הדים רבים לסדרת הכתבות המיוחדת ב'המחדש' שסיקרה לאורך כחודשיים את אחד הנושאים המשמעותיים לציבור החרדי – מצב החופים הנפרדים בישראל. בתקופת פרסום הכתבות, זרמו למערכת 'המחדש' מאות תגובות, הערות, הארות והצעות לשיפור – עליהם נדון בהרחבה בשבוע הבא, בכתבת סיכום הפרויקט. וכעת, הגיע הזמן לסכם. במהלך השבועות האחרונים ערכנו בדיקה נוספת, חוזרת, האם השתנה דבר-מה במצב החופים שסיקרנו, בעקבות סדרת הכתבות. התוצאות, לפניכם:
לפני: הבעיה העיקרית בחוף, כפי שעלה מדברי המתרחצים, היא בעיית העומס. בהתחשב בכך שבנוסף לתושבי נתניה, החוף משרת ציבור גדול מערים חרדיות נוספות כמו בני ברק – הרי שמצבו הוא "קטסטרופלי", כהגדרת אחד התושבים ששוחח עם 'המחדש'. בעיה נוספת שעלתה, היא עניין הנגישות. על פי חוק, כל חוף מוכרז בישראל צריך להיות מונגש לכל הפחות באופן חלקי, מה שלא קיים כלל החוף הנפרד בנתניה. בנוסף, החוף סובל מתשתיות מוזנחות וישנות, ולכלוך רב.
אחרי: בעקבות פניית 'המחדש' לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, הבהירו במשרד המשפטים כי על עיריית נתניה חלה חובה להנגיש את החוף עד לחודש מרץ 2024. משיחות שערכנו עם תושבים בימים האחרונים עולה, כי נכון לעכשיו, לא מתבצעות עבודות מעין אלו בחוף. באשר לבעיית הצפיפות, 'המחדש' חשף תכתובת פנימית של ראשת עיריית נתניה עם תושבים, בה נטען כי העירייה הגישה בקשה למשרד הפנים להכריז על חוף חדש לציבור החרדי, אך האישור 'נתקע' מסיבות כאלו ואחרות. לעומת זאת, במשרד הפנים מסרו ל'המחדש' כי לא הוגשה אף בקשה מצד עיריית נתניה בשנים האחרונות להכריז על חוף נפרד חדש.
לפני: הבעיה העיקרית ברחצה בחוף, היא קיומה של מדרגה נסתרת בתוך המים, מה שהופך את הרחצה באזור למסוכנת, כשבעבר אף טבעו למוות מספר מתרחצים שלפתע איבדו את שיווי משקלם. משיחות שערך 'המחדש' עם מומחים בתחום, עולה כי קשה עד בלתי אפשרי "לסגור" את המדרגה, ועל החוף לעבור למיקום אחר. בנוסף, החוף עצמו קטן מאוד, ולא עונה על צרכי התושבים והנופשים הרבים. יצויין, כי המתרחצים מציינים כי בכל הקשור לתשתיות, ניקיון ועוד, החוף מתפקד בצורה מעולה.
אחרי: ישנו פתרון שעלה בעבר, וככל הנראה ייושם בשנתיים הקרובות, הוא החלפת שטח הרחצה שמיועד לנשים, הגדול יותר, בזה של הגברים, ובכך מקווים בעירייה לפתור את בעיית הצפיפות. בנוגע למדרגה המסוכנת במים, גורמים בעירייה ששוחחו עם 'המחדש' טוענים כי יש הבנה בעירייה למצב, אולם התחליפים שעומדים לרשותם מצומצמים ביותר, וכי לא נראה שהעניין ייפתר בעתיד הקרוב. נציין כי פנינו מספר פעמים לדובר העירייה, אולם זה סירב למסור לנו את תגובת העירייה הרשמית לטענות. בנוסף, פנינו למספר נציגי ציבור חרדים בעירייה, ולא נענינו.
לפני: הבעיה העיקרית, וככל הנראה היחידה, בחוף היא בעיית ההפרדה, כך על פי שיחות שקיימנו עם מתרחצים, וכפי שהתבטא בחריפות תושב העיר: "אדם חרדי לא יכול להגיע כיום לחוף 'הנפרד'". בתוך המים אין מחיצת הפרדה כלל, ובמחיצה שעל החוף ישנו פתח רחב, שפתוח לרווחה בכל שעות היממה, באורך של כמה מטרים שמחבר בין החוף הנפרד לחוף המעורב. נציין, כי דווקא מבחינת תשתיות, ניקיון וכדומה, החוף מתפקד בצורה טובה.
אחרי: כאמור בכתבה, בעיית הפתח הרחב שפעור במחיצה שעל החוף נובעת בעיקר מכשלים חוקיים שונים שנלוו להקמת החוף לפני כשבע שנים, אם כי, לפי החלטת הוועדה לשמירה על הסביבה החופית, אין צורך בהותרת הפתח פתוח בזמני הרחצה, עניין שמשום מה העירייה בוחרת להתעלם ממנו. שוחחנו עם מספר גורמים משפטיים בעניין, ולדבריהם, גם אם יחליט מתרחץ לתבוע את העירייה על מנת לחייב אותה לסגור את הפרצה, אין כיום עילה חוקית שיוכל בית המשפט להשתמש בה כדי לכפות על העירייה לשמור על ההפרדה כיאות, והדבר יצריך את תיקון החוק הקיים, ועל כך נרחיב בכתבה הבאה.
לפני: הבעיה העיקרית בחוף, היא בעיית העומס. תושב העיר סיפר ל'המחדש': "אני כתושב העיר לא דרכתי בחוף הזה מתחילת עונת הרחצה בגלל עומס", מה שממחיש את חומרת המצב. בשונה מחופים נפרדים אחרים, בכל הקשור לתשתיות – המצב אינו מזהיר, וזאת בלשון המעטה. התשתיות מיושנות, המלתחות מלוכלכות והשירותים מטונפים.
אחרי: הפתרון, כך נראה, פשוט למדי. צפונית לחוף הנפרד, עומד שטח ענק וריק, שניתן בקלות להכשיר אותו לחוף נוסף, וכך יהיה ניתן לחלק את החוף לנשים ולגברים בכל ימות השבוע, ובכך לפזר את העומס הרב על פני יותר ימים. לדברי גורמים בעירייה ששוחחו עם 'המחדש', הרעיון עלה בעבר מספר פעמים, אך אגודת ישראל מצידה שמה "מקלות בגלגלים" בכל מהלך מסוג זה. אותם גורמים מעריכים, כי בסופו של דבר לא תיוותר ברירה לעירייה אלא להכשיר את החוף, כשהצפי למהלך הוא בעוד מספר שנים בודדות.
לפני: בנוסף לבעיות הרגילות, כמו עומס, לכלוך וכדומה, המתרחצים התלוננו על יחס נוקשה מצד צוות החוף כלפי הציבור החרדי. המתרחצים תיארו מקרה מזעזע שהתרחש לפני כשבועיים, במהלכו, החלו פקחים להפליא מכות באחד המתרחצים, לדבריהם, ללא עוול בכפו. בעירייה טענו, שאינם יודעים דבר על פרטי המקרה.
אחרי: לאחר פניות רבות שהגיעו למערכת 'המחדש', ומתחקיר מעמיק, עולה התמונה הבאה: "אחד מהילדים שהסתובבו בחוף, ניגש למציל, וביקש ממנו שיקרא בשם ילד אחר (אחיו) שוב ושוב, ואף טען שאחיו נכנס לשחות לפני כשעה, ועדיין לא חזר" מספר אחד המתרחצים, שהיה עד למקרה שתואר בכתבה הקודמת. "המצילים נכנסו ללחץ, ונכנסו למים לבדוק האם מישהו טבע מתחת לאפם, עד שבסופו של דבר הילד הודה בכך שהתכוון "למתוח" אותם. המצילים התרגזו, והזמינו פקחים כדי שייקנסו את אבי הילד. הפקחים הגיעו למקום, אך האב התחנן אליהם שלא ייתנו לו את הקנס (1500 ש"ח), ויחוסו עליו".
"הפקחים סירבו", ממשיך המתרחץ בתיאור המקרה. "משראה האב שהדברים לא הולכים בדיבורים, הוא החליט למנוע בגופו את מתן הקנס, והחל לזרוק חפצים וחול על הפקחים, שכמובן השיבו לו כגמולו" הוא מתאר. "כמי שמתרחץ בחוף שנים רבות, אני יכול להעיד שנדיר מאוד שמקרים כאלו קורים, ובדרך כלל אנשי הצוות בחוף מתייחסים בכבוד לציבור החרדי".
כתבה זו היא שישית בסדרת הכתבות המיוחדת על מצבם של החופים נפרדים בישראל. בשבועות הבאים ננסה לאתר עוולות נוספות, ייחודיות לציבור החרדי. נתקלתם בעוול או אפליה זועקת לשמים, ללא מענה? שלחו הודעה או התקשרו ל- 0533057480, או במייל moshenoi10@gmail.com.
שמעתי שבטבריה יש עוד חוף דתי אך ללא תחבורה ציבורית
כל הכבוד! באמת הגיע הזמן. החופים הרגילים מאוד מטופחים. והחופים שלנו לא מוכשרים לבני אדם, לצערינו.
כל הכבוד לכם 👍👍
למה אין חופים במקביל לנשים וגברים???
למה אישה לא יכולה ללכת לשחות בימי שישי???
מי שעושה צחוק מפיקוח נפש. בצחוקו הוא יגרום שבפעם הבאה המציל יחשוב פעמיים אם להיכנס להציל או שמא זה צחוק וההתמהמהות הזאת יכולה לעלות בחיים של ילד
לדעתי מגיע לו קנס הרבה יותר גדול מ1500 שח