החל ביום ראשון הקרוב משתנים תנאי הזכאות לתו הירוק והגדרת מיהו מחוסן. כל התווים הירוקים יבוטלו והאנשים הזכאים לכך יצטרכו להנפיק אותו מחדש.
נכון להיום (שישי), כ-1.5 מיליון אנשים שיכולים להתחסן בחיסון השלישי עדיין לא עשו זאת, והם צפויים לאבד את התו הירוק.
התו החדש יכלול חתימה דיגיטלית, שבעלי עסקים יצטרכו לסרוק כדי לאפשר כניסה למי שמחזיק בו. עיצוב התו החדש יהיה שונה, כך שניתן יהיה להבחין בינו לבין התו הירוק שהונהג עד כה.
מי זכאי לתו ירוק מיום ראשון?
מי שקיבל שלוש מנות חיסון וחלף שבוע לפחות ממנת הבוסטר זכאי לתו ירוק למשך חצי שנה. כמו גם מי שקיבל שתי מנות חיסון וחלף לפחות שבוע ממנת החיסון השנייה של פייזר ושבועיים ממנת החיסון של מודרנה, וטרם חלפה חצי שנה ממנת החיסון השנייה. המשמעות: מי שחוסן בשתי מנות ועברו יותר מחמישה חודשים מאז החיסון השני לא יהיה זכאי לתו.
למה משנים את התו הירוק?
החל מחודש יולי נצפתה עלייה במספר המחוסנים שנדבקו בקורונה, בעיקר בקרב בני יותר מ-60. מחקרים העלו כי הסיבה העיקרית לכך היא ירידה ביעילות החיסון במשך הזמן, שבאה לידי ביטוי בירידה בנוגדנים בגוף המחוסן.
נתוני חברת פייזר, שפיתחה את החיסונים שבהם משתמשים ברוב המקרים בישראל, קבעו תחילה כי החיסון יעיל ב-90% במניעת הדבקה מול וריאנט דלתא. גם משרד הבריאות פרסם נתונים דומים זמן קצר לאחר תחילת מבצע החיסונים, אך בחלוף הזמן הודיע כי יעילות החיסון פחתה והגיעה ל-40% בלבד ביולי.
מה קורה אם קיבלתי רק עכשיו את המנה השנייה?
לפי המחקרים, יעילות מנת החיסון השנייה פוחתת כמה חודשים אחרי קבלתה, ולכן מי שהתחסן בשלב זה במנה השנייה כן נחשב מוגן ומחוסן. התנאי לכך הוא שחלף שבוע מקבלת המנה השנייה במקרה של חיסון פייזר או שבועיים במקרה של חברת מודרנה. מחוסנים טריים בשתי מנות יקבלו תו ירוק למשך לחצי שנה, ואז יצטרכו להתחסן במנה שלישית.
מה עם התו הירוק שיש לי כעת?
תו שהופק לפני 3 באוקטובר יבוטל, לא יהיה בתוקף – ולא יוכל לשמש לכניסה למקומות הפועלים תחת התו הירוק ולפטור מבידוד בחזרה לישראל. לכן יש להפיק תו חדש באתר משרד הבריאות.
מה מעניק התו הירוק?
בעלי תו ירוק פטורים מבידוד במקרה של מגע עם חולה מאומת, למעט אם מופיעים סימפטומים. התו הירוק מקנה בנוסף פטור מבידוד לחוזרים מחו"ל מרוב המדינות בכפוף לתוצאת בדיקה שלילית בנתב"ג, למעט ממדינות אדומות. עוד מקנה התו הירוק כניסה לאירועי תרבות וספורט, כנסים ותערוכות, בתי מלון, חדרי כושר וסטודיו, בריכות, בתי כנסת, מעל ל־50 איש, אולמות וגני אירועים, פסטיבלים, מסעדות, ברים, חדרי אוכל ובתי קפה (בפנים ובחוץ), מוזיאונים וספריות, אטרקציות תיירותיות ופארקי שעשועים, אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה.
אני מחלים מקורונה. האם אני זכאי לתו ירוק?
משרד הבריאות המליץ למחלימים להתחסן במנה אחת, אך עד כה הם היו זכאים לתו הירוק גם אם לא עשו זאת. עם זאת, השבוע הודיע משרד הבריאות על שינוי במדיניות, שלפיה מחלימים יהיו זכאים לתו ירוק במשך חצי שנה אחרי ההחלמה, ואז הם יידרשו להתחסן במנה אחת. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, הסביר כי המדיניות שונתה בעקבות עדויות על דעיכת המוגנות של מחלימים עם הזמן. התו הירוק של מחלימים שהתחסנו יהיה תקף עד 31 במארס בשנה הבאה באופן גורף, ולאחר מכן הנושא ייבחן מחדש.