ראש המוסד לשעבר יוסי כהן התייחס הערב (ב') להסכם הגרעיון המתגבש בין איראן למעצמות במהלך ריאיון לכתבת המדינית של מקור ראשון הודיה כריש חזוני במהלך ועידת מקור ראשון לכלכלה, חברה וחדשנות.
לקראת הכרזה על חתימה על הסכם עם איראן, יוסי כהן שפעל רבות מול איראן נשאל בועידת מקור ראשון-מה הייתה התכנית בעצם אחרי הפרישה מההסכם?
"איראן סובלת בפועל מרכות מסוימת במהלך שיחות המשא ומתן כולן. למה איראן הגיעה למו"מ? כי היו עיצומים אדירים של ממשל אובמה. הם עשו זאת כי חשבו שזה יציל את הכלכלה של איראן ויאפשר להם לפתח יכולות גרעיניות באין מפריע. ההסכם לא מצא חן בצדק בעיני הנשיא טרמאפ והוא החליט לצאת ממנו ולהשית מחדש את הסקנציות שהוסרו. זה המצב עד עצם הרגע הזה. שנה שלמה עם ממשל ביידן והסנקציות על כנן.
"אנחנו טוענים כרגע, ואני רואה שגם רהמ הנוכחי, שחזרה להסכם הגרעין במתכונתו היא טעות אסטרטגית. אני מסכים עם מה שנאמר. ארה"ב והמערב ורוסיה וסין צריכות להתעקש על הישג היותר דרמטי מול איראן בעניין הגרעין.
"השורה התחתונה, נקודת המוצא, איראן מעשירה לשווא. אלא, אם היא צופה שימוש בגרעין צבאי עם אורניום מועשר, אין לה מה לעשות עם האורניום שהיא מעשירה כרגע. על פי ההסכם היא מעשירה ומדללת. לשם מה? שום סיבה אחרת המוכרת לנו אלא מהחזון והשאיפה להגיע בסיכומו של דבר על פי החלטתה בלבד לפצצה גרעינית והדבר הזה לא יכול להתקבל במדינת ישראל".
טורקיה: בחודש הבא הנשיא צפוי לבקר אצל ארדואן. האם ישראל צריכה להתנות את חימום היחסים בהוצאת חמאס?
"אני בעד המהלך החדש. אני חושב שאחרי שנים של יחסים דואליים, כי מצד אחד יש יחסים דיפלוצטיים עם ישראל, הם דורדרו ברמה המדינית, אני בעד החזרת יחסינו עם הטורקים למקום הנכון. אני מאמין שבדיפלומטיה מנוהלת היטב אפשר גם לקבל קשב רב יותר לדרישותינו לסגור באופן מוחלט את נוכחות חמאס בטורקיה. היו מהלכים בנושא הזה בעבר, הם מכירים את דרישותוינו.
"שורה תחתונה, המהלך הוא מהלך נכון ונדרש. טורקיה הייתה באמת אחת הידידות האסרטגיות שלנו באזור לפני הסכמי אברהם. והיא נשארה מדינה חשובה, חברה בנאטו, סוחרת משמעותית מולנו".
הסיפור האוקראיני: עד כמה ישראל צריכה להראות הזדהות עם אחד הצדדים?
"עדיף לשבת בפינה בשקט. יש לנו לפעמים תכונה להכניס את הראש גם מתחת לגרזנים לא לנו. מערכה בינלאומית מאד קשה ומורכבת אני מכיר את השחקנים היטב, יכול להיות שאני יכול להעריך מה פוטין רוצה לעושת, מה שראיתי הבוקר שהם הסכימו באופן עקרוני לקיים פגישת עבודה מדינית, יכול להיות שזה יפתור את הבעיה. אני מקווה שמהלך דיפלומטי נאות תימנע מלחמה. זה בוודאי לא עניינה של ישראל.
פוליטיקה: הליכוד? יש מקום שאתה שואף אליו?
"לא כרגע. אני בעולם עסקי לחלוטין לא בשום פעילות פוליטית לא חבר בשום מפלגה. מאד נהנה מחיי המרתקים בעיקר בהייטק הישראלי".
אתה מגדיר את עצמך איש ימין?
"חינוך הבית שלי מוכר לכולכם, אני התחנכתי וגדלתי בציונות הדתית, אני משבט רעות בבני עקיבא. יכול להיות שזה ימין מעודכן, גם הימין בעצמו איננו ימין מובהק שאפשר להגיד כרגע מה הימין היותר ציוני היותר טולרנטי, אני חושב שזה שווה שיחה והרהור שלי בנושא הזה. למשל הרמטכ"ל לשעבר איינזקוט הזכיר שכתבת בתכנית הביטחון הלאומית כשהיית במלל מדינה פלסטינית כעניין עתידי שיתרום לישראל.
"אני לא יודע למה הרמטכל התייחס, אשמח לדבר איתו. כשניכנס לדיון כשיהיה בצד השני באמת פטרנטר יהיה אפשר לדון מה בדיוק אנו רוצים לעשות עם הסוגייה המאוד מורכבת".