי בארבעים השנים האחרונות לפחות. למעשה, ישראל נכנסה באופן רשמי למיתון, שההגדרה המקובלת שלו היא צמיחה שלילית בשני רבעונים רצופים לפחות. הגורם המרכזי להתכווצות המשק בחודשים אפריל-יוני הוא כמובן מגפת הקורונה והשלכותיה, לרבות הגבלות שהוטלו על עסקים, סגרים, גלי פיטורים וסגירת השמיים.
למרות הנתונים המדאיגים, בהשוואה בין-לאומית נראה שמצבה של ישראל עדיין טוב משל רבות ממדינות ה-OECD. התמ"ג בארצות הברית ירד ב-32.9%, באיטליה וצרפת קרס התוצר ביותר מ-40% ובספרד ובריטניה הוא נחתך ביותר ממחצית. המדינה שהציגה את הנתון הטוב ביותר בהשוואה זו היא דרום קוריאה, שם ירד התמ"ג "רק" ב-12.7%.
ההוצאה לצריכה פרטית, שנפגעה בצורה משמעותית ביותר ממשבר הקורונה, ירדה ב-43.4% ברבעון השני של שנת 2020 בחישוב שנתי. סעיפי ההוצאות שירדו בשיעור הדרמטי ביותר בשל הסגר והגבלות הריחוק החברתי היו בשירותי הנסיעות (הן בארץ והן בטיסות לחו"ל), שירותי האירוח ובשירותי התרבות והפנאי – שכ-80% מפעילותם נעלמה.
עוד על פי נתוני הלמ"ס, יבוא הסחורות והשירותים ירד ברבעון השני של השנה ב-41.7% בחישוב שנתי. זאת, לאחר ירידה של 22.4% ברבעון הקודם, שבמהלכו הגיעה הקורונה לארץ. ירידה זו ברבעון השני מבטאת צניחה של 74.0% ביבוא השירותים. ירידה חדה זו משקפת בין השאר את עצירת התיירות היוצאת מישראל. מעניין לציין שדווקא היבוא הביטחוני לישראל עלה ברבעון השני של השנה, בזמן שיבוא הסחורות האזרחיות ירד ב-36.9% בחישוב שנתי.
בצד היצוא, שווי הסחורות והשירותים (למעט יהלומים וחברות הזנק) ירד ברבעון השני של 2020 ב-28.1% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 12.0% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.
גם מגזר הנדל"ן ספג מכה קשה ברבעון השני, עם ירידה של 41.6% בהשקעות בבניה
עכשיו יעשו עסקים עם אבו דאבי, אז התמ"ג יעלה שוב
תל"ג לא תמ"ג
יופי שימשיכו לדבר על סגר ועוד כל מיני שטויות שכל ילד מבין שזה יותר גרוע מקורונה
במצב הזה אין כאן מקום לסגר או להגבלות על בעלי עסקים צריך למצוא פטרונות יצירתיים כדי לאפשר לעסקים להמשיך לפעול
רפואת הנפש היא הגורם לרפואת הגוף