המפקח על רישום המקרקעין בירושלים, עו"ד רביב מייזל, חתם על צו רישום הבית המשותף ברח' מגדים 17 בירושלים, הבנוי מעל למנהרה, לקראת סיום פרויקט תמ"א 38 שהובילה קבוצת 'יסודות שיתוף'. זוהי הפעם הראשונה בישראל בה נרשם בית משותף לאחר התיקון לחוק המקרקעין אשר אפשר רישום תלת ממדי. את הליך הרישום הובילה עו"ד פרחית אלדן בשיתוף עו״ד יוסי בן דור יחד עם ב"כ הדיירים עו"ד רועי אלקלעי ועו"ד אלי תוסיה כהן.
בשנה שעברה הפך צומת שמואל בייט בירושלים לחלקה הראשונה שנרשמה בטאבו כחלקה תלת-ממדית, כעת זוהי הפעם הראשונה בה נרשם בית משותף. במסגרת זאת הופרדה הבעלות בקרקע כך שמנהרת כביש הנמצאת מתחת לבנייני מגורים נרשמה כחלקה תלת-ממדית. עתה, ניתן יהיה לרשום את הבניינים שנבנו לפני שנים מעל הכביש כבתים משותפים וניתן יהיה לרשום את הדירות בבעלות רוכשיהן.
על פי הפרסום ב'גלובס', במסגרת הפרצלציה נעשתה הפרדה של השכבות השונות של הקרקע ונוצרה חלקה תלת-ממדית בפנקסי המקרקעין. בסיום רישום הפרצלציה נרשם הכביש, שהפך למנהרה, כחלקה תלת־ממדית בבעלות מדינת ישראל, ואילו החלקה הקרקעית שעליה נבנו מרכז מסחרי ושישה בניינים נרשמה על שם הקבלן והדיירים ועתה ניתן יהיה לרשום בתים משותפים ולהעניק לכל רוכש דירה זכות בעלות בדירתו.
רישום הבית המשותף בטאבו התאפשר לאחר שבינואר השנה נרשמה חלקה תלת ממדית בלשכה הארצית לרישום תשתיות לאומיות ופרצלציות. במסגרת רישום החלקה התלת ממדית, נרשם חלק מכביש 16 בירושלים על שם מדינת ישראל, ואילו הבעלות על החלקה הקרקעית שעליה נבנו, בין היתר, בתים משותפים – נרשמה על-שם בעלי הזכויות הפרטיים.
עד לפני מספר שנים, בהתאם לחוק המקרקעין, רישום המקרקעין בישראל היה דו-ממדי. בעלי הזכויות במקרקעין היו הבעלים בכל עומק הקרקע ועד רום השמים שמעל שטח החלקה המצוין בנסח הרישום בטאבו.
כניסתו לתוקף של תיקון 33 לחוק המקרקעין בסוף שנת 2018 אפשר חלוקה גמישה יותר של רישום המקרקעין כדי לנצל באופן יעיל יותר את הקרקע ורישום הזכויות בהתאם לתכנון העכשווי הקיים בגובה ובעומק הקרקע. כך למשל, בניינים למגורים ולמסחר שיבנו מעל כביש מקורה, מנהרות תת קרקעיות, גשרים עיליים לתחבורה, הולכי רגל או לתשתיות. הדבר מקל על צרכי הפיתוח ומגביר את הסחירות בקרקע.
רישום החלקה התלת ממדית מבטא את ההפקעה שנעשתה במקרקעין בהתאם לשטח שהופקע בלבד, וגורע מהחלקה הקרקעית רק את השטח שהופקע לצורכי ציבור.