נערכים לחגים בצל הקורונה: לקראת קבינט הקורונה שצפוי להתכנס מחר ולהחליט על ההגבלות שיוטלו בתקופת החגים, הערב נערכה ישיבה מקדימה בנוכחות נתניהו, גנץ, אדלשטיין ופרופ' גמזו. משרד הבריאות דורש להטיל בערב ראש השנה של סגירת הכבישים הבינעירוניים, צמצום ארוחות החג ל-10 אנשים בלבד וכן הגבלת יציאה מהבית למרחק של 500 מטרים. בתוך כך, מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, הזהיר הערב את הציבור בריאיון ל'חדשות 12': "יש עומס רב בבתי החולים, איכות הטיפול תרד".
האפשרות לסגר כללי בתקופת החגים, בדומה לזה שראינו בחודש מרץ האחרון, גם נמצאת על הפרק. אפשרות נוספת שהוצעה היא סגר כללי מרוכך, או כפי שמכנים אותו במשרד הבריאות: "ריסון מהודק". זה אומר סגר עם צמצום מאוד משמעותי של מקומות העבודה, סגירת בתי הספר, מסחר, מסעדות ופנאי. מאחר שאנחנו מדברים על סגר שיוטל לאורך כל חודש החגים, זה גם אומר סגירת בתי המלון וכל אטרקציות האירוח.
משרד האוצר ומשרד הביטחון גיבשו הצעה מרוככת יותר לסגר שמתבססת על תוכנית הרמזור של גמזו. לפי הצעה זו, במקום ארבעה צבעים – המדינה כולה תחולק לשני צבעים: אזורים אדומים ואזורים כתומים. כתוצאה מכך, אפשר יהיה להשאיר את המסעדות, הקניונים והמסחר פתוחים אבל עם הגבלה מאוד משמעותית של ההתקהלויות.
ההערכות הן שבסופו של דבר הקבינט שיתכנס מחר יחליט אחת משתי האופציות: או תוכנית ה"ריסון המהודק" שבה תומך פרופ' גמזו, או סגר כללי שבו תומך שר הבריאות אדלשטיין.
למרות שאנחנו יודעים שפרופ' גמזו תומך באופציה של הריסון המהודק, השרים ניסו במהלך בישיבה הערב לשאול את אותו באיזו תוכנית הוא תומך – אך הוא לא השיב לשאלה באופן ישיר. הרושם הוא שהוא לא רוצה להתחייב עד הרגע האחרון, אולי כלקח ממה שראינו רק בתחילת השבוע שתוכנית הסגר שלו בוטלה ברגע האחרון על ידי נתניהו. ככל הנראה הוא כעת מעדיף שהקבינט יקבל את ההחלטה מבין האופציות השונות שהוצגו לו.
גם נתניהו וגם גנץ לא הביעו את דעתם הברורה אופציה הם תומכים. ככל הנראה הם מחכים לשמע את דעתו של גמזו. שר הביטחון הבהיר בישיבה שאם רוצים ללכת לסגר, אז צריך לתת הכנה של חודש לציבור.
ההערכה היא שתוך שבועיים-שלושה אנחנו מגיעים לקו האדום של מערכת הבריאות – כ-700 מאושפזים במצב קשה – ואף אחד לא רוצה להגיע לנקודה הזאת. פרופ' גמזו הסביר בישיבה שהבעיה הגדולה היא שאנחנו נכנסים במצב תחלואה מאוד גבוהה לחגים, ומכיוון בחגים יש סיכון עוד יותר גדול בגלל ההתקהלויות הגדולות, אנחנו עלולים לסיים אותם עם תחלואה ממש גדולה ולהיכנס כך לחורף.
כדי להכין את הציבור להגבלות שיוטלו עליו, בימים הקרובים תהיה מערכת הסברתית מאוד גדולה של מנהלי בתי החולים הגדולים שיסבירו עד כמה שהמחלקות שלהם עמוסות ועד כמה מדובר בעומס שהוא בלתי אפשרי בנקודת הזמן הזאת.
"הציבור הישראלי לא מבין לאן אנחנו הולכים – המחלקות הולכות ומתמלאות, אנשים בשחיקה ויש עומס רב", כך אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, בריאיון למהדורה המרכזית הערב. פרופ' לוי הזהיר את הציבור מפני מצב שבו "נצטרך לאשפז חולים על חשבון חולים אחרים שצריכים גם כן אשפוז, ואיכות הטיפול תרד".
מנכ"ל משרד הבריאות ציין כי החשש כרגע הוא מפני החורף הקרב: "אנחנו נמצאים עוד מעט באמצע ספטמבר, עוד מעט באוקטובר חורף, מחלות נשימה, מחלת שפעת, עוד המון חולים במחלות בדרכי הנשימה והמצב הזה חייב להיבלם".
"הבאנו הצעות להגבלות מאוד מהודקות", ציין פרופ' לוי, "ואנחנו מתכוונים מבקשים להחיל את הצעדים האלה ממש לפני החגים. אנחנו לא יכולים, אנחנו פשוט לא יכולים להמתין עם העלייה וריצת האמוק הזאת של התחלואה הגבוהה הזאת".
אם יוטל סגר מלא, במערכת הבריאות נוטים לדרוש שהוא יימשך כחודש. "אנחנו קוראים כל יום את המצב שלפני שבועיים, כך מתנהגת המחלה", הסביר פרופ' לוי. "אם אנחנו נעשה סגר קצר אנחנו לא נביא לידי ביטוי את תוצאות הסגר. לכן סגר חייב להיות לפחות 3 שבועות עד חודש, כדי שנראה את תוצאותיו ואכן נבלום את התחלואה".
פרופ' לוי התייחס להשלכות הכלכליות החמורות שעלולות לנבוע כתוצאה מהסגר הממושך. "אנחנו ערים להשלכות הכלכליות", האו הדגיש. "הם כל הזמן מול עינינו, ולכן הלכנו לכל מני שיטות דיפרנציאליות כדי לא להטיל סגר מלא לפגוע בכלכלה. גם בהצעות שלנו לסגר אנחנו משתדלים ליצור מצב שהכלכלה או מנועי הכלכלה כן יעבדו".
ומה בנוגע למודל השבדי של חיסון העדר? פרופ' לוי טוען כי המודל "לא היה מוצלח במיוחד" ואי אפשר לסמוך על כך. לדבריו, מסקר סרולוגי שערך משרד הבריאות "ראינו שהחיסון עד כה הוא בסביבות 3.5% – זה אומר שכושר חיסוניות העדר ייקח המון זמן ואני לא יודע כמה מהאוכלוסייה תפגוש אותו. בינתיים יישארו חולים, נדבקים, עומס בבתי החולים, נפטרים שמשום מה אנחנו לא מדברים עליהם כי מספרם ביחס לתחלואה עדיין לא גבוה הודות לעבודה המדהימה שנעשית בבתי החולים – אבל כל נפטר הוא עולם ומלואו".
חייייייםםםםםם בסרטטטט
לבינתיים חיים וצריך שזה ישאר ככה
אל תדאד, אתה תמות בסוף אבל לא מקורונה, כי אנשים בריאים לא מתים מהשפעת הזאת.
מספיק הרסו לנו את פסח,
עכשיו רוצים להרוס לנו את כל החגים,
לסגור את הכבישים כבר בערב ראש השנה,
זאת חוצפה עזה,
לא יקום ולא יהיה.
צריך להקים קול זעקה, שכל מקבלי ההחלטות השתלטנים, לא יחשבו כלל על הרעיון הזה,
בושה וחרפה!!!
זה בשביל הבריאות של כולם. מה חשבת שהם בכוונה רוצים "להרוס לך את החג"? צריך לשמור על הכללים והסגר למרות השחיקה….
זה לא עוזר כמלוא נימה. ניסו את זה חצי שנה בתוצאות אפסיות
למה לחזור על הפיאסקו, ולהרוס את חיי כולנו בדרך?
אז תצא להפגין!
הם סוגרים בערב חג ויום לפני כולם נוסעים להתארח עד מוצאי החג,. חלם.
נכון , ואז במקום שילדים נשואיםהתארחו ולאחר מכן בצאת שבת יחזרו הבייתה הם עוד יותר מצטופפים לכל החג
אני מתפלל שד' ינחה אותם בעצה טובה בשביל כל עם ישראל המבוגרים ,הצעירים,לא פשוט בכלל בחורף, צריך להיות אופטימיים אבל לצד השתדלות ככל שתהיה שהשם יכוון אותם לדבר הטוב ביותר כי כולם מבקשים בריאות.
ואני מתפלל שה ינחה אותנו. הערב רב פחות מעניין, כן הם גם חשובים אבל פחות מאיתנו.
מדברים כמו חול ושותקים כמו דגים חרדים פנטים