"אני מדבר עם מנהיגי העולם, כולם מסתכלים על ישראל" – כך נשמע ראש הממשלה בחודש מאי האחרון כאשר התגאה במצבה של ישראל. הערב, 4 חודשים אחרי, נתניהו כבר הכריז על סגר נוסף – ארוך יותר, מהודק יותר – וגם כואב יותר עבור הציבור. למה מערכת הבריאות לא מסוגלת להתמודד עם יותר מ-800 חולים קשה?
תזכורת מהגל הראשון: זה התחיל בגאווה גדולה על ההתנהלות, בין היתר על רכישתן של כ-5,000 מכונות הנשמה בסיועו של המוסד. "הציוד מתחיל להיכנס ארצה, כולל היום. כולל דברים שאנחנו חושבים שרק אנחנו מסוגלים להם", אמר ראש המוסד יוסי כהן בסוף חודש מרץ.
בשורה התחתונה, למדינת ישראל יש אלפי מכשירי הנשמה במחסנים – אבל כעת נחשפת האמת. הממשלה טוענת כי כבר במצב של 800 חולי קורונה קשים – בתי החולים עלולים לקרוס בגלל מחסור ברופאים ובאחיות, ולא בגלל מחסור במכשירים.
"בעשור האחרון, בשנה האחרונה וגם בתוך תקופת הקורונה מערכת הבריאות הוזנחה והופקרה ברשלנות פושעת", טוען יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל פרופ' חגי לוין. "מערכת הבריאות בישראל יכולה, אם ייתנו לה, לגייס עוד משאבים ולהיות מסוגלת לטפל ביותר חולים. לצערי, גם כיום, מונעים ממנה לתפקד כיוון שממשיכים להרעיב אותה".
ד"ר יואב יחזקאלי מומחה ברפואה פנימית וממקימי הצוות לטיפול במגפות מסביר: "אז קנו 5,000 מכונות הנשמה. אין מספיק צוותים רפואיים כדי להפעיל את אותן מכונות. אין מספיק תקנים, אין מספיק אנשים, וגם האנשים שיש עייפים ושחוקים אחרי חצי שנה של טיפול בחולי קורונה".
בסוף חודש מאי התייצב ראש הממשלה נתניהו מול המצלמות ואמר לאזרחי ישראל: "תעשו חיים. אנחנו רוצים לאפשר לכם לצאת, לשתות כוס קפה, לשתות גם בירה". הממשלה הציגה תחושה מוטעית שניצחנו את הקורונה – ושאפשר לצאת לבלות. כולם יודעים איך זה נגמר.
למעט תקציבים נקודתיים שניתנו לבתי החולים כדי להתמודד עם חולי הקורונה החדשים, לא נעשה כאן ניסיון אמיתי לחזק את מערכת הבריאות המורעבת והעייפה שלנו. מפתיע, אולי, אבל אפילו מגפה עולמית לא גרמה למקבלי ההחלטות אצלנו להחליף דיסקט.
"בסכום הענק שיעלה לנו כעת הסגר המלא הזה אפשר היה לתגבר ולחזק את מערכת הבריאות", מסביר ד"ר יחזקאלי. "אם היו מתחזקים את הצוותים האלה, ניתן היה בהחלט להגיע למצב שבו לא נגיע לאי-ספיקה בסדר גודל של מאות רבות של חולים, אלא ללא ספק נוכל לטפל באלפים".
במילים אחרות, אם הממשלה הייתה מחזקת את מערכת הבריאות אז החשש לפגיעה בתפקוד של בתי החולים היה מתחיל רק ב-2,000 או ב-3,000 חולים קשים, ולא ב-800, כפי שהמצב כיום, ולכן, לא היינו צריכים ללכת שוב לסגר בחגים.
מנכ"לית קופת חולים מאוחדת, סיגל רגב רוזנברג, חושפת פרט מעניין: "הצענו למשרד הבריאות, הבנו שיש 5,700 מיטות פנימיות, שזה 160 מחלקות, אמרנו: 'תנו לנו 20 אחוז מהמחלקות', וזו הייתה ההצעה שלנו, וזה לא קרה".
על פי מנכ"לית מאוחדת, אם ההצעה של קופות החולים בגל הראשון להעביר חולים מהמחלקות הפנימיות לאישפוז ביתי בפיקוח שלהן, הקופות, היו מתפנות יותר מאלף מיטות אישפוז בבתי החולים לטובת חולי קורונה.
ועכשיו, שימו לב להסבר שלה, מדוע זה לא קרה. "לכל שבת יש מוצאי שבת והחשיבה פה של בתי החולים היא כלכלית. שפשוט אם ייתנו לקופות את המחלקות האלה, בסופו של דבר יתחילו להעביר תקציבים לקופות במקום לבתי החולים".
אבל אנחנו כבר התרגלנו לשיקולים זרים כאלה. בכל הארץ ישנם רק כ-140 חולי קורונה מונשמים ובמחסנים יש אלפי מכונות הנשמה – שאין בהן צורך וגם אין צוותים שיפעילו אותן.
פשוט לא יאומן!!!
הזיה!
אם ראשי מערכת הבריאות קובלים על ההחלטה לאפשר לכולם לצאת לבלות, אז למה עכשיו הם כ"כ נגד סגר??????
סוף סוף הבינו את זה
אם בתי החולים לא יקרסו, אז זה טוב שיהיה 5000 מונשמים? וכמה מתים?
לא צריך לעצור מתי שהוא?
לא לשכוח שגם אונברסיטאות שמו רגל לאונברסיטאות שרצו להתחיל ללמד רפואה
אני לא מבינה. מה שעושים זה לא טוב? ניסו סגר. המחלה מוגרה.
פתחו הכל, יש לנו אלפי חולים. מנסים למנוע מאות או אלפי מתים שעלולים להפגע. או לחלות ולא יתאפשר לטפל בהם.
מה לא ברור??
נראה שסגר הוא לטובת האזרחים. צריך לחכות שיונשמו וימותו רבים??
עופרה מאיפה נחתת? את לא עוקבת אחרי מה שקורה כאן ושסגר עד עכשיו לא עזר לבלימת המגיפה לא כאן בארץ ולא בחו"ל