העלאות הריבית של בנק ישראל בשנה שעברה, הובילו לרווחי שיא של הבנקים. לפי הדו"חות שפרסמו הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי לשנת 2023 עולה זינוק חד ברווחים שהגיעו יחד לסכום עתק של 18.6 מיליארד שקל. אך למרות שהבנקים מיהרו לעלות את הריבית על המינוס ועל ההלוואות, הם לא עשו זאת על הפיקדונות ועל יתרות זכות בעובר ושב.
בדיון שנערך בכנסת בעקבות המצב המקומם, קרא ח"כ הרב משה רוט לטפל אחת ולתמיד במצב הייחודי של הבנקים. "זה לא הגיוני שמצד אחד אין תחרות אמיתית בין הבנקים בישראל, ומצד שני אנחנו נותנים להם להשתולל בלי שום פיקוח והגבלה".
חבר הכנסת רוט הציג בדיון את רווחי העתק של הבנקים, ואמר בין השאר כי ההכנסות מריבית של ארבעת הבנקים – פועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי, הסתכמו אשתקד בסכום של 44 מיליארד שקל, זינוק של 21% לעומת השנה שקדמה לה. נתון מדהים נוסף שהציג רוט, מעיד גם הוא על הפער העצום בין מה שהבנקים משלמים ללקוחות, לבין מה שהם גובים מהם. לדבריו בשנת 2023 נותרו בארבעת הבנקים הנ"ל כ־342 מיליארד שקל בחשבונות נזילים שלא הניבו ריביות לבעליהן.
בדבריו קבל ח"כ רוט על כך שהמדינה רוצה לחזק את הבנקים, אך שוכחת בכלל מהאזרחים. "הבנקים זאת חיה מוזרה: מצד אחד הם לא משלמים ריבית על הכסף, אבל על המינוס הם כן לוקחים ריבית. ועוד ריבית מופרזת. ואנחנו נותנים לזה הכשר", אמר והוסיף: "בפעול המדינה מאפשרת לשכבה מצומצמת של אנשים להגיע לרווחים של מיליארדי שקלים מכסף של אנשים שמתקשים לגמור את החודש".
בעקבות נתוני רווחי השיא, דרש ח"כ להעביר את הנושא לדיון בוועדת הכספים, כדי לדון בפתרון המצב המעוות. הפתרון לדברי ח"כ רוט הוא אחד מהשניים: או לפתוח את שוק הבנקאות בישראל לתחרות אמיתית, או להגביל אותם ביכולת הזאת לקחת סכומים מעל ומעבר בעמלות ובריביות. בתום הדיון, הועבר הנושא להמשך טיפול בועדת הכספים של הכנסת.