כחודש לפני פסח: בגלל פקק בנמלים – ספקים מסרבים לשלוח תוצרת לישראל. היבואנים מזהירים שלקראת פסח המצב עלול להחמיר ויהיה מחסור במוצרי החג, כך דווח היום ב'חדשות 12'.
כידוע, כבר חודשים ארוכים שהפקק העצום של אוניות המחכות לפריקה בנמלי ישראל משפיע על המשק, כעת הגיע הידיעה אף לספקים מרחבי העולם שלא מוכנים לשלוח סחורה לישראל בגלל העיכובים החמורים.
אחד מהיבואנים הישראלים סיפר ל-N12: "הספקים מתקשים מאד למצוא בעלי אוניות שיסכימו להגיע לארץ, הספקים שלנו מטורקיה אומרים שזה בלתי נתפס שהפלגה מטורקיה לישראל לוקחת רק 36-48 שעות, אבל אז ממתינים מחוץ לנמלים כחודש ימים. מחיר הובלה ימית מסין לישראל גבוה בעשרות אחוזים ממחירי הובלה מסין לטורקיה או לאיטליה. הכול בגלל הוצאות המתנה של האוניות בישראל".
בעלת חברת ייבוא אחרת מספרת: "אני ממש היום בדילמה אם להביא סחורה שנגמרה כשאני יודעת שהיא תתקע בנמל, בסוף מה שעשיתי זה להשכיר מחסן באיטליה ולאחסן שם את הסחורה שקניתי. אחסנה באיטליה יותר משתלמת לי מאשר להביא את הסחורה ושהיא תעמוד בנמל. כל יום שסחורה תקועה באוניה בנמל אני משלמת החל מ-700 שקל ועד אלפי שקלים על כל מכולה. אנחנו היבואן העיקרי של דונאטס לארץ, ובחנוכה השנה לדוגמא בגלל מה שהיה בנמל אנחנו הפסדנו 300 אלף שקל".
לדבריה: "כל העולם מדבר עלינו שהנמלים אצלנו זה קטסטרופה, ש חברות ספנות שפשוט מדלגות עלינו כי הן יודעות שהן יצטרכו להמתין. יש עכשיו איזה 5 אוניות שדילגו על ישראל שפשוט החליטו לא לפרוק פה".
כאמור, כעת לקראת חג הפסח קיים חשש גדול ממחסור במוצרי החג שיחול בעוד פחות מחודש: "המצב בעייתי מאוד, אנחנו חווים עיכובים כל הזמן, "אנחנו ערב פסח, והזמנתי שמן שהיה צריך להגיע לארץ ב1 במרץ. בפועל, אני אקבל אותו רק בסוף החודש. מעבר להפסד שלי, זה מוצרים שהצרכנים צריכים אותם ולא מקבלים. כולם סובלים. חצי מהיום שלי אני מתעסק במצב הזה", אומר מנהל בכיר בענף הייבוא.
המנהל הוסיף: "ההפסד שלנו מהותי מאוד בחצי שנה האחרונה העליות בתחום ההובלה הימית קפצו ב-100%. לא יקרנו מחירים ובינתיים לא גלגלנו לצרכן, אבל ברור שזה פוגע ברווחיות שלי ולכן גם ביכולת לעשות כל מיני מבצעים לצרכן לקראת פסח, ובכלל".
מנהלת ייבוא נוספת אמרה: "גם ככה יש עיכובים מטורפים בכל העולם בגלל כל מיני סיבות. ועכשיו כשהמלאי מגיע לנמל הוא מתעכב עוד יותר, ויהיו חוסרים אדירים בכל השוק, ובמיוחד במוצרים רגישים – מוצרים קפואים, מוצרי חלב, תוספים ובשר, אם ככה זה ימשיך אני אצטרך לעלות את המחיר, יש גבול לכמה שאני יכולה לספוג".