לראשונה במגזר החרדי נערך סקר מעמיק בקרב חולי קרוהן וקוליטיס החושף את היחס של קופות החולים בישראל לחולים כרוניים. הסקר נערך על ידי ארגון 'עזרי מעם' לקרוהן וקוליטי המספק ליווי ותמיכה לחולים מהמגזר החרדי והשתתפו בו כ-250 איש.
הנסקרים נשאלו עד כמה אתם מרוצים מהתנהלות הקופה לגבי מרשמים, התחייבויות, אישורי תרופה ועוד? במכבי: 43% ענו גבוה מאד, 40% ענו גבוה, 11% ענו בינוני, 1% ענו נמוך, 3% ענו נמוך מאד. בכללית: 40% דירגו גבוה מאד, מרוצים; 20% העניקו ציון גבוה; 30% נתנו ציון בינוני; והשאר נמוך או נמוך מאד. בלאומית: 45% נתנו ציון גבוה מאד; 40% נתנו ציון גבוה; 10% ציון בינוני; 5% נמוך. במאוחדת: 36% נתנו ציון גבוה מאד; 36% ציון גבוה; 12% ציון בינוני; 10% נמוך; 6% נמוך מאד.
לגבי השאלה של טפסים חריגים כמו חידוש אישור, תרופה חדשה, התחייבות לאשפוז יום וכל דבר בהקשר לתרופה, עד כמה ניתן בקלות? במכבי: 90% טענו שהכול הולך בקלות, ורק 10% נתקלו בקושי. בכללית: 85% טענו שהולך בקלות ובסדר, 15% נתקלים יותר בקושי. בלאומית: 95% ענו שאין בעיות חריגות והאישורים ניתנים בקלות, 5% נתקלו בקושי.
שאלה נוספת הייתה בנושא שביעות רצון על התנהלות הקופה במקומות לא שגרתיים של בדיקות פולשניות, עירוי ברזל, הנחת תקרה כרונית, שר"פ וכד'? במכבי: 30% נתנו ציון גבוה מאד, 40% נתנו ציון גבוה, 20% ציון בינוני, 10% ציון נמוך. בכללית: 20% ציון גבוה מאד, 35% נתנו ציון גבוה, 35% נוספים נתנו ציון בינוני, 10% נמוך או נמוך מאד. בלאומית: 40% גבוה מאד, 40% גבוה, 15% בינוני, 5% נמוך. במאוחדת: 24% נתנו ציון גבוה מאד, 40% גבוה, 17% בינוני, 9% נמוך והשאר נמוך מאד.
לגבי קופות חולים מאוחדת ומכבי עלו תלונות רבות שהן מעטות לאשר טיפולים במרכזי הגסטרו בבתי החולים, בטענה כי ניתן לקבל טיפול דומה בקופת חולים, על אף שלחולי קרוהן וקוליטיס מומלץ בהרבה לקבל את הטיפול במסגרת מרכז הגסטרו בו הם מטופלים.
לגבי קופת חולים כללית עלתה מקרב הנסקרים תלונה חריגה לפיה אישור לתרופה ביולוגית תקף רק ל-3 חודשים, בשונה מקופות החולים האחרות. "מדובר על תרופה לחולה כרוני, שלא בקלות מפסיק איתה ולוקח אותה לעיתים גם כמה שנים ברצף. ההתעסקות בכל פעם לחדש את האישור בתקופת זמן קצרה כל כך, מכבידה ומיותרת", אומרים בארגון.
במכבי צפה בעיה לפיה יש הגבלה על מספר הפעמים ברבעון בה ניתן לבצע פנייה מקוונת לרופא דרך האתר. "אנשים החולים במחלה כרונית מטבע הדברים נזקקים לבקשת מרשמים והפניות בתדירות רבה יותר מאשר פציינט סטנדרטי. יש כאלו שבגלל זה תקועים עם בקשות למרשמים דחופים", ציינו ב'עזרי מעם'.
ממבוטחי לאומית שהשיבו לסקר עולה קושי רב בקבלת אישור לבדיקת קלפרוטקטין, על אף שיש חולי מעיים שנדרשים לעשותה לעיתים תכופות. התקבלה גם הערכה כי בבתי המרקחת בבני ברק של הקופה, קיימת חוסר זמינות של תרופות ביולוגיות.
מקופת חולים לאומית נמסר בתגובה: "מבחינת אישורי תרופות וזמינותן – האישורים, כולל לחריגות מינון מטופלות במהירות ויעילות. מבחינת הזמינות – מדובר בבני ברק, בה יש מספר סניפים ומספר בתי מרקחת, כך שאי אפשר לענות ספציפית לתלונה, אולם מדובר בתרופות יקרות המוזמנות באופן פרטני על שם המטופל, ולכן לא מחזיקים במלאי. ומבחינת בדיקת קלפרוטקטין – מבוצעת לפי הצורך בהתאם להמלצת מומחה בתחום".
פנינו לקבל את תגובות יתר קופות החולים ולא התקבלה מהם התייחסות.
ב'עזרי מעם' לקרוהן וקוליטי, התייחסו לממצאי הסקר: "המצב כיום, בו מקשים על מטופלים לקבל את הטיפול המיטבי הראוי להם, מוביל לכך שלעיתים רבות שימור המצב הבריאותי נחלש ומצבם הרפואי של החולים מחמיר, עד כדי צורך בניתוחים מסובכים, תרופות יקרות, ותקופת אשפוז ממושכות – שכולם עולים עשרת מונים למערכת הבריאות".
"אם רק מערכת הבריאות תחדיר בגופים הרלוונטיים את חשיבות השימור של מצב החולים הכרוניים, כולל בשיטת התגמול של קופות החולים ומחלקות הגסטרו בבתי החולים, נראה מהפך באיכות החיים של החולים, וזה יתורגם גם לעלויות מפוחתות בהרבה למערכת הבריאות בשקלול כולל".