הממשלה יוזמת חקיקה מזורזת להעלאת מס הרכישה למשקיעים מכ-5% ל-8% כדי לבלום את הגידול המואץ ברכישות דירות על ידי משקיעים. זהו המהלך שבו תולים תקווה שרי הממשלה, במטרה להאט את עליות מחירי הדיור המואצות בשנה האחרונה. שר השיכון זאב אלקין אמר היום (ראשון) כי יש לפעול לחקיקה מהירה כדי לבלום את האצת פעילות המשקיעים, המסתמנת כבר כעת בשוק הדיור, ולפי גורמים באוצר בתוך כשבועיים יצליחו לתקף את ההחלטה בכנסת ולהוציא אותה לפועל.
על פי הדיווח של הדר חורש ב'דה מרקר' העלאת מס הרכישה למשקיעים בדירות נמצאת בין ששת הצעדים החדשים שעליהם החליטו שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת הפנים איילת שקד ושר השיכון זאב אלקין במסגרת התוכנית למלחמה במחירי הדיור. השרה שקד הדגישה כי מטרת התוכנית היא בלימת העליית במחירי הדירות ולא הפחתתם. הצעדים שעליהם החליטו השרים הם צעדים משלימים להחלטות שנכללו בחוק ההסדרים, שיגיע בימים הקרובים לאישור מליאת הכנסת.
השרים הציגו את היעדים לשנת 2022-2025, בהם 280 אלף התחלות בנייה בשנות התוכנית, כלומר 70 אלף התחלות בנייה בשנה, ביחס ל-51.6 אלף ב-2020, ו-55.5 אלף התחלות בנייה ב-2019. כמו כן הוצב יעד של תכנון 500 אלף יחידות דיור חדשות במוסדות התכנון, כ-25% אחוז מהקצב השנתי בשנים האחרונות. לרשות מקרקעי ישראל הוצב יעד של 45 אלף דירות בעסקות שנחתמו בשנה, ו-180 אלף יחידות דיור בעסקות בארבע השנים הבאות, בהשוואה ל-38.7 ב-2019, ופחות מ-28 אלף ב-2020.
השרים הסבירו כי כ-8 מיליארד שקל יושקעו בשנים הבאות בפיתוח תשתיות תומכות דיור ובכלל זה תשתיות תחבורה, ניקוז וביוב. יותר מ-2 מיליארד שקל ינותבו לתכנון, לפיתוח ולהסרת חסמים להגדלת היצע הדיור בחברה הערבית.
הצעדים החדשים הנוספים עליהם הודיעו השרים נועדו להאיץ בנייה בקרקעות פרטיות, להאיץ גם את הליכי אישור הבנייה, לפשט הליכים ולפנות דירות מגורים באזורי ביקוש. אחד הצעדים שעליהם צפוי מאבק הוא חסימת ההיתרים לשימושים חורגים בדירות מגורים במרכזי הביקוש. בין היתר, לא יותר להפעיל דירות מגורים כחדרי מלון באזורי הביקוש במרכז הארץ. השרים מקווים שהמהלך יביא להפסקת פעילותן של דירות Airbnb במרכזי הערים הגדולות. עם זאת, אין הכוונה לסגור השכרת דירות לתיירים באזורי הפריפריה.
ביטול האפשרות להיתר חורג לדירות מגורים צפוי להביא גם לסגירת משרדים מרפאות ומשרדי עורכי דין העושים שימשו בדירות במרכזי הערים. ההחלטה צפויה להחריג דירות בקומת קרקע ודירות לשימוש של גני ילדים. הסיבה העיקרית להחרגה זו, היא שדירות רבות משמשות כמוסדות חינוך וללימודי תורה בקהילות החרדיות.
הממשלה מתכוונת גם לעודד מימוש קרקעות פרטיות לבנייה באמצעות הקלת מס. על פי ההחלטה, תינתן הקלה במס השבח למי שיבנו על הקרקע בארבע השנים הקרובות. המס מוטל על עליית ערך הקרקע, והוא יופחת משיעור של 47% ל-25%. לאחר ארבע שנים יעלה המס בהדרגה על פני ארבע שנים נוספות עד לרמתו המקורית.
כמו כן, שקד הודיעה על כוונתה להרחיב את סמכויות הרישוי העצמי בידי אדריכל מורשה – מהלך שהחל כבר עם אישור חוק הרישוי העצמי בוועדת הפנים של הכנסת, ולהסמיך מכוני בדיקה לאישור היתרי בנייה במתכונת החוק המקובל בארצות הברית. כמו כן, תבוטל האפשרות למתן הקלות במסגרת הדיון בהיתר הבנייה. "הנחיתי את ועדות הבנייה להעניק את אחוזי הבנייה המקסימליים בבמסגרת הליך אישור התוכנית, כך שלא יהיה צורך בהקלות נוספות", אמרה שקד.
הטבה נוספת תינתן לבעלי בתים פרטיים שיפצלו את ביתם לצורכי השכרה או למגורי בן משפחה: למפצלי הדירות יינתן היתר להגדלת הבית ב-45 מ"ר, היטל ההשבחה על תוספת הבנייה יופחת מ-47% ל-34%.
לא יותר להפעיל דירות מגורים כחדרי מלון באזורי הביקוש במרכז הארץ. השרים מקווים שהמהלך יביא להפסקת פעילותן של דירות Airbnb במרכזי הערים הגדולות
צוות השרים החליט גם על הקצאה של 180 מיליון שקל לעידוד פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה והקמת צוות שיבחן דרכים לעידוד ההתחדשות העירונית. מדובר בצעד סמלי בעיקרו, שכן התקציב שהוקצה להתחדשות עירונית בפריפריה – חסר משמעות כמעט, נוכח מיליארדי השקלים הנדרשים.
משר האוצר, אביגדור ליברמן, נמסר: "תוכנית הדיור שהוצגנו היום נועדה להיאבק בעליית מחירי הדיור בעיקר באמצעות הגדלת ההיצע". הוא הודה לשרת הפנים ושר השיכון, שלדבריו יחד איתם בחרו בצעדים "דרמטיים ויצירתיים שיביאו לתוספת של כ-300 אלף יחידות דיור בארבע השנים הקרובות".
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין: "כבר השנה אנו צפויים לשבור את שיא השיווקים השנתי שיגיע ליותר מ-80 אלף יחידות דיור. במקביל לכל הצעדים לבלימת מחירי הדיור, כבר בשבוע הקרוב אנו מתחילים בביצוע תוכנית מחיר מטרה, שתיתן לזוגות צעירים אפשרות לרכוש דירה בהנחה של מאות אלפי שקלים. זוהי תוכנית בה המדינה מפסיקה לספסר בקרקע ומוותרת על בין 12 ל-20 מיליארד שקלים מההכנסות על הקרקע בשנים הקרובות".
שרת הפנים, איילת שקד: "בנינו תוכנית רצינית ומעמיקה שתצמצם רגולציה, תקצר ותייעל תהליכים, תקל על תהליך הבנייה של הקבלנים, תגדיל את היצע הדירות בשוק בטווח המיידי לכ-80 אלף דירות השנה, ובעיקר תשים לה למטרה לכל הפחות לעצור את העלייה במחירי הדיור. כל הרפורמות ייכנסו לתוקפן כבר בחודשים הקרובים ויאפשרו בנייה מהירה ופשוטה יותר".