היום (ראשון) בשעה 15:00 נעמד בפעם הראשונה בתולדות ישראל ראש ממשלה מכהן למשפט. בדיון הראשון בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו – המואשם בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים בשלוש פרשות שונות – הוא יתבקש להצהיר כי הוא מכיר פרטי כתב האישום שהוגש נגדו ולומר אם הוא כופר בהם או לא.
עם הגיעו לבית המשפט מסר נתניהו הצהרה: "מה שעומד היום למשפט זה הניסיון לסקל את רצון העם, ולהפיל אותי ואת מחנה הימין. למעלה מ-10 שנים שהשמאל לא מצליח לעשות זאת בקלפי. גורמים במשטרה והפרקליטות חברו יחד לעיתוני השמאל כדי לתפור לי תיקים הזויים במטרה להרחיק את מחנה הלאומי מהנהגת המדינה".
זמן קצר לפני כן הגיעה לבית המשפט התובעת ליאת בן ארי, ונכנסה אליו כשהיא מלווה באבטחה כבדה. מבין שרי הממשלה הגיעו לתמוך בנתניהו – מירי רגב, דוד אמסלם, אמיר אוחנה, אלי כהן, צחי הנגבי וניר ברקת.
כבר משעות הצוהריים המוקדמות החלה הבירה להתמלא במפגינים – בעד ונגד נתניהו – שהתאספו סמוך למעון ראש הממשלה ברחביה ומחוץ לבית המשפט המחוזי. המתנגדים הניפו שלטים הקוראים ליועמ"ש אביחי מנדלבליט להתפטר מתפקידו ובהם נכתב בין היתר: "מנדלבליט תתפטר, העם הוא הריבון"; "תפרו לו תיק"; ו"רוצחי הדמוקרטיה".
עוד הונפו שלטים עם תמונותיהם של היועמ"ש מנדלבליט ופרקליט המדינה לשעבר שי ניצן עם הכיתוב: "אבות השחיתות – לחקירה מיד", ושלטים הזועקים "רדיפה", ומשווים בין נתניהו לבין אלפרד דרייפוס.
מנגד, תושבים רבים בחרו להביע היום תמיכה במערכת המשפט ובהחלטה להעמיד את נתניהו לדין: מאות מפגינים התקבצו למחאה נגד ראש הממשלה מחוץ למעונו הרשמי שברחוב בלפור בירושלים, ותלו שלטים עם תמונתו של נתניהו'. עוד נכתב בשלטים "פרשת הצוללות למצרים = בגידה" ו"נתניהו מושחת".
תנועת הדגלים השחורים מסרה בפתיחת ההפגנה: "המתקפות חסרות הרסן על מערכת המשפט הן הסיבה להנפת הדגלים השחורים בכל הארץ היום. נאשם בפלילים שמסית נגד מערכות הצדק והחוק ונגד חצי מהעם אינו ראש הממשלה שלנו. זוהי עמדה מוסרית שנכונה לכל יום וכל שעה- ללא קשר לסיטואציות פוליטיות. נמשיך להילחם ברחובות עד שמדינת ישראל תחזור לפסים".
במשטרה נערכו למחאות ליד בית המשפט המחוזי בירושלים בכוחות גדולים, והודיעו כי למען השמירה על הסדר הציבורי הוקצו מתחמים נפרדים לקבוצות המחאה השונות. "הכול במטרה לאפשר את חופש המחאה והביטוי לכלל הצדדים", מסרו במשטרה. עוד ביקשו "להישמע להוראות השוטרים במקום על מנת לאפשר שמירה על שלום הציבור ובטחונו".
מהלך משפט נתניהו:
עם כניסתו לאולם בית המשפט המתין נתניהו עד לצאת אחרון הצלמים ורק אז התיישב במקומו. לאחר כניסתם של השופטים לאולם השופטת רבקה פלדמן שאלה את פרקליטו של כל אחד מהנאשמים אם הם קראו את כתב האישום והבינו אותם וכולם אישרו.
עו"ד מיכה פטמן שמייצג את ראש הממשלה נתניהו אמר בפתח דבריו: "חומרי החקירה מתחלקים למספר ראשים. הראש הראשון אותה ליבת חומרי החקירה שהתקבלה. בתיק 4000 למעלה מ-30 אלף עמודים ותיק 1000 ו-2000 מחזיקים עוד כמויות אדירות של חומר".
"משרדים אחרים בילו כחודשיים רק בשביל הנקודה הזו. אנו מקבלים כמויות גדולות של תמלילים ווידאו ואודיו יש חשיבות עצומה לעבור על הדברים. אנו כולנו מכירים שמילה אחת שתומללה לא נכון עושה את ההבדל. יש גם חומרים שעוד לא קיבלנו. אני לא יודע אם חברי משכו. יותר מכך אנחנו כבודכם, הייצוג של ראש הממשלה לא הוסדר סופית. אנו מחכים על החלטת וועדת ההיתרים ויש לה השלכה להיקף הייצוג כי אנו מעוניינים להוסיף עורכי דין נוספים".
עו"ד ז'ק חן במייצג את שאול אלוביץ': "אנו לא מכירים את החומר ואנו רוצים להציג בפני בית המשפט את התמונה האמיתית כדי לתת לו את הכלים להחליט. קיבלנו את כל חומרי החקירה במהלך חודש מרץ ב-3 אקטים ובמהלך חודש אפריל. היום אנו אמורים לקבל משלוח אחרון שמדובר בכמות עצומה של וידאו ואדיו בעיקר של חקירות".
"מדובר בחומר רב מימדים בתיק ענק. אנחנו לא מכירים את התיק. כתב האישום הוגש בסוף חודש ינואר אבל צריך לדעת שחומר החקירה לא קיבלנו מיד למרות פניותנו אלא רק החל מחודש מרץ". לדברים האלו הגיבה התובעת ליאת בן ארי ושאלה "מדוע?", ועו"ד חן ענה: "אני לא יודע אולי גברתי יודעת. אני שלחתי מכתב יומיים אחרי כתב האישום, לא נענו ולא נמסרה לנו הסיבה".
השופט עודד שחם אמר: "אני לפני 24 שנים הייתי חבר בצוות עורכי דין שייצג את מר מוזס בהליך אזרחי בתל אביב. אין לנו קשר מאז אין עילת פסלות לדעתי. היה לאדוני 3 חודשים לעבור על החומר".
עו"ד פטמן הגיב: " אנחנו צריכים עוד 3 חודשים ומאותו שלב עוד חודשיים לתת תשובה לכתב האישום. הערכת חברי שהם יוכלו להיות מוכנים לקראת סוף ינואר. אנו נאלץ לבקש חודשיים נוספים כי חלק מהצוות עוד לא גויס עקב הנסיבות. אלה הערכות לא בשביל למרוח זמן. אלה הערכות ריאליות כדי לתת ייצוג רציני ומכובד לראש הממשלה".
השופטת פלדמן המשיכה: "אני מבינה שמבחינתכם הייצוג הוסדר" ועו"ד חן הגיב: "אכן. יש כמה נקודות מהותיות שיקצרו את משך הזמן. אנו היינו רוצים לדעת מפי התביעה מה סדר הפרשות שיובאו בהוכחות.. הדבר השני סדר העדים הצפוי – אם נקבל כמקובל את סדר העדים ולצידם את המסמכים שמבקשת התביעה להציג זה מאוד יעזור להגנה להיערך ונוכל לראות אם ניתן להגיע להסכמות או ויתור על טענות. זה משפט פלילי אז אין משחקים או הפתעות. בקשה נוספת וחשובה להבטחת הליך הוגן. ביום חמישי התראיינו 3 או 4 עדי תביעה מרכזיים בתיק בתוכנית טלוויזיה. דבר כזה עוד לא היה".
"באנו לעבוד. אנו רוצים שהמשפט יתנהל בין כותלי בית המשפט הזה. אנו לא יכולים ואנו חושבים שבית המשפט לא יסכים ולא ירשה שיעשו איתו תחרות מחוץ לבית המשפט. אני בטוח שהתביעה שותפה לעמדתנו שלא טוב שהעדים מתראיינים ומקווה שבעניין הזה לא נצטרך להתעמת עם התביעה".
עו"ד מיכל רוזן-עזר הסנגורית של איריס אלוביץ': "לא באנו להשהות אלא לעשות את העבודה וגם לעמוד על הקשיים שאנו נתקלים בהם. זה לוקח זמן של עבודה אמיתית. זה לא משחק של משיכה בחבל. זה לא אנחנו מול התביעה. חלק מהאינטרס הציבורי הוא גם הזכות להליך הוגן. "מה שמאפיין את התיק הזה הוא שהוא תיק מאוד שרירי במובן הזה שאין לו שומנים ולכן יש כמות חומר שצריך ללמוד ולהכיר. בנוסף יש פה עניין של חסיונות. הודאות של עדים שהם תחת חסיון. כל מיני דברים שאנו לא מכירים. אנו מבקשים שיסבירו לנו למה הם זכו לכותרת הזו".
עו"ד נוית נגב המייצגת את מוזס: "תיק 2000 מוגבל ומצומצם יותר. אנו קיבלנו הודעה מהתביעה שכל החומר בשלושת התיקים הוא רלוונטי. החומר מצומצם ביחס לתיק 4000. מתוך החומר שקיבלנו כבר כעת דברים שהם במפורש תיק 4000, כך שלמעשה אנו נדרשים כעת ללמוד את החומר הנוסף הזה".
לאחר הדברים התחלף צוות ההגנה של ראש הממשלה נתניהו ועו"ד עמית חדד אמר בפתח דבריו: "שמעתי את הדיון. ממש במשפט אחד אני שמעתי שניסו לדבר על הפרשות כאילו שהם נפרדים ולא קשורים אחד לשני. הפרשות האלו יש בהם רצף מסויים. רוצים לבוא ולחשוב שאנו מתחילים ב1000 ואז 4000 זה לא נכון. חייבים ללמוד את כל התיקים כמקשה אחת. לכן הזמן הוא כאן קריטי".
התובעת מטעם הפרקליטות, עו"ד ליאת בן ארי: "כל החומר הועבר להגנה סרוק מה שבדרך כלל לא נהוג לעשות. זה גם מה שהשבתי לעו"ד ז'ק חן. מיד לאחר הגשת כתב אישום אכן פנו אלינו לקבל את החומר. הצענו לנאשמים 2 אפשרויות לבוא ולצלם את החומר או לקחת את החומר סרוק ללא עלות נוספת. כל הנאשמים בחרו באפשרות השנייה. אנו עושים מעל ומעבר כדי לסייע בכל הנושאים האלו. הסנגורים גם מתקשרים אלינו כל הזמן. גם לנו לוקח זמן לחפש וגם אותנו אם תעירו באמצע הלילה לא בטוח שכל מזכר ומזכר נכיר זה טבע הדברים בתיקים כאלה".
התובעת בן ארי המשיכה בדבריה על הזמנים ואמרה: "אנו נמצאים שנה וחודשיים לאחר שהועברו חומר החקירה. עמית חדד היה לאורך כל הדרך. אני אבקש שכבודכם יקבע מועדים להוכחות בתיק הזה ומוקדם ככל האפשר. האינטרס הציבורי בתיק הזה דורש את זה וממועד ההוכחות כולנו נתכוון אליו. ושבית המשפט יגזור אחורה מועדים לטענות המקדמיות ותשובה לכתב האישום. כמובן נזכיר לעדי התביעה שאסור להם לדבר או להתראיין ואני מאוד משקווה שהדברים לא יקרו שוב".
בתגובה לדברים אמר עו"ד של שאול אלוביץ': "אין לזה שחר. הסנגורים לא רוצים באופן אוטמטי רוצים למרוח והתביעה רוצה מהר מהר. אנו לא בעולם הזה. אנו באים בהערכות מאוד שמרניות. הליך הוגן שתלוי במתן מספיק כלים לנאשמים להתגונן הוא חלק מהאינטרס הציבורי שליאת עצמה צריכה לעמוד עליה".
בסיום הדיון, הצדדים הסכימו שאין צורך בנוכחות פיזית של הנאשמים לאורך כל המשפט. השופטת פלדמן פנתה אל הנציגים ושאלה: "האם ניתן להסתפק בנוכחות בעורכי הדין או שאתם רוצים נוכחות של כולם?"
עו"ד חן ענה: "בהחלט כן", ועו"ד פטמן חיזק את דבריו ואמר: "ראש ממשלה אמר בעבר שהוא יכבד כל החלטה של בית המשפט. אם נוותר על נוכחות הנאשמים נצמצם את הקרקס התקשורתי למינימום ונוכל להיות ענייניים".
במהלך הדיון בבית המשפט נשמעים כל העת בתוך האולם קולות המחאה אשר מתקיימות מחוץ לבית המשפט
מקווה שביבי יצליח