תחקיר צה"ל מקיף על אירועי ה-7 באוקטובר בעיר שדרות, שפורסם היום (רביעי), חושף שורה של כשלים חמורים ומחדלים מצערים בהיערכות ובתגובה של הצבא למתקפת הפתע הרצחנית. ממצאי התחקיר המצביעים על כשל בהגנת העיר, חושפים תקלות מהותיות בכל הדרגים הצבאיים. בטבח הנורא שבוצע בעיר שדרות נרצחו 53 ישראלים, בהם 37 מתושבי העיר, 11 שוטרים, שני לוחמי אש ושלושה לוחמי צה"ל.
התחקיר קובע באופן חד משמעי כי העיר שדרות, למרות היותה היישוב המרכזי בעוטף עזה ובה מתגוררים כ-35 אלף נפשות, ואף על פי קרבתה הגיאוגרפית לגבול (כ-1.2 קילומטרים מגשר הגבול), לא הייתה ערוכה מבצעית כלל לתרחיש של חדירת מחבלים לשטחה. בניגוד להנחיות המחייבות כל יישוב הסמוך לגבול, בעיר לא היה קיים תיק הגנה מסודר. הכניסות לעיר לא היו תחת פיקוח מספק, ולא הייתה קיימת מערכת מחסומים המופעלת בשעת חירום על מנת לחסום את תנועת כלי הרכב ולבודד את העיר.
ממצאי התחקיר המטרידים חושפים כי במהלך המתקפה הקטלנית, בעיר שדרות לא הופעלה כלל אזעקה המתריעה על חדירת מחבלים, אלא רק אזעקת "צבע אדום", המיועדת לירי רקטי. תחקירים שונים שנערכו לאירועי ה-7 באוקטובר מצביעים על כך שהכשל החמור הזה נבע מהחלטה שגויה של מפקד פיקוד העורף דאז, האלוף רפי מילוא, ושל מפקד פיקוד הדרום לשעבר, האלוף אליעזר טולדנו. אמנם, עיריית שדרות העבירה התראות באמצעות הודעות מסרון לטלפונים הניידים של תושבי העיר, אולם בשל העובדה שמרבית תושבי העיר הינם שומרי שבת, הם לא נחשפו להתראה בזמן אמת.
התחקיר קובע כי צה"ל העביר התראה על תחילת המתקפה באיחור של כחצי שעה, פרק זמן קריטי שיכול היה לאפשר לכוחות ההגנה המקומיים להיערך בצורה טובה יותר לחדירת המחבלים ולנסות לסכל אותה. בנוסף, התגלה כי חברי כיתת הכוננות של העיר, שאמורים להיות קו ההגנה הראשוני במקרה של חדירה, לא התאמנו במשך כשנתיים, והיו מצוידים באופן דל באקדחים בלבד, זאת לאחר שצה"ל החליט לקחת מהם את הנשקים הארוכים מחשש לגניבות.
חוסר תיאום בין אוגדת עזה ופיקוד הדרום, בשילוב הדיווחים המהירים בתקשורת על המתקפה המתחוללת בעיר שדרות, הביאו לכך שהעיר קיבלה תשומת לב רבה מצד הצבא, ובמהלך הלחימה הגיעו לעיר כאלף לוחמים מיחידות שונות. היקף הכוחות הגדול מהנדרש בפועל יצר подобие "פקק" מבצעי, ובצה"ל לא השכילו להבין בזמן אמת כי ניתן היה להסיט חלק מהלוחמים הרבים שהגיעו לעיר על מנת לסייע בלחימה שהתחוללה במקביל ביישובים האחרים בעוטף עזה ובמוצבים הצבאיים על גבול הרצועה, ובכך אולי להציל את חייהם של תושבים וחיילים רבים.
למרות הכשלים הקשים בהיערכות ובתגובה הראשונית, התחקיר מציין לשבח את קרבות הגבורה של שוטרי משטרת ישראל, אזרחים מתנדבים וחיילים ספורים שהיו בעיר בעת החדירה, אשר לחמו באומץ לב ובחירוף נפש מול עשרות המחבלים עד להגעת תגבורות משמעותיות.