אחד המאכלים המסורתיים והסמליים של חג החנוכה הוא הסופגנייה.
מנהג אכילת סופגניות בחג החנוכה מופיע ברמב"ם: "אין להקל בשום מנהג ואפילו מנהג קל. ויתחייב כל נכון לו עשות משתה ושמחה ומאכל, לפרסם הנס שעשה השם יתברך עמנו באותם הימים. ופשט המנהג לעשות סופגנין, בערבי אלספינג, והם הצפחיות בדבש, ובתרגום: האיסקריטין, והוא מנהג הקדמונים משום שהם קלויים בשמן, זכר לברכתו".
השף מאיר בראל מגיש לגולשי 'המחדש' מתכון מיוחד במינו.
מצרכים:
400 מ"ל מים פושרים
2 כפות שמרים יבשים
סוכר – 4 כפות
2 ביצים
רבע כוס שמן
700 גרם קמח רגיל
כפית שטוחה מלח
שמן לטיגון עמוק – 600 מ"ל (לטיגון)
לציפוי:
500 גרם אבקת סוכר
1 חלבון ביצה
כמה טיפות לימון
אופן ההכנה:
לקערת המיקסר נכניס חצי מכמות המים עם 1 כף סוכר והשמרים נערבב היטב עד להמסת השמרים ונשאיר לתפיחה ראשונית של 3-4 דקות. לאחר התפיחה נוסיף את ייתרת המים ואליהם נוסיף את הקמח, הביצים, המלח וייתרת הסוכר. נתחיל ללוש במיקסר על מהירות נמוכה לאיחוד החומרים. ברגע שהחומרים התחילו להתגבש מייד מוסיפים את השמן וממשיכים ללוש לאט עד ספיגה מלאה והיווצרות בצק. כל הלישה בערך 3 דקות. המטרה היא לא ללוש אלא לערבב את החומרים יחד.
כעת נעצור את הלישה ונמתין 20 דקות. תהליך זה קרוי אוטוליזה והוא יסייע לייצר בצק יציב וגבוה.
לאחר 20 דקות נתחיל בלישה. נפעיל אל המיקסר למשך 7 דקות על מהירות בינונית ללישה טובה של הבצק. נעשה הפסקה של 20 דק ושוב נלוש 5 דקות. כך 3 פעמים בסך הכל. הפלת הבצק כל 20 דקות והתפיחה מחדש יסייעו לייצר בצק אוורירי במיוחד ממש כמו ענן.
לאחר הלישה השלישית נעביר את הבצק למשטח מקומח קלות. נחלק לכדורים קטנים בערך בגודל של כדור פינגפונג (מומלץ לעבוד עם משקל דיגיטלי והמשקל המומלץ הוא 45 גרם) ונגלגל לכדור מושלם.
נניח כל כדור על ריבוע גזור של נייר אפייה ונניח לתפיחה של חצי שעה לפחות או עד הכפלת הנפח.
כעת נחמן שמן בסיר עמוק החום צריך להיות 160 מעלות ולא יותר.
איך יודעים מה החום? מכניסים כף עץ לשמן אם יש בועות קטנות אך רציפות זה החום המושלם. בועות בינוניות כבר יעידו על חום של 180 מעלות , בועות גדולות מעידות על חום של 200 מעלות.. זהירות!!!
כעת נניח בעדינות את הסופגנייה עם נייר האפייה בשמן כשקרום הסופגניה נכנס ראשון לשמן והחלק עם הנייר אפייה בחוץ. הטיגון יימשך בערך 4 דקות מכל צד.
טיפ השף להיפוך הסופגנייה בשמן הרותח- תנו מכה קלה מכיוון מעלה למטה בצד הסופגניה עם כף עץ. הסופגנייה מייד תתהפך.
כעת נטגן עוד 4 דקות ונעביר בעזרת כף מסננת לנייר סופג לצינון.
כאשר הסופגניה הצטננה נעבור למילוי, ראשית נחורר חור, בסופגניות שעוברות ציפוי מלמעלה מומלץ לא לחורר למעלה אלא בצד, הדרך הכי מהירה לחורר היא ע"י צנטר דק עגול.
מלבישים אותו על האצבע ופשוט מחוררים בתנועה זריזה את הסופגניות. כעת בעזרת שקית זילוף או מזרק נמלא את הסופגנייה במרקחת או ריבה.
לציפוי אמריקאי – רויאל אייסינג
ניקח את מרכיבי הציפוי ונערבב היטב במהירות בעזרת מזלג למשך שתי דקות.
כעת נעביר לשקית זילוף ונזלף פסים וזיגזגים על הסופגניות. ניתן לטבול את הסופגניות על מנת לייצר כיפת ציפוי.
כעת נניח לייבוש באוויר הפתוח לחצי שעה לפחות
לאחר חצי שעה ניתן לזלף טיפות שוקולד או מחית פרי מעל כיפת האייסינג.
אזהרה: הסופגנייה ידועה כמאכל עשיר באנרגיה: סופגנייה בינונית מכילה לפחות כ-350 קלוריות.
בתיאבון!
הכל בזכות הסו שף שלו ברוך התותח