בחודשים האחרונים נבחנת אפשרות לתכנון והקמה של כבל חשמל תת ימי שיעבור בין קפריסין לישראל. כך הודיע משרד האנרגיה היום (שני). הכבל צפוי לצאת מישראל, אל קופנוי שבקפריסין, משם לכרתים, ולחצי האי היווני, וכך יתחבר אל רשת החשמל האירופאית.
שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ: "בעקבות צינור הגז ישראל-אירופה, אנו מקדמים כעת פרויקט פורץ דרך נוסף – חיבור מערכות החשמל בין ישראל לאירופה באמצעות כבל תת ימי שיחבר אותנו דרך קפריסין ליוון לרשת החשמל האירופית. דבר זה יאפשר לנו לקבל גיבוי חשמלי מאירופה בעיתות חירום וגם יתמוך ביכולתנו להגדיל בצורה משמעותית את ההסתמכות על אנרגיה מהשמש, באמצעות הגיבוי האירופי למערכת בימי סגריר ובערבים".
המשרד החל בפעילות במספר אפיקים:
- קידום מזכר הבנות (MOU) עם קפריסין ויוון.
- בחינה ולמידה של מבנה משק החשמל האירופאי ובדיקה טכנו-כלכלית.
- דיונים מקצועיים עם הקפריסאים, היוונים וצדדים נוספים באיחוד האירופאי.
על פי הדיווח ב'דבר' מדיניות האיחוד האירופאי קובעת כי כל מדינות האיחוד יחוברו לרשת משותפת, כך שקפריסין נותרה בין המדינות האחרונות באיחוד שאינה מחוברת למדינות אחרות. בנוסף, מדיניות האיחוד כוללת יעדים להגדלת החיבוריות והמסחר בחשמל בין מדינות האיחוד, שכן יכולת המסחר בחשמל מייעלת את משק החשמל האירופאי ותורמת לעמידה ביעדי הפחתת פליטות גזי חממה. בנוסף, רשת משותפת מקלה על התמודדות עם ירידת תפוקה סולרית בשל עננות.
גודל החיבור המתוכנן הוא 1,000 מגה-ואט בהתחלה, עם אופציה לשדרוג ל-2,000 מגה-ואט. שלושת המקטעים (כולל מקטע ישראל-קפריסין) הוכרו על ידי האיחוד האירופאי כ-PCI, Projects of Common Interest, כלומר פרויקטים בעלי אינטרסים משותפים, ומימון הפרויקט על ידי האיחוד והמדינות השותפות ייקבע בהמשך בהתאם להסכמים שיחתמו בין הצדדים.
אותם יתרונות הקיימים בפרויקט תת-ימי מורכב, המבוסס על יחסים ידידותיים, אינו נראה אפשרי כיום עם ירדן ומצרים, אף כי התועלת ממנו עשויה להיות גדולה יותר ובעלות נמוכה יותר. למרות שיש קשרים מסוימים בין אנשי תעשייה מהאזור, הציבור והממסד הפוליטי במדינות השכנות עדיין מתנגד לפיתוח נרחב של קשר כלכלי עם ישראל. כל עוד זה המצב הפוליטי, חיבור רשתות עם קפריסין ואירופה הופכת לחלופה הגיונית יותר.
סיפור משונה, ידוע שהולכת חשמל מחדרה לירושלים מבזבזת 5% מהחשמל, אז מקפריסין???
זה רק כגיבוי בעת אסון . יעויין שן