הכעס כלפי התנהלות הממשלה בתקופת הקורונה בא לידי ביטוי גם בנכונות האזרחים לשלם דוחות שניתנו בשל עבירות על הוראות הבידוד, הריחוק החברתי והסגר: מנתונים של רשות האכיפה והגבייה עולה כי כמעט 80% מהאזרחים שקיבלו דוחות, לא שילמו אותם עד כה.
על פי הנתונים, כ-306 אלף דוחות קורונה בסכום מצטבר של כ-170 מיליון שקל נקלטו ברשות האכיפה עד אמצע אוקטובר, אך רק כ-65 אלף מהם, בסכום מצטבר של כ-27 מיליון שקל, שולמו עד כה. למקבל הדוח יש 90 ימים מרגע קבלתו ועד המועד האחרון לתשלום וברשות מעריכים שמספר הדוחות הלא משולמים שמועד התשלום שלהם פג, נע סביב ה-80 אלף.
"אלה נתונים לא פשוטים ומדאיגים", אומר מנהל מרכז הגבייה דורון תשתית, "רבים ממקבלי הדוחות הם אזרחים נורמטיביים שלא נתקלו עד כה בהליכים של המרכז לגביית קנסות". הדוחות שמועד התשלום שלהם חלף החלו לצבור ריבית פיגורים וקנסות, ותשתית אומר כי הליכי הגביה מופעלים במהירות ובחלק מהמקרים כבר נעשתה גבייה.
ברשות מוסיפים כי מאז תחילת הסגר השני התקבלו ברשות האכיפה עוד כ-35 אלף קנסות, עלייה עלייה של 380% לעומת השבועות שקדמו לסגר. ההערכות הן כי היקף האזרחים שישלמו מרצונם ובזמן את הדוחות האלה, לא יהיה שונה ואולי אף יקטן.
רבים מבין האזרחים שהחליטו לא לשלם את הדוח פשוט מתעלמים ממנו והוא ימשיך לצבור ריביות עד שייאכף. אחרים בחרו בדרך אחרת וביקשו להישפט בגין העבירה לכאורה שביצעו. העבירות שבהן מדובר הן בעיקר אי עטיית מסכה, פתיחת עסק, התקהלות אסורה והפרת סגר.
מהרבה בחינות הבקשות להישפט בעיתיות הרבה יותר מבחינת המדינה שכן הן יוצרות עומס כבד בבתי המשפט. עד כה נקבעו לא פחות מ-1,006 דיונים בבתי המשפט ברחבי הארץ והרשימה הולכת ומתארכת מדי יום.
הדיונים יתחילו בסוף אוקטובר ויתקיימו בשיטת הסרט הנע, מרביתם בבית המשפט השלום מרכז (פתח תקווה) ובבית משפט השלום בירושלים.
כל הדוחות שיגיעו לדיון בבתי המשפט בתקופה הקרובה ניתנו בגין עבירות על תקנות הקורונה, שנקבעו בסגר הראשון וזאת בניגוד לדוחות מהחודשיים האחרונים שניתנו מתוקף חקיקה שעבר בכנסת. מאחר שתקפותן של התקנות בסגר הראשון שנויה במחלוקת אמור להתקיים בקרוב דיון בבג"ץ בעתירה שהגיש ארגון עדאלה בדרישה לבטל את כל הקנסות וההליכים הפליליים שננקטו נגד מי שלכאורה הפרו אותן. המדינה טרם הגישה את תשובתה והיא צפויה לעשות זאת בימים הקרובים.
בעתירה נטען כי על הקנסות להתבטל לאלתר משום שאינם חוקיים. "אלה קנסות שניתנו מכוח תקנות שעת חירום ואנחנו טוענים לגביהן שתי טענות", מסבירה סמנכ"לית עדאלה עו"ד סאוסן זהר. "האחת, שלממשלה לא היתה סמכות להתקין אותן מלכתחילה משום שלא היתה הכרזה על מצב חירום. הטענה השנייה והחשובה יותר, היא שהקנסות יצרו פליליות מבלי שהציבור הבין מהי ההתנהגות האסורה. החלטה על פליליות צריכה לעבור דיון בכנסת ושלוש קריאות ולא יכולה להתבסס על החלטה זריזה ביחס למגבלות בסיסיות ומבלבלות בחיי היומיום. ולכן אנחנו טוענים שעל הדוחות להתבטל, ושהמדינה צריכה להחזיר את הכסף למי שכבר שילם".
מרשות האכיפה והגבייה נמסר בתגובה לכתבה כי "למרות שב-50 אלף תיקים המועד לתשלום חלף ואנו לפני נקיטת הליכים נגד החייבים, נשמח לסייע לחייבים שיפנו אלינו בהפחתת חלק מריבית הפיגורים ובפריסת החוב, ובפרט לאלה שנפגעו כלכלית ממשבר הקורונה, דוגמת המובטלים והיוצאים לחל"ת".
רבותי, נא לשלם בזריזות!
הציבור החרדי חייב לממן את בתי הסוהר למגזר החילוני שרוצח את נשותיו יום יום!
יותר מידי מושפע מסרטים או משהו כזה…..
תרגיע מתוק!!!!!!
זה ציני אם לא שמת לב
חחח שימחת אותי!!!!
טוב מאוד
לא לשלם בשום אופן
המדינה לא תוכל לאכוף את כולם
ורק ככה הם יבנו לא לרדות ולהתאכזר על האזרח הקטן והחלש.
ישראלים ישראלים ישראלים 😕😕😕
❤❤❤❤❤❤
שכולם יבקשו להישפט.
שיהיה תור של 10 שנים
עד אז… או שהפריץ ימות או שהכלב ימות
איזה יופי הציבור לא טיפש ופרייאר שלהם.