מיד לאחר הכרזת הניצחון של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן על ידי רשתות התקשורת האמריקניות, החלו מנהיגי העולם בזה אחר זה להתקשר ולברך את הנשיא הנבחר, גם בישראל ראש הממשלה נתניהו שבתחילה התמהמה פרסם הבוקר סרטון ברכה לביידן, המנהיג היחיד במדינות המזרח התיכון שלא בירך עד כה את נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן הוא לא אחר מאשר נשיא טורקיה רגי'פ טאייפ ארדואן. על רקע מתיחות קשה בשלושת החודשים האחרונים בין השניים, ארדואן בחר שלא לברך את ביידן.
העיתונאי דין שמואל אלמס מישראל היום מפרסם את מאחורי הקלעים סביב שתיקתו הרועמת של ארדואן, זה החל ב-15 באוגוסט, אז פורסם קטע מתוך ישיבה סגורה של ביידן ב"ניו יורק טיימס" שנערכה בחודש דצמבר, שבה אמר כי ארדואן הוא אוטוקרט, מתח ביקורת קשה על יחסו לכורדים ותמך בריש גלי באופוזיציה באנקרה. "עלינו לשנות לחלוטין את הגישה האמריקנית, ולהבהיר כי אנחנו תומכים באופוזיציה הטורקית", אמר ביידן.לדבריו, "ארדואן צריך לשלם את המחיר. צריך לתמוך באופוזיציה כדי שהוא יובס. לא על ידי הפיכה, אלא בעזרת בחירות".
נשיא טורקיה הגיב על כך בהתבטאות בלתי נשכחת: "איך אתה מעז להגיד דבר כזה?! הרי אפילו שתינו תה ביחד".מי שנזעקו במהרה להביע את זעמם אלו אנשי הצוות של נשיא טורקיה. "הניתוח של ביידן מבוסס על בורות טהורה, יהירות וצביעות", הגיב דוברו של ארדואן אברהים קאלין. בד בבד, מנהל מערך הדוברות של נשיא טורקיה, פאהרטטין אלטון, אמר כי "אף אחד לא יכול לתקוף את רצון הדמוקרטיה שלנו ולפקפק בלגיטימיות של הנשיא שלנו". אלטון הוסיף: "אנחנו מאמינים כי ההצהרות הבלתי מתקבלות על הדעת הללו לא מקובלת על הממשל הנוכחי". האמירה הזו מוכיחה כי למרות המתיחות בין ממשל טראמפ לבין ממשל ארדואן, גם באנקרה הבינו שעדיף להם כי טראמפ יהיה בבית הלבן ולא ביידן.
טראמפ בלם את ההכרה ברצח העם הארמני, לאחר שבית הנבחרים והסנאט אישרו זאת; הוא נמנע מהפעלת סנקציות נגד טורקיה והפנה אצבע מאשימה לקודמו בתפקיד, ברק אובאמה, כי חוסר הסיוע שלו לטורקיה, לכאורה, הוביל את אנקרה לרכישת מערכות ה-S400. הנשיא נמנע מהפעלת סנקציות נגד הבנק הממלכתי הטורקי "האלק-בנק" ואנקרה בכלל, אלא בצעדים מדודים מאוד כמו אספקת שישה מטוסי F35 ליוון – בתגובה לאימון של מערך הנ"מ הטורקי במערכות ה-400S בים השחור.
המתיחות בין ביידן ואנשיו לבין ארדואן ואנשיו לא הסתיימה באוגוסט. ב-14 באוקטובר פרסם הקמפיין של ביידן ביקורת נגד אזרבייג'ן וארמניה על הלחימה בנגורנו-קרבאך. מלבד שתי המדינות, הצד השלישי היחיד שספג ביקורת מהקמפיין על המצב במחוז המשוסע – זו טורקיה. "אספקת הנשק הטורקית לאזרבייג'ן ורטוריקת עידוד המלחמה אינן אחראיות", פרסם הקמפיין.בעקיצה יוצאת דופן לארדואן, מי שכבר אמש (שבת) פרסם את ברכתו לנשיא הנבחר ביידן הוא מנהיגה של מפלגת "העם הרפובליקנית" (CHP), כמאל קיליצ'דראולו. מדובר ביריב הגדול של מפלגת "הצדק והפיתוח" (AKP) של ארדואן, וזו שמסכנת אותו לקראת הבחירות לנשיאות ב-2020. "אני מצפה לחיזוק היחסים שלנו עם טורקיה ולהעמקת הברית האסטרטגית שלנו", פרסם קיליצ'דראולו.
"ארדואן היה שמח שטראמפ ינצח ולא ביידן", אומר ל"ישראל היום" ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובאוניברסיטת תל אביב, "טראמפ שיחק את 'השוטר הטוב' בארה"ב בכל הנוגע לטורקיה, וזאת בזמן שיתר מנגנוני המדינה האמריקניים שיחקו את 'השוטר הרע'. טראמפ כן העניש את טורקיה, אך נמנע מסנקציות נגדה".ד"ר כהן ינרוג'ק מוסיף כי "בשלושה נושאים מרכזיים, טראמפ בחר שלא לפגוע בטורקיה – העיצומים נגד 'האלק-בנק', סנקציות נגד טורקיה עקב הצטיידותה במערכות S-400 וההימנעות של הנשיא מאישרור ההחלטה של הקונגרס על הכרה ברצח העם הארמני. אלו לפחות שלושה דברים משמעותיים מאוד שיכולים להכאיב לארדואן וטראמפ ניסה להראות לו שהוא מנסה להיות 'השוטר הטוב'".