הכנסת אישרה אמש בקריאה שנייה ושלישית את חוק מינוי הרבנים לגוף הבוחר של הרבנות הראשית לישראל. החוק נועד לשמור על הרוב הרבני בגוף הבוחר בתהליך מינוי הרבנים הראשיים ומועצת הרבנות הראשית, כפי שהיה נהוג מייסודה של הרבנות הראשית עוד לפני קום המדינה, ובמשך כ-75 שנים במדינת ישראל – עד התערבות בג”ץ.
כזכור, בית המשפט העליון קיבל את העתירה של המרכז לקידום מעמד האישה באוניברסיטת בר-אילן שהוגשה נגד הרבנות הראשית, וקבע שעל הרבנים הראשיים למנות נשים כרבנים בגוף הבוחר.
למרות החלטת בג”ץ, הרבנים הראשיים עמדו על כך שעשרת הרבנים הנבחרים על ידם לגוף הבוחר יהיו רבנים ולא נשים, בהתאם למסורת ההלכתית. החוק שאושר כעת בכנסת מגבה את עמדת הרבנים הראשיים, וקובע כי עשרת הרבנים יהיו גברים, תוך הגדלת הייצוג הנשי בקבוצת נציגי הציבור בגוף הבוחר.
החוק מבקש לתקן את השינוי שנכפה על ידי בג”ץ, תוך שמירה על העקרונות ההיסטוריים שנקבעו בתהליך הבחירה: רוב רבני מובהק לצד נציגות ציבור רחבה. החוק גם מבטיח ייצוג לנשים בגוף הבוחר.
בחוק נכתב: “החוק נועד לשמר את הנוהג ההיסטורי, לפיו מינויי הרבנים מתבצעים תוך שמירה על עקרונות הלכתיים ברורים ועל ייצוג הולם של קהילות שונות.”
חוקרי מרכז יכין, שסיפקו ניירות עמדה היסטוריים ותרבותיים שסייעו לעיצוב החוק, ציינו כי מדובר בהישג משמעותי לשמירה על המבנה ועקרונות היסוד של הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים. הם שיבחו את הרבנים הראשיים, הרב שלמה שפירא והרב אליעזר שמחה וייס שליט”א, על עמידתם האיתנה מול לחצי בג”ץ ועל פועלם למינוי רבנים בהתאם לעקרונות ההלכה. בנוסף, הודו לנבחרי הציבור וליו”ר ועדת החוקה, ח”כ שמחה רוטמן, על הובלתם הנחושה שאפשרה את אישור החוק.
החוק מהווה צעד משמעותי בשימור עצמאות הרבנות הראשית, תוך התאמה לעידן הנוכחי. מדובר בהישג המבטיח את מעמד ההלכה ואת יציבות הרבנות הראשית אל מול התערבות בג”ץ.